Quantcast

Įvardijo, kas lėmė muziejų bilietų kainų augimą

Eurostatui paskelbus, kad Lietuva pernai buvo trečia Europos Sąjungoje (ES) pagal muziejų, bibliotekų ir zoologijos sodų kainų augimą, šalies muziejų asociacija pastebi, jog tai buvo nulemta energinių kaštų didėjimo bei infliacijos.

Eurostato duomenimis, 2022-aisiais muziejų, bibliotekų ir zoologijos sodų kainos Lietuvoje per metus padidėjo 14 procentų. Labiau kainos augo tik Lenkijoje ir Airijoje.

„Lietuvos muziejų lankymo bilietų kainų augimą lėmė dvi pagrindinės priežastys tapačios ir kitiems sektoriams: energinių kaštų augimas ir infliacija. Noriu atkreipti dėmesį, kad muziejai turi užtikrinti pastovų mikroklimatą ekspozicinėse ir muziejinių vertybių saugojimo erdvėse tam, kad nebūtų padarytas neigiamas poveikis vertybėms. Speciali mikroklimato palaikymo įranga naudoja daug energijos resursų“, – BNS sakė Lietuvos muziejų asociacijos pirmininkas Marius Pečiulis.

Jis pabrėžė, jog šalies muziejų lankymo bilietų kainos nėra didesnės nei kaimyninėse šalyse, atvirkščiai – daugeliu atvejų jos netgi mažesnės.

M. Pečiulis sakė, kad muziejų lankytojų skaičius Lietuvoje nuosekliai augo.

Pasak jo, 2022-aisiais kai kurie Lietuvos muziejais ne tik susigražino priešpandeminį lankytojų srautą, bet ir jį viršijo.

„Muziejaus lankytojų skaičiaus augimas parodo, kad kainos yra proporcingos suteikiamos paslaugos kokybei“, – sakė teigė M. Pečiulis.

Kultūros ministerija atsakyme BNS pažymėjo, jog lyginant su 2021-ųjų sausiu, praėjusių metų sausį lankymo kainos buvo didesnės septyniuose ministerijai pavaldžiuose muziejuose. Pabrėžiama, kad dažniausiai bilietų kaina didėjo vienu euru.

Atsakyme teigiama, kad paprastai lankymo kainų augimą lemia brangstančios paslaugos, muziejų paslaugų pasiūlos didėjimas.

„Manome, kad pernai kainos kilo ir dėl elektros kaštų augimo. Vis daugiau muziejų parodose ir ekspozicijose turi įsidiegę interaktyvius elementus, o jų naudojimas tiesiogiai priklausomas nuo elektros kainų“, – nurodė ministerija.

Ministerijos duomenimis, nepaisant padidėjusių lankymo kainų, praėjusiais metais visų Lietuvos muziejų lankytojų skaičius beveik grįžo į ikipandeminį lygį. Per metus buvo užfiksuota beveik 5 mln. eurų lankytojų – 56 proc. daugiau nei 2021 metais.

Pasak M. Pečiulio, paprastai muziejai kainų nekelia kiekvienais metais, o atlieka tai kas trejus – penkerius ar net daugiau metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių