Quantcast

Jaunųjų dainų autorių stovykla – savaitė kūrybinio džiaugsmo bendraminčių būryje

  • Teksto dydis:

Liepos 7 d. viešu nemokamu koncertu Trakų Vokės dvaro sodyboje pasibaigė visą savaitę trukusi 7-oji jaunųjų dainų autorių stovykla.

Šiemet amatų mokykloje „Sodžiaus meistrai“ (Rūdiškės) susibūrė net 22 jauni kūrėjai iš visos Lietuvos. Stovyklos priešaky – profesionalūs menininkai – aktoriai, dainų autoriai ir atlikėjai Gediminas Storpirštis, Giedrius Arbačiauskas bei kompozitoriai Andrius Kulikauskas ir Aras Žvirblys. Stovyklą vainikuojančiame koncerte suskambėjo 19 dainų, dalis jų buvo sukurtos būtent stovykloje.

Kaip ir ankstesniais metais, stovykla išlaikė savo struktūrą: viena diena buvo skirta šaknims, t.y. liaudies dainoms. Dienos svečias – etnografas, muzikantas Gintaras Andrijauskas dalinosi patarimais ir grojimo įgūdžiais, o savo neišsemiama energija bei atsidavimu muzikai pakerėjo visus. Antra diena –  autorinių (anksčiau sukurtų) dainų pristatymas. Dainų autorė ir atlikėja, kompozitorė Raminta Naujanytė - Bjelle jaunimui artima kalba pasakojo apie „savojo aš“ paieškas muzikoje, drąsą praplėsti nustatytas ribas, muzikoje kalbėti apie tai, kas tau svarbu.

Ypatingai daug netikėto skambesio suteikė žinomo bardo Olego Ditkovskio kūrybai skirta diena. Tądien stovykloje apsilankiusi teatro ir kino aktorė Kristina Kazlauskaitė, kalbėdama apie aktoriaus profesiją, pasitikėjimą, sceną ir visas su ja susijusias baimes, nestokojo saviironijos ir atvirumo. Visai kitokį atspalvį turėjo diena, kai buvo kuriamos naujos dainos – žinomų poetų arba pačių jaunuolių parašytomis eilėmis. Poetas, eseistas, prozininkas Donaldas Kajokas, be abejonės, praplėtė jaunimo suvokimą apie žodį, jo vertę ir prasmę. Stovyklos naujovė – pirmą kartą jaunimas galėjo išbandyti save prieš filmavimo kameras, kai keturioms pasirinktoms dainoms buvo kuriami video klipai. Apie filmavimo ir režisūros pagrindus pasakojo bei procesui vadovavo režisierė Agnė Marcinkevičiūtė su savo komanda.

Stovyklos metu jaunieji kūrėjai buvo supažindinti su intelektinės nuosavybės sąvoka, ugdoma pagarba sukurtam kūriniui bei nepakantumas neteisėtam jo panaudojimui.

Be abejonės, jaunųjų dainų autorių stovykla – tai vieta, kurioje susirenka kuriantys bendraminčiai, kur ieškoma, atrandama, kur greitai užsimezga naujos kūrybinės draugystės, o patyrę pedagogai padeda atsiskleisti, nebijoti klysti ir būti savimi. Visos stovyklos veiklos koncentruojasi į kūrybinį procesą, ir visa ši visuma formuoja kūrybingos asmenybės harmoningą santykį su savimi ir su supančiu pasauliu.

Jaunųjų dainų autorių stovykla organizuojama nuo 2013 d. Stovykloje kūrybinį kelią atrado grupės „Baltos varnos“ vokalistės Milda ir Teresė Andrijauskaitės, atlikėjas Valetinas Abarius.

Stovyklą rengia ir jaunimą globoja geros muzikos ekspertai „Bardai LT“. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei asociacija LATGA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių