Quantcast

JAV surastas beveik 50 metų dingusiu laikytas K. Varnelio kūrinys

  • Teksto dydis:

JAV surastas beveik 50 metų dingusiu laikytas optinio meno meistro Kazio Varnelio kūrinys „Quiz“, trečiadienį pranešė Lietuvos nacionalinis muziejus.

Jo teigimu, žymaus dailininko kūrinį, sukurtą 1973 metais, du amerikiečiai kolekcionieriai, patys to nežinodami, laikė penkerius metus savo namų garaže Čikagoje.

Prieš tai neįprastos formos paveikslas buvo rastas šalia šiukšlių konteinerio.

Tai, kad darbas priklauso garsiam menininkui, amerikiečiai suprato tik prieš porą savaičių ir šia istorija pasidalino nuotraukų ir vaizdo įrašų dalinimosi platformoje „Instagram“.

Įrašą socialiniame tinkle pastebėjo muziejaus menotyrininkė Aistė Bimbirytė-Mackevičienė.

„Ši paveikslo atsiradimo istorija yra tikra staigmena, „quiz’as“, galvosūkis, kitaip to ir nepavadinsi“, – pranešime teigė specialistė.

Jos teigimu, rastas kūrinys buvo 1974 metais eksponuotas personalinėje K. Varnelio parodoje Milvokio mieste.

„Šis darbas atstovauja dailininko aukso amžiumi laikomam Čikagos laikotarpiui, t. y. 7-8 dešimtmečio kūrybai, ir yra priskirtinas vadinamajam postornamentiniam etapui“, – teigė A. Bimbirytė-Mackevičienė.

Vilniuje įsikūrusiame K. Varnelio muziejuje galima pamatyti panašų dailininko kūrinį – 1996 metais sukurtą „Abalidot“.

„Tai nestebina, nes dailininkas dažnai sukurdavo po kelis to paties darbo variantus“, – tvirtino menotyrininkė.

Muziejaus teigimu, „Quiz“ vertė gali siekti daugiau nei 10 tūkst. eurų. Neaišku, kaip tokios vertės kūrinys atsidūrė šalia šiukšlių konteinerio Čikagoje.

„Kiek įmanoma, sekame, kaip savo gyvenimą „gyvena“ privačiose bei institucinėse kolekcijose esantys K. Varnelio darbai. Didžioji dalis, neskaitant Lietuvos, yra saugomi būtent JAV muziejuose ir galerijose“, – teigė teigė A. Bimbirytė-Mackevičienė.

„Retkarčiais jie pasirodo meno aukcionuose, kur juos įsigyja fiziniai asmenys. Tuomet paveikslo kelias gali ir pasimesti, taip kartais nutinka. Bet toks atsitikimas, koks nutiko dabar, buvo staigmena visiems“, – kalbėjo menotyrininkė.

Amerikiečiai, anot muziejaus, sako kol kas neketinantys paveikslo parduoti, tačiau svarsto jį paskolinti, tačiau kūrinį dar reikės restauruoti.

Amerikiečiai sako, kad paveikslo kol kas neketina parduoti. Tiesa, mielai jį paskolintų, bet iki to dar laukia ilgas kelias – pirmiausia kūrinį reikės restauruoti.

K. Varnelio namai-muziejus yra įsikūręs šalia Vilniaus rotušės, jį įsteigė pats K. Varnelis. Muziejuje saugomi dailininko darbai, jo paties kaupta XV-XX amžių Vakarų Europos, Lietuvos ir Azijos meno kūrinių, knygų ir žemėlapių kolekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių