Quantcast

J.-M. Basquiat paveikslas Niujorko aukcione nupirktas už 93,1 mln. dolerių

Jeano-Michelio Basquiat (Žano Mišelio Baskija) paveikslas „Šiuo atveju“ (In this Case) antradienį „Christie's“ aukcione Niujorke buvo nupirktas už 93,1 mln. dolerių (76,5 mln. eurų).

Tai antra didžiausia kaina, sumokėta už šio jau mirusio menininko darbą.

1983 metais nutapytas paveikslas, kuriame pavaizduota kaukolė raudoname fone, parduotas už 81 mln. dolerių, bet pridėjus mokesčius ir komisinius galutinė kaina yra 93,1 mln. dolerių – gerokai didesnė už pradinę 50 mln. dolerių sumą.

Kitas kaukolę vaizduojantis J.-M. Basquiat paveikslas – „Be pavadinimo“ (Untitled) – 2017 metų gegužę „Sotheby's“ šiuolaikinio meno aukcione Niujorke buvo nupirktas už rekordinę 110,5 mln. dolerių (90,8 mln. eurų) sumą.

„Šiuo atveju“ atkartoja vieną iš dviejų dominuojančių J.-M. Basquiat (1960–1988) kūrybos temų – anatomijos ir afroamerikiečių.

Augantį J.-M. Basquiat statusą meno pasaulyje rodo tai, kad ši drobė 2002 metų lapkritį buvo parduota vos už 999,5 tūkst. dolerių. Tai kiek daugiau nei šimtoji antradienį sumokėtos kainos dalis.

Išskyrus Niujorke gyvenusį J.-M. Basquiat, afroamerikiečių tapytojus ilgą laiką nepakankamai vertindavo kolekcininkai ir nepakankamai pristatydavo muziejai.

Pastaraisiais metais rinka pradėjo iš naujo vertinti daugelį jų. Antradienį „Christie's“ per savo didelį pavasario aukcioną pristatė kelis afroamerikiečių menininkus.

Vienas Ninos Chanel Abney (Ninos Čanel Abni) darbas buvo nupirktas už 990 tūkst. dolerių (813,5 tūkst. eurų), Jordan Casteel (Džordan Kastil) darbas – už 687,5 tūkst. dolerių (564,9 tūkst. eurų), o Rashido Johnsono (Rašido Džonsono) kūrinys – už 1,95 mln. dolerių (1,6 mln. eurų).

Po 1,95 mln. dolerių taip pat buvo sumokėta už britų menininkės Lynette Yiadom-Boakye ( Linet Jeidom-Boakji) ir Ganos skulptoriaus Elo Anatsui (Elo Anacujaus) darbus. Visiems jiems šios kainos yra rekordinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių