Quantcast

Jubiliejinis kultūros festivalis „Afrikos dienos“ – kelionė į Užsacharį neišvykus iš Vilniaus

  • Teksto dydis:

Lygiai prieš 10 metų – 2011-aisiais Lietuvoje pirmą kartą surengtas Užsachario Afrikos kultūros festivalis. Nuo tada kasmet gegužės pabaigoje Vilniuje vyksta šio regiono įkvėpti, tarpkultūrinį dialogą ir toleranciją skatinantys renginiai – gyvos muzikos koncertai, filmų peržiūros, parodų pristatymai, mokslinės diskusijos, tradicinio maisto degustacijos ir kita. Lietuvą aplankė pasaulinio garso Afrikos muzikos ir šokio žvaigždės, šiuolaikinio meno ir literatūros kūrėjai, mokslininkai ir žurnalistai, į pažintį kvietė vietinės afrikiečių bendruomenės nariai.

Tradicija nenutrūksta ir pasaulį apėmus pandemijai – praėjusiais metais dalis „Afrikos dienų“ vyko skaitmeninėje erdvėje, o šiemet gegužės 24-28 d. rengiamas jubiliejinis – dešimtasis, vienintelis Lietuvoje šiai turtingai kultūra pasaulio daliai skiriamas festivalis „Afrikos dienos – 2021“.

„Šis renginys yra proga praplėsti akiratį ir sąmoningumą, susipažinti iš arčiau su labai turtinga Afrikos kultūra – ją savotiškai galima palyginti su aukso kasykla. Prancūzijoje ar Ispanijoje ši kultūra labiau paplitusi dėl ten gyvenančių afrikiečių ir istorinių aplinkybių, Lietuvoje apie ją vis dar reikia edukuoti. Šiemet „Afrikos dienos“ bus labiau lokalios, jose pasirodys šią kultūrą pristatančios vietinės grupės, o per dešimtmetį čia yra atvykę daug labai garsių muzikantų – galbūt čia net ne visiems suprantama, kokio jie aukšto lygio“, – teigia lietuviškų ir malietiškų šaknų turintis muzikantas Viktoras Diawara, savo projekto „Afrodelic“ gyvu koncertu pradėsiantis šiemetinį festivalį. Elektroninę ir afrikietišką muziką jungiantis projektas skirtas V. Diawaros tėvui, žinomam Malio poetui ir rašytojui Gaoussou Diawara atminti ir pastaruoju metu sulaukia nemažai tarptautinių muzikos profesionalų ir prestižinių Europos radijo stočių dėmesio.

Pasak organizatorių, Afrikos muzikos tradicijų ir nepaprastai įvairios kultūros įkvėpti koncertai taps šių metų festivalio akcentu. Gegužės 26 d. menų fabriko „Loftas“ scenoje pasirodys „Ojibo afrobeat“ – vienintelis Pabaltijo šalyse išskirtinai afrobeat / afrojazz stiliaus muziką grojantis ir šiuo metu naują EP albumą ruošiantis profesionalus kolektyvas, o gegužės 28 d. suskambės 10 m. Vakarų Afrikos muzikos kultūrą tyrinėjančio perkusininko Gedimino Mačiulskio solinis projektas, gyvai scenoje įgyvendinamas kartu su perkusijos studija „Afrikos būgnai“. Kartu tai taps debiutinio G. Mačiulskio albumo, įrašyto per karantiną naudojant gausią autentiškų Vakarų Afrikos muzikos instrumentų kolekciją, pristatymu.

„Pastaraisiais metais daugelio mūsų gyvenimo būdas neišvengiamai kito, labai stipriai sumažėjo kelionių ir gyvo pasaulio kultūros pažinimo, pačiupinėjimo ir pamatymo ne per ekraną. Todėl, kiek įmanoma, laikantis karantino reikalavimų, kviečiame į gyvus, pilnus afrikietiškos atmosferos renginius – kelionę į Vakarų Afriką neišvykstant iš Vilniaus“, – sako festivalio organizatorius G. Mačiulskis.

Taip pat gegužės 24-28 d. menų fabrike „Loftas“ vyks specialiai šiam „Afrikos dienų“ festivaliui parengta ir skirta dviejų žinomų šių dienų Malio fotografų Kani Sissoko ir John Kalapo nuotraukų – paveikslų paroda. Joje užfiksuotas V. Diawaros tėvo, Malyje dramos teatrą kūrusio G. Diawara gimtasis Oullesebougou kaimas, kuris, tikimasi, netolimoje ateityje taps Malio kultūrą puoselėjančiu, įvairių šalių menininkams atviru centru. Siekdamas padėti vietiniams menininkams ir vystyti kultūrinę veiklą Malyje, V. Diawara įkūrė fondą „Teriya“, jo veiklą bus galima paremti per festivalį aukcione įsigijus parodos fotografijų reprodukcijų arba ragaujant tradicinį afrikietišką patiekalą maffe festivalio uždarymo vakarą, kurį lydės ir šiuo metu Lietuvoje reziduojančio prancūzų atlikėjo Boris Kulenovic a.k.a „The Mirror“ specialiai paruoštas afrikietiškos muzikos dj rinkinys.

Festivalio renginiai – nemokami. Atsižvelgiant į Vyriausybės nustatytą tvarką dėl pandemijos, koncertų klausytojų skaičius ribotas, todėl organizatoriai kviečia registruotis iš anksto. Negalinčius atvykti kviečia koncertus stebėti internete – juos tiesiogiai transliuos skaitmeninė kūrėjų platforma „Loftas TV“.

Festivalis skiriamas tarptautinei Afrikos dienai paminėti. Renginį remia Užsienio reikalų ministerija.

Užsachario Afrikai priskiriamos valstybės, esančios į pietus nuo Sacharos dykumos: Malis, Kenija, Senegalas, Pietų Afrikos Respublika, Zimbabvė, Nigerija, Gana, Uganda ir daugelis kitų. Šioje žemyno dalyje gyvena apie 800 mln. žmonių, regionas pasižymi kultūros, gamtos ir klimato bei didžiausia pasaulyje kalbine įvairove.


Šiame straipsnyje: festivalis Afrikos dienosAfrika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klpd.

Klpd. portretas
Oho, atrodo įspūdingai ir dar Diawara kuris jeigu ką pasirodo labai galingai..Gaila kad Vilnius toli o pandemijos kasdieniniai skaičiai gasdina:(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių