Quantcast

Įamžintas prezidento A. Smetonos tėvų atminimas

Greičiausiai tik nedaugelis galėtų bent apytikriai pasakyti, kurioje Lietuvos vietoje palaidoti pirmojo Lietuvos Respublikos prezidento Antano Smetonos tėvai. Ir tai suprantama, nes net ir šios giminės atstovai nežino tikslios tų kapaviečių vietos.

Prieš 100 metų statant naują mūrinę bažnyčią Šiluose, Krekenavos seniūnijoje, Panevėžio rajone, senoji mažesnė medinė bažnytėlė buvo nugriauta, o būtent jos šventoriuje buvo palaidoti prezidento tėvai.

Praėjusį sekmadienį, po šv.Mišių Šilų bažnyčioje, kunigas Ričardas Banys pakvietė miestelio gyventojus ir A.Smetonos gimines į šventorių. Čia kunigas pašventino drauge su A.Smetonos brolio Igno palikuoniu Rimantu Smetona atidengtą Prezidento tėvų – Jono (1832–1888) ir Julijonos (1838–1905) – atminimui skirtą lentą.

Istorija: Šilų bažnyčia pastatyta senosios vietoje prieš 100 metų.

R.Smetona, kurio iniciatyva tokia lenta radosi ant Šilų bažnyčios sienos, priminė renginio dalyviams kai kuriuos savo prosenelių biografijos faktus. "Traupio bažnyčioje 1859 m. lapkritį kunigas vikaras Vincentas Butavičius po triskart paskelbtų užsakų, atlikęs pageidavusiųjų susituokti apklausą ir neradęs kliūčių jų santuokiniam ryšiui, iškilmingai palaimino 27 metų valstiečio Jono Smetonos iš Lėno kaimo ir 21 metų merginos Julijonos Kartanaitės iš Šilų dvaro Kartanų kaime santuoką. Jonas ir Julijona Smetonos Užulėnyje drauge pragyveno tik 27 metus. Nors jų gyvenimas buvo trumpas, tačiau doras, darnus, prasmingas – tai liudija užrašyti jų kaimynų atsiliepimai", – sakė R.Smetona.

J.Smetona buvo kaimo šviesuolis, mokėjo skaityti ir rašyti. Buvo didelis žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus gerbėjas, asmeniškai jį pažinojo, ne kartą lankėsi pas jį Kaune. Būtent iš jo gaudavo draudžiamų carizmo laikais lietuviškų knygų, kurias slėpdavo prie kaimo augusios vinkšnos drevėje. Po jo mirties lietuviškas knygas toje vinkšnoje slėpė ir sūnus Antanas – būsimas Lietuvos Respublikos prezidentas. Svarbesnius darbus J.Smetona namie užrašydavo degintais kaulais (vietoje kreidos) ant pusės metro ilgio ir 30 cm pločio juodos lentos. Pamaldžiu, tiesaus ir kartu jautraus būdo apsišvietusiu blaivininku J.Smetona labai pasitikėjo Užulėnio gyventojai – jie išrinko Joną kaimo seniūnu ir labai jį gerbė.

Įamžino: R.Smetonos inicijuota atminimo lenta primins, kad čia palaidoti prezidento A.Smetonos tėvai.

"J.ir J.Smetonos užaugino tris dukras: Marijoną, Mortą ir Juliją, keturis sūnus: Igną, Motiejų, Juozapą ir Antaną. Pastarasis jų sūnus tapo vienu iš šviesiausių Lietuvos žmonių, palikęs gilų pėdsaką valstybės istorijoje," – sakė R.Smetona, kartu padėkojęs Šilų bendruomenei ir jos vadovei Reginai Turulienei, kunigui R.Baniui, nuoširdžiai atsiliepusiems į jo iniciatyvą įamžinti pirmojo Lietuvos prezidento A.Smetonos tėvų atminimą.

"Nors ir nežinome tikslios prezidento tėvų palaidojimo vietos, bet svarbu tai, kad jie nepamiršti, kad pagerbtas jų atminimas. Visi to norėjome, bet iniciatyvos ėmėsi ir darbą padarė Rimantas – dėkoju jam visos giminės vardu", – kalbėjo Prezidento brolio Motiejaus anūkė Sigutė Smetonaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nordland

nordland portretas
iamzino, nes mokejo skaityti ir rasyti ? kam tie propagandiniai cirkai ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių