Quantcast

Istorijos entuziastas atkartojo A. Ramanausko-Vanago žygį per Lietuvą

  • Teksto dydis:

Istorijos entuziastas Alkas Paltarokas atkartojo partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago žygį per Lietuvą.

Per aštuonias paras jis vienas pėsčiomis nukeliavo 250 km nuo Kalesninkų miško vadavietės Alytaus rajone iki Minaičių bunkerio Radviliškio rajone, pranešė viešųjų ryšių kompanija „Vilnius LifeStyle“.

A. Paltarokas savo žygį pradėjo vasario 16-ąją, kai minėtas Minaičiuose pasirašytos Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Tarybos deklaracijos šimtmetis.

Jis keliavo miškais, pelkėmis, laukais ir vieškeliais, dieną ir naktį. A. Paltarokui teko nakvoti bunkeryje, miške, po atviru dangumi, klebonijoje, „konspiraciniame“ bute, viešbutyje, piligrimų namuose.

„Bandžiau suprasti, kaip išgyveno partizanai, kiek valios ir ryžto tie žmonės turėjo ištverti nežmoniškus sunkumus, kai mirtis kasdien alsavo jiems į nugarą. Šaltis, nepriteklius, žudikai stribai ir NKVD, išdavystės, kankinimai... Ir jie vis tiek kovojo už Lietuvos laisvę!“ – sakė A. Paltarokas.

1949 metų vasario 16-ąją prieš sovietų okupacinį režimą kovojusių Lietuvos partizanų vadovybė pasirašė deklaraciją, kad Lietuva yra demokratinė respublika, o jos suvereni valdžia priklauso Lietuvos tautai.

1999 metais šį dokumentą Seimas pripažino Lietuvos valstybės teisės aktu, o jį pasirašiusius partizanus – Joną Žemaitį-Vytautą, Adolfą Ramanauską-Vanagą, Aleksandrą Grybiną-Faustą, Vytautą Gužą-Kardą, Juozą Šibailą-Merainį, Bronių Liesį-Naktį, Leonardą Grigonį-Užpalį, Petrą Bartkų-Žadgailą – pripažino signatarais.

Deklaracija pabrėžia, kad visomis išgalėmis bus siekiama atkurti nepriklausomą Lietuvos valstybę ir prie šio siekio kviečiami prisidėti visi lietuviai, gyvenantys Tėvynėje ir už jos ribų. Seimas 2019 metus paskelbė Jono Žemaičio-Vytauto metais.

Dokumento originalas iki kovo pabaigos bus eksponuojamas Lietuvos nacionaliniame muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Kur kas geriau už kvailų,norinčių išgarsėti,bobų ,,akcijas''.Esu tų laikų vaikas,pavojai būti nušautam,sugautam arba susisprogdinti ant karo minos Vanagui-Ramanauskui buvo tikri.Todėl pasijusti šiuo Lietuvos didvyriu-idealistu-patriotu tiesiog neįmanoma.Tikrai nelygios fizinės kūnų savybės,amunicija,apranga ir tikslas.Bet gerbiu už pabandymą pasijusti tų laikų realybėje.

pastebejimas

pastebejimas portretas
1999 metais šį dokumentą Seimas pripažino Lietuvos valstybės teisės aktu-17 straipsnis šio dokumento ka pabrėžia?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių