Quantcast

Jubiliejiniame M. Scacchi senosios muzikos festivalyje – staigmenos

  • Teksto dydis:

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai senosios muzikos gerbėjus ir tuos, kuriuos domina dar neatrasti Lietuvos kultūros istorijos fenomenai, kviečia į jubiliejinį – penktąjį – tarptautinį Marco Scacchi senosios muzikos festivalį. 2019 m. kovo 6–23 d. vyksianti senosios muzikos šventė klausytojams dovanos itin intriguojantį įspūdingų koncertų maratoną.

„Džiaugiamės, kad iš Italijos parsivežtą šio festivalio idėją palaiko senosios muzikos gerbėjai ir kad ji puikiai prigijo Lietuvoje, primindama čia, didžiųjų kunigaikščių rūmuose, prieš 400 metų kūrusio garsaus italų kompozitoriaus Marko Skakio legendą. Kai kurių muzikos tyrinėtojų kartais prilyginamam kompozitoriui Klaudijui Monteverdžiui prilyginamas šio muziko kūrybinis palikimas, o ypač – žinios apie jo gyvenimo vingius daugeliui mūsų lankytojų kasmet skleidžiasi netikėtomis perspektyvomis. Tikime, kad tai ir yra šio festivalio misija – parodyti glaudų Lietuvos ryšį su to meto Europos muzikinės kultūros pasauliu“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus renginių koordinatorius Vytautas Gailevičius.

Jubiliejinio festivalio koncertų maratoną pradės kovo 6 d. 17.00 val. Valdovų rūmų Lankytojų vestibiulio auditorijoje rengiama ansamblio „Canto Fiorito“ meno vadovo Rodrigo Calveyros nemokama vieša paskaita „Nuo Romos iki Vilniaus. Muzikinės jungtys“. Joje visi besidomintieji senąja muzika turės galimybę naujai pažvelgti į Lenkijos karalių bei Lietuvos didžiųjų kunigaikščių Vazų dvaro muziką ir atkurti muzikinius ryšius, siejusius Romą ir Vilnių.

Po šios paskaitos bilietą įsigiję lankytojai galės pasiklausyti tos muzikos, apie kurią buvo kalbama, – 18.00 val. vienoje iš Valdovų rūmų menių tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ atliks kompozitorių Giovanni Pierluigi da Palestrinos, Francesco Rognoni, Cipriano de Rorės, Annibalės Stabilės, Lucos Marenzio, Tarquinio Merulos, Asprilio Pacelli, Giovanni Francesco Anerio, Orlando di Lasso, Giovanni Battistos Cocciolos ir Marco Scacchi kūrinius.

Kovo 10 d. 19.00 val. klausytojų laukia muziejaus kartu su Lietuvos nacionaline filharmonija staigmena – muzikinis pokalbis tarp didžiųjų Baroko epochos meistrų Johanno Sebastiano Bacho ir Antonio Vivaldi bei XX–XXI a. sūnų – Igorio Stravinskio, Arvo Pärto ir Arturo Maskato. Bilietą į koncertą „Baroko dialogai“ įsigiję lankytojai turės galimybę ne tik pasimėgauti puikia muzika, bet ir susitikti su ypatingais atlikėjais – šįkart Lietuvos kamerinis orkestras pasirodys su didelio publikos susidomėjimo sulaukusiu, Didžiojoje Britanijoje gimusiu smuikininku Hugo Ticciati, taip pat vokiečių violončelininku Julianu Arpu.

Kiti du festivalio koncertai plėtos moters ir meilės temas. Kovo 13 d. 18.00 val. vyks koncertas „Barbara Strozzi: moteris baroko muzikos avangarde“, skirtas vienai pirmųjų moterų kompozitorių, Baroko laikotarpio dainininkei virtuozei iš Italijos Barbarai Strozzi (1619–1677), surengtas jos 400-ųjų gimimo metinių proga. Bilietą į šį koncertą įsigijusiems lankytojams jos kūryba bus pristatyta mecosopranės Renatos Dubinskaitės rečitalyje, parengtame kartu su klavesinininke Alina Rotaru.

Į kovo 16 d. 18.00 val. vilanelų koncertą „Mirštu dėl tavęs, o tu to nežinai...“ bilietą įsigiję lankytojai turės galimybę sužinoti apie vilanelos žanrą, pasiklausyti dainininkės Rūtos Vosyliūtės ir ansamblio „Chiaroscuro“ atliekamų melodijų, taip pat aktoriaus Džiugo Gvozdzinsko skaitomų meilės eilių.

Kovo 20 d. 18.00 val. koncertas „Gaudeamus omnes“ nukels į kompozitoriaus Marco Scacchi laikus. Persikelti į XVII a. bilietą įsigijusiems lankytojams padės speciali tarptautinio senosios muzikos ansamblio „CordAria“ koncerto programa.

Festivalio kulminacija – Senosios muzikos diena Valdovų rūmuose kovo 23 d., kuri baigsis 18.00 val. vyksiančiu nemokamu baigiamuoju koncertu „Parthenia Inviolata or Mayden-Musicke“. Jo metu klavesinininkė A. Rotaru, viola da gamba atlikėjas Darius Stabinskas, sopranas Nora Petročenko ir bosas Nerijus Masevičius atliks XVII a. Londono namų muziką.

„Prisimenant, kad muzika užėmė itin svarbią vietą Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvare, lydėdavo svarbius asmenis per viešas iškilmes, medžioklėje bei privačiose menėse, siekiant atgaivinti ir palaikyti senąsias muzikinio gyvenimo Lietuvoje ir Europoje tradicijas, tikimasi, kad ir šis, jubiliejinis, tarptautinis MARCO SCACCHI senosios muzikos festivalis taps gražia muzikos švente ir visiems dovanos daug įspūdingų akimirkų“, – sako V. Gailevičius.

Manoma, kad pirmąją operą Lietuvoje sukūręs kompozitorius Marco Scacchi, kuriam skirtas šis senosios muzikos festivalis, į Lietuvą atkeliavo 1624 m. kartu su savo mokytoju Giovanni Francesco Anerio. Jis dirbo Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Vazos (1587/1588–1632) dvare. Laikui bėgant čia pasiekė didžiausias savo karjeros aukštumas. Muzikinės tarnybos pradžioje M. Scacchi griežė smuiku valdovo kapeloje ir įgijo patirties kurdamas muziką. Artimesni draugystės ryšiai jį siejo su Žygimanto Vazos sūnumi Vladislovu. Šiam tapus Lietuvos ir Lenkijos valdovu (1632–1648), 1633 m. M. Scacchi buvo paskirtas rūmų kapelos vadovu. Jai sėkmingai vadovavo ir kūrė muziką septyniolika metų. M. Scacchi mecenatas Vladislovas Vaza labai mylėjo Vilnių ir čia dažnai reziduodavo, todėl valdovo kapelos vadovas taip pat buvo dažnas svečias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje. Manoma, kad būtent čia jis sukūrė operą „Elenos pagrobimas“ („Il ratto di Helena“, 1636), kuri laikoma šio žanro pradininke Lietuvoje, taip pat ir kitas operas – „Andromeda“ („L’Andromeda“, 1644) ir „Apviltoji Kirkė“ („Circe delusa“, 1648). Mirus valdovui ir pablogėjus paties kapelmeisterio sveikatai, M. Scacchi grįžo į gimtąją Italiją. Apsistojęs Galėzės mieste, iki pat gyvenimo pabaigos vertėsi kūryba, mokė muzikos.

Penktasis tarptautinis MARCO SCACCHI senosios muzikos festivalį, kaip ir daugelį kitų Valdovų rūmų muziejaus projektų, finansuojama Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių