Quantcast

Jaunieji talentai sako „Ačiū tau, Lietuva“ ir kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru dovanoja koncertą

  • Teksto dydis:

Šv. Kotrynos bažnyčioje vėl įvyks M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo koncertas, organizuojamas jau šeštus metus. Pernai dėl pandemijos koncertas buvo atšauktas, tačiau tradicijų tai nesugadino.

Kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu maestro Modesto Barkausko, šiemet kviečia į virtualų koncertą su skambiu šūkiu „Ačiū tau, Lietuva“. Jis ypač svarbus fondo jauniesiems talentams – vaikams, kurie pasiilgę pasirodymų ir galimybės savo muzika dalintis su kitais. Tai bus padėka visiems šalies gyventojams, kantriai kovojantiems su pandemija.

Gyvi pasirodymai vaikams – viso jų darbo rezultatas. Tai mokymosi dalis, norint nugalėti scenos baimę, po koncerto peržvelgti ką buvo galima daryti kitaip ar kas pasisekė. M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ direktorius Paulius Biveinis džiaugiasi matydamas vaikų emocijas ir nekantrumą laukiant ketvirtadienio vakaro.

Šiandien džiaugiuosi, kad metus trukusiam individualiam grojimui namuose atsirado tikslas ir muzika pasieks klausytojus.

„Scena bei galimybė koncertuoti jauniesiems menininkams yra gyvybiškai svarbi ir neatsiejama mokymosi dalis. Koncertas  „Ačiū Tau, Lietuva“ yra puiki galimybė dalinantis savo talentu bei kūrybos džiaugsmu, padėkoti mums visiems kartu kovojantiems šį sudėtingą laikotarpį“, – sako fondo direktorius P. Biveinis.

Viltis sugrįžti į sceną neleido pasiduoti

Vaikų mintys besiruošiant dar labiau padeda suprasti, koks svarbus jiems šis koncertas, kaip jie įprasmina save muzikoje. Ir nors koncerte žiūrovai nedalyvaus, o stebės jį ekranuose, vaikai vis tiek žengs į sceną ir kartu su kitais muzikantais dalinsis emocijomis.

Jaunieji talentai neslepia, kad pandemiją išgyventi nebuvo lengva, teko susidurti ir su neigiama kitų nuomone apie atlikėjus ir jų veiklos svarbą. Sustabdžius koncertus iškilo klausimai, kam reikalingos repeticijos, improvizacijos namuose, jei be šeimos narių rezultato niekas nepamatys.

„Pandemija mane užklupo pačiame muzikinės veiklos įkarštyje: gyvenimas buvo įgavęs nuolatinio ruošimosi koncertams ar konkursams ritmą. Kai viskas buvo atšaukta, tikrai išgyvenau neigiamus jausmus. Muzikavimas virto individualiu darbu namuose be tikslo ir pabaigos. Šiandien džiaugiuosi, kad metus trukusiam individualiam grojimui namuose atsirado tikslas ir muzika pasieks klausytojus“, – pasakoja M. Rostropovičiaus fondo stipendininkė Ugnė Katinskaitė.

Jauniesiems talentams kasmetinis koncertas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru – laukiamiausias metų įvykis. Prieš metus atšauktas koncertas atnešė daug nusivylimo, todėl šiais metais vaikai koncerto laukia dar labiau.

„Prieš metus, kai  vienas po kito buvo atšaukiami renginiai, vienas iš skaudžiausių praradimų buvo tradicinis M. Rostropovičiaus fondo stipendininkų koncertas su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru. Šis koncertas visada buvo tarsi visų metų apibendrinimas ir galimybė pasisemti pačių geriausių emocijų. Visą pandemijos laikotarpį viltis, kad sugrįšiu į sceną, neleido pasiduoti ir padėjo suprasti, kiek daug man tai reiškia“, – mintimis dalinasi M. Rostropovičiaus fondo stipendininkė Rugilė Juknevičiūtė.

Virtualus grojimas tarsi netikras

Nors muzika niekur nedingo, o kaip ir daug kas persikėlė į virtualią erdvę, tačiau vaikai pripažįsta, kad muzikavimas prieš ekraną nesuteikia tiek gerų emocijų, kiek gyvas koncertas. Anot vaikų, keistas jausmas ir mokytis groti virtualiai, kai mokytojas sėdi už ekrano, o kituose kambariuose verda gyvenimas, susikaupti sunkiau.

„Koncertui besiruošiant nuotaikos dviprasmiškos, iš vienos pusės labai džiaugiuosi, bet taip pat jaučiu jaudulį. Be galo smagu, kad pagaliau galėsiu groti scenoje ir dar su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru. Muzikavimas internetu, kai nežinai kam groji, lyg netikras. Man labai trūksta gyvų koncertų, liūdna kai negaliu dalintis savo atliekama muzika. Ir nors žiūrovų salėje šį kartą nebus, bet neabejoju, kad kartu su kitais muzikantais sukursime nuostabią atmosferą ir sceną pripildysime emocijomis, kad klausytojai už ekranų jas taip pat pajustų“, – sako Jonas Vozbutas, M. Rostropovičiaus fondo stipendininkas.

Nenutrūkstama draugystė

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro dirigentas M. Barkauskas pritaria, jog laikotarpis išties sudėtingas. Anot jo, realizuoti suplanuotų darbų nepavyksta, taip pat ir vykdyti įprastinės repeticijų, koncertų veiklos, bet ryšiai su M. Rostropovičiaus fondu nenutrūko.

„Šv. Kristoforo orkestro draugystė su M. Rostropovičiaus fondu tęsiasi  daugiau nei keletą metų. Per šį laikotarpį matėme, kaip jauni, dar pradedantys solistai užauga, tobulėja ir savo talento dėka garsina Lietuvos vardą. Džiaugiamės fondo veiklos tęstinumu, jo remiamais stipendininkais bei galimybe prisidėti prie jų gražios misijos – dvasinės pilnatvės suteikimo, ko dabar labai reikia. Nepaisant niūrios  situacijos, stengiamės pasiekti savo klausytojus internetinėse platformose, jau tradiciniais tapusiais „Ketvirtadieniai su Šv.Kristoforo orketru“ koncertais. Juose pristatome savo įdomiausius koncertus bei įrašų sesijose atliktus kūrinius“, – pasakoja maestro M. Barkauskas.

Virtualų koncertą „Ačiū tau, Lietuva“ tiesiogiai iš Šv. Kotrynos bažnyčios galima klausyti čia.

Koncerto pradžia šį ketvirtadienį, 25 dieną, 19 valandą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių