Quantcast

„Istorijos detektyvai“: kas buvo geriausias Gedimino draugas?

  • Teksto dydis:

Kas buvo pats geriausias Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino draugas? Šią temą antradienio vakarą gvildens LRT televizijos laida „Istorijos detektyvai“.

Viduramžiais valdovo galias lemdavo jo giminės galingumas. Turėti galingus giminaičius tolygu tvirtam užnugariui. Tačiau ką viduramžiais reiškė draugystė? Istorikams šaltiniuose pavyko aptikti vieną dėmesio vertą atvejį, kuriame minimi draugystės ryšiai.

„Viename Rygos miesto tarėjų laiške Gediminui rašoma ir paminimas Gedimino išsiųstas jo atstovas į Pskovą, kuris pavadintas labai įdomiai: tai yra jūsų amicus specialis – ypatingas draugas“, – teigia profesorius Rimvydas Petrauskas.

Kas tas žmogus? Istorikai teigia, kad šio asmens vardas buvęs Dovydas, ir tai – Gardino seniūnas. Tačiau giminystės ryšiais grįstoje valstybėje toks titulas atrodo išskirtinai. Juolab, tokių paminėjimų šaltiniuose aptinkame pakankamai nedaug. Tai – viena iš šio antradienio laidos temų.

Kita tema – kur kas paslaptingesnė. 1940 metais, okupavus Lietuvą, joje įsikūrė Aleksandro Slavino vadovaujamas NKVD skyrius. Vienas esminių uždavinių – verbuoti į Vokietiją pasitraukusius lietuvius tam, kad šie grįžtu į okupuotą šalį.

Čia ir prasideda paslaptingojo agento „Sedmoj“ istorija. Atvykęs į Lietuvą agentas rado vietą sovietinėse struktūrose. Maža to, nebuvo represuotas ir nacių okupacijos metais, o dar kartą šalį okupavus jis vėl tampa Sovietų Sąjungos agentu.

Ar galėjo būti, kad tuo pačiu metu jis buvo dvigubu agentu, ar tiesiog  labai greitai persimesdavo iš vienos pusės į kitą? Istorikas Darius Juodis laidoje kalbės, jog tokia prielaida galima, tačiau iki galo neįrodyta.

Tačiau didžiausia avantiūra, su kuria siejamas minėtas agentas, susijusi su vienu žymiu Lietuvos kariuomenės generolu, kuris tuo metu jau buvo pasitraukęs į Vokietiją. Tuo tikslu ir buvo suorganizuota įžūli operacija – pagrobimas. Kuo tai baigėsi ir kas šis generolas, kviečiame žiūrėti „Istorijos detektyvų“ laidoje.

Rubrikoje „Intelektualus iššūkis“ – egzaminas politologui, Seimo nariui Laurynui Kasčiūnui.

„Istorijos detektyvai“ – antradienį, 22:30 val. per LRT televiziją. Vedėjas Virginijus Savukynas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių