Quantcast

Jaunas Senegalo autorius laimėjo aukščiausią prancūzų literatūros apdovanojimą

  • Teksto dydis:

Jaunam plačiajai visuomenei nežinomam Senegalo rašytojui trečiadienį įteiktas Goncourt‘ų prizas, pagrindinis Prancūzijos literatūros apdovanojimas, už romaną, kuriame tyrinėjamas prakeikto Afrikos autoriaus likimas.

Mohamedui Mbougarui Sarrui yra tik 31 metai, tačiau jis buvo kritikų mėgstamiausias tarp nominantų. Jis tapo pirmuoju afrikiečiu iš piečiau Sacharos esančios šalies, laimėjusiu prestižiškiausią Prancūzijos apdovanojimą.

„Jaučiu tiek daug džiaugsmo“, – sakė jis prabangiame Paryžiaus restorane, kur tradiciškai skelbiami apdovanojimai. „Dar neradau žodžių, kuriuos galėčiau pasakyti“, – pridūrė jis.

Laimėjęs romanas „La plus secrète mémoire des hommes“ („Slapčiausias vyrų prisiminimas“) yra jo penktasis, giriamas už paslaptingus personažus, stiliaus ir rašymo kokybę. „Su šiuo jaunu autoriumi grįžome prie Goncourt‘ų valios pagrindų“, – sakė Goncourt‘ų sekretorius Philippe'as Claudelis ir pažymėjo, kad M. Mbougarui Sarrui dar tik 31-eri, tad iš jo galima tikėtis daugiau darbų.

Rašytojas yra Senegalo gydytojo sūnus ir studijavo Afrikos literatūrą viename geriausių Prancūzijos universitetų.

Goncourt‘ų prezidentas Didier Decoinas sakė vienu prisėdimu perskaitęs M. Mbougaro Sarro kūrinį ir pavadino jį „labai puikia knyga“ ir „himnu literatūrai“.

Žiuri pakako tik vieno balsavimo, kad karūnuotų M. Mbougarą Sarrą. Goncourt‘ų apdovanojimą skiria septynių vyrų ir trijų moterų žiuri, bet laureatai gauna vos 10 eurų piniginį prizą. Tačiau apdovanojimas tradiciškai garantuoja šimtų tūkstančių knygos egzempliorių pardavimą. 2020 m. laimėtojo Herve Le Tellier maginės mokslinės fantastikos trilerio „L‘Anomalie“ jau parduota daugiau nei milijonas kopijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Katinas

Katinas portretas
Straipsnis sudas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių