Quantcast

Įveikusios visus pandemijos iššūkius, Kijeve prasideda antrosios lietuviško kino dienos

  • Teksto dydis:

Šiandien Kijeve prasideda lietuviško kino dienos Ukrainoje. Gruodžio 10-13 d. žiūrovams bus parodyti penki įvairaus žanro lietuviški filmai: nuo šiuolaikinės dokumentikos iki kino klasikos. Filmai nemokamai bus rodomi kino teatre „Lyra“.

Tai jau antrosios lietuviško kino dienos Kijeve. Iniciatyva ukrainiečiams pristatyti Lietuvos kino kūrėjų darbus gimė 2019 metų pavasarį. Šiemet ukrainiečiai turės galimybę pamatyti naujausią Algimanto Puipos dramą „Kita tylos pusė“ (2019) ir Ernesto Jankausko vaidybinį filmą „Čia buvo Saša“ (2019).

Kijeve taip pat bus pristatytos dvi dokumentinės istorijos: Andriaus Lekavičiaus „Spec. Žvėrynas“ (2018) ir Vytauto Puidoko „El Padre Medico“ (2019). Kaip ir pernai, Kijevo žiūrovai bus kviečiami pažinti ir Lietuvos kino klasiką – šiais metais jiems bus parodyta 1988-ųjų Raimondo Banionio vaidybinė drama „Neatmenu tavo veido“. Šis kino darbas žiūrovams bus demonstruojamas skaitmeniniame formate su restauruotu vaizdu ir garsu.

Lietuvos ambasados Ukrainoje kultūros atašė Ina Kniurienė džiaugiasi, kad nors šiais metais renginį lydėjo iššūkiai – dėl pasaulinės pandemijos planuota lietuviško kino šventė net kelis kartus buvo atšaukta ir nukelta, renginys vis dėlto įvyks ir žiūrovus pakvies į kino sales.

„Kijeve tikrai yra lietuviško kino gerbėjų, laukiančių galimybės tiek pamatyti mūsų naujienas, tiek prisiminti klasiką. Ir svarbiausia – visa tai pamatyti didžiajame ekrane. Pandemijos pakoreguotos aplinkybės šiek tiek pakeitė renginio formatą – ribojamos žiūrovų vietos salėje, į susitikimus su Ukrainos žiūrovais neatvyks pristatomų filmų kūrėjai. Tačiau jie parengė specialius sveikinimus, kurie nuskambės iš ekrano. Tiesa, Ukrainoje, kaip ir kitose šalyse, renginiai yra ribojami, tačiau kino teatrų veikla, su sąlyga, kad bus laikomasi visų saugumo reikalavimų, nestabdoma. Aplinkybės išties nepaprastos, tačiau, kaip bebūtų, mes džiaugiamės, kad turime galimybę papildyti kino teatrų programas lietuvišku turiniu ir kino kalba tęsti mūsų kultūrų dialogą,“ – pasakoja Lietuvos ambasados Ukrainoje kultūros atašė I. Kniurienė.

Visų lietuviškų filmų seansai Kijevo kino teatre „Lyra“ – nemokami ir atviri visuomenei.

Lietuviško kino dienas Kijeve rengia Lietuvos kino centras, Lietuvos Ambasada Ukrainoje ir Kijevo kino teatras „Lyra“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių