Quantcast

Įvyko G. Tamoševičiaus ir V. V. Landsbergio filmo „Poetas“ nacionalinė premjera

Pirmadienio vakarą Vilniuje įvyko režisierių Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V.Landsbergio filmo „Poetas“ nacionalinė premjera.

Raudonuoju kilimu į ilgai laukto filmo premjerą žengė kviestiniai svečiai: premjerė Ingrida Šimonytė, pirmasis atkurtos Nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, profesorius Vytautas Landsbergis, režisierius Oskaras Koršunovas, dailininkas Mikalojus Vilutis, dainininkė Jurga Šeduikytė, režisierius Sergejus Loznica, architektas, dainininkas Algirdas Kaušpėdas, aktorius Vidas Petkevičius, būrys kitų žinomų žmonių ir režisierių komandos nariai.

Filmo pasaulinė premjera įvyko rudenį Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“, kur filmas „Poetas“ pelnė geriausio Baltijos šalių filmo apdovanojimą.Vaidybinis filmas „Poetas“ sukurtas, remiantis skaudžia ir paradoksalia Lietuvos pokario istorija, nutikusia dviejų žinomų Lietuvos žmonių gyvenimuose – gabaus to metovaikų rašytojo ir antisovietinės rezistencijos partizanų vado.

„Tai kitoks filmas apie partizaninį judėjimą ir pokarį, nei iki šiol Lietuvoje sukurtižiūroviški filmai šia tema. Apgaulingai paprastas, tradicinis kinas, bet nesupaprastinantis temos, patriotiškas ir nepatetiškas,“ – rašė kino kritikė Rasa Paukštytė.

Režisierius Giedrius Tamoševičius sako, kad šiandien įvykusi nacionalinė filmo premjera visai komandai be galo svarbi. „Filmas kurtas lietuviams. Jis pasakoja apie mūsų istoriją. Jame skamba mūsų kalba, jame mūsų kraštovaizdis, kiekvienam atpažįstama poezija, pasiilgti, o ir nematyti aktoriai. Norisi didžiuotis tuo, ką turim ir ko turėtume nepamiršti.“

Anot režisieriaus Vytauto V. Landsbergio, filme keliamas svarbus klausimas - ar įmanoma nugalėti mirtį? „Skaitant partizanų vado Liongino Baliukevičiaus-Dzūko dienoraščius, pagal kuriuos sukurtas šis mūsų filmas, supranti kad – „taip“. Bet kartu supranti ir dar vieną dalyką, kad ne visiems tai pavyko padaryti.“ Manau, kad Dzūko dienoraščiai - tai mūsų šventraščiai, partizaniška evangelija, kurią verta skaityti, cituoti, ekranizuoti, idant neužmirštume, jog mūsų gentyje buvo tokių, kurie nugalėjo mirtį,“ – sako V. V. Landsbergis.

Filmas „Poetas“ Lietuvos kino teatrų žiūrovams bus pristatytas jau vasario 16 dieną. Filmo gamybą finansavo Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Filmo scenarijaus autoriai: Giedrius Tamoševičius ir Vytautas V. Landsbergis. Operatorius Vytautas Plukas. Dailininkė Sigutė Šimkūnaitė. Kostiumų dailininkė Agnė Rimkutė. Grimo dailininkė Eglė Mikalauskaitė Gricienė. Montažo režisierius Darius Šilėnas. Garso režisierius Saulius Urbanavičius.

Filmą prodiusavo studija „A Propos“. Prodiuseriai: V. V. Landsbergis ir Uljana Kim.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
O ko nerodo, apie Lansbergio tėva. Kuris išdavė partizanu bunkerius ir slėptuves. Ir buvo gerbiamas rusijos pilietis. Kuris turėjo visas privilegijas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių