Quantcast

JAV laidų vedėja rinks lėšas Žiežmarių sinagogos moterų galeros restauravimui

  • Teksto dydis:

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pirmininkė Starlet Jones Lugo pasirašė sutartį dėl Kaišiadorių rajone esančios Žiežmarių sinagogos antrojo aukšto, vadinamosios moterų galerijos, restauravimo.

Komisija įsipareigojo pasirūpinti finansavimu – rinkti lėšas ir šiam projektui skirti iki 75 tūkst. JAV dolerių. Savo ruožtu Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė užtikrins projekto įgyvendinimą, šeštadienį pranešė Lietuvos žydų bendruomenė.

„Lietuvos žydų kultūros išsaugojimui tai nepaprastai svarbus projektas, juk Žiežmarių sinagoga – unikalus medinės architektūros pavyzdys. Tokių visoje Europoje išlikę vos keliolika. Džiugu, kad ponia Starlet „Star“ Jones, atstovaujanti labai įtakingai JAV organizacijai, įvertino litvakų kultūros svarbą ir nusprendė prisidėti prie jos išsaugojimo“, – po sutarties pasirašymo sakė F. Kukliansky.

Lietuvoje viešinti S. Jones Lugo, geriau žinoma kaip Star Jones – advokatė, populiari televizijos laidų vedėja, žmogaus teisių gynėja. JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ją paskyrė JAV paveldo užsienyje išsaugojimo komisijos pirmininke.

Ši kelionė į Lietuvą – pirmoji S. Jones Lugo misija užsienyje.

Anot pranešimo, ji aplankė nemažai kultūros paveldo objektų, Panerių memoriale pagerbė Holokausto aukas ir pasirašė pirmąją savo sutartį, kuria ir tapo Žiežmarių sinagogos moterų galerijos restauravimo projektas.

Sinagoga Žiežmariuose pastatyta XIX amžiuje. 1920 metais ją nuniokojo gaisras, tačiau buvo atstatyta. Iki Antrojo pasaulinio karo ši sinagoga tūkstančiui tuo Žiežmariuose gyvenusių žydų buvo ne tik maldos namai, bet ir mokymo bei bendruomenės gyvenimo centras.

Per Antrąjį pasaulinį karą žydų bendruomenė buvo išžudyta ir nebeatsikūrė, o sinagoga naudota kaip sandėlis. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę sugriautas pastatas grąžintas Lietuvos žydų bendruomenei, 2016 metais pradėtas jos restauravimas. Pritrūkus lėšų liko nesutvarkytas antrasis sinagogos aukštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sunku

sunku portretas
patikėti ....... pirmoji misija užsienyje ir tiesiai į Žiežmarius

o tai

o tai portretas
Kur tie 37 iš lietuvių išlupti milijonai, jei "rinks lėšas"?

Anonimas

Anonimas portretas
2 metai vien tik auku rinkimai juk zydams simonyte pernai paskyre 37 milijonus o kr lansbergino islaikymas ir vis negana
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių