Quantcast

Į šviesą: penkios paros pusbadžiu aklinoje tamsoje

Parai – sauja riešutų, keli vaisiai, saujelė virtų pupelių, kiaušinio baltymas, sultinys, arbata, vanduo. Ir aklina tamsa. Taip šešias dienas praleido 56 metų Vytas ir 31 metų Edita, nukakę į Tailandą pas garsų mokytoją Mantak Chią. Praktiniai užsiėmimai truko mėnesį.

Tarsi suremontuoti automobilį

"Tai labai naudinga ne tik dvasiniam tobulėjimui, bet ir sveikatai. Tai lyg kapitaliniam remontui nuvežtume automobilį, – teigė septyniolika metų jogą ir dešimt metų M.Chios sistemą praktikuojantis Vytas. – Tiesa, eiti į vadinamąjį tamsos kambarį rekomenduojama tik išmokus meistro mokomų pagrindinių vidinių praktikų – tuomet būsite saugūs ir žinosite, ką daryti, jei būnant tamsoje sukiltų viduje tūnančios neigiamos emocijos."

Mėnuo pas meistrą gydomosios tao sistemos instruktoriams Editai-Esenku Dao ir Vytui Lu kasmet būna nuostabiausios atostogos.

72 metų meistras M.Chia Tailando šiaurėje, netoli Čiangmajaus esančiame 40 ha plote, daugiau kaip prieš du dešimtmečius įkūrė gydomąjį dao centrą, pavadintą Dao sodu (ang. Tao Garden).

"Puikus ekologiškas maistas, 30 laipsnių šiluma ir dar galimybė tobulėti fiziškai ir dvasiškai", – švytėjo penkerius metus meistro M.Chios sveikatingumo sistemą kasdien praktikuojanti Edita.

Jau penkerius metus lietuvių pora kiekvienais metais skrenda mėnesiui arba ilgesniam laikui praktikuoti kartu su pasaulinio lygio meistru.

Tiesa, prieš pasinerdama į tamsą (angl. Dark Room Retreat), lietuvių pora kelias savaites ir beveik šimtas žmonių iš viso pasaulio kampelių (buvo dar šeši lietuviai) su meistru meditavo, praktikavo daosių jogą, įvairiausių lygių ciguną ir meditacijas, atliko pratimų kompleksus, skirtus seksualinės energijos transformavimui į gyvybinę energiją.

Tamsoje buvo atliekamos dar aukštesnio lygio praktikos.

Penkių žvaigždučių oloje

"Tai tradiciniai viešbučio kambariai, kuriuose gyvena žmonės, – apie tamsos seminarą kalbėjo Edita. – Tačiau aklinai uždengti  visi plyšeliai, langai."

Įėjimas – aštuonios tankaus audinio užuolaidos. Pro jas užsidėję specialius naktinio matymo akinius kasdien maisto ir vandens atnešdavo M.Chios pagalbininkai.

Praktikas tamsoje tęsė apie 50 žmonių. Jie gyveno aklinoje tamsoje skendinčiuose kambarėliuose su lova, dušu, tualetu, turėjo būtiniausius higienos reikmenis.

Pastato viduje kambariai buvo įrengti ratu – taip pat aklinoje tamsoje buvo vieta, skirta bendroms praktikoms su meistru.

"Jūs čia kaip penkių žvaigždučių lygio oloje", – juokėsi nepaprasta gyvybine energija stebinantis, su beveik 40 metų jaunesne žmona penkių vaikų (vieną dar turi iš pirmosios santuokos) susilaukęs M.Chia.

Būdamas jaunuolis, M.Chia perėmė mokymą iš keturių daosių meistrų ir šiuolaikiniam žmogui pateikia šių mokymų sintezę. Mokydamasis su vienu iš savo meistrų M.Chia tamsioje ir drėgnoje oloje praleido kelias savaites.

Nerekomenduoja kalbėti

"Iš pradžių tamsoje atsiskaičiuoji žingsnius, apgraibomis susipažįsti su kambariu. Kur lova, telefonas, jei prireiktų pagalbos ar patarimo, kur kilimėlis, laiptai į kitą aukštą?" – pasakojo Vytas. Jam ir Editai, čia apsilankiusiems jau ne pirmą kartą, apsiprasti buvo lengviau.

Tamsoje gaminasi didelis kiekis melatonino – hormono, kurį gamina kankorėžinė liauka. Jis lėtina medžiagų apykaitą, slopina skydliaukės funkciją, yra antioksidantas – naikina laisvuosius radikalus.

Apskritai prie tokios aplinkos žmonės prisitaiko labai greitai: nieko neregint juslės savaime nukreipsta į žmogaus vidų.

Šių praktikų metu nerekomenduojama kalbėti – taip neeikvojama, o kaupiama gyvybinė energija. "Tamsoje daug stipriau jauti energiją, smegenys nurimsta, nes jų neblaško vaizdai", – tęsė Vytas Lu.

Tamsoje gaminasi didelis kiekis melatonino – hormono, kurį gamina kankorėžinė liauka. Jis lėtina medžiagų apykaitą, slopina skydliaukės funkciją, yra antioksidantas – naikina laisvuosius radikalus.

"Melatoninas skyla į kitas medžiagas, o žmogus tarsi patiria sielos atsiskyrimą nuo kūno, – aiškino Vytas. – Būdamas tamsoje atsikratai daug baimių. Regis, kad nejauti kūno. Tu tarsi treniruojiesi, ką reiškia mirti (kai siela atsiskiria nuo fizinio kūno). Ir kartu suvoki, kad esi ne tik fizinis kūnas, o kažkas daugiau."

Daosių badavimas

Tamsos seminaro metu žmonės ne tik minimaliai kalba, praktikuoja po 4–5 valandas, bet ir laikosi vadinamojo daosių badavimo PiGu.

Pusryčiams – arbata, natūralios sultys, šiek tiek kiaušinio baltymo, šeši žemės riešutai, vienas obuolys.

Pietums – dešimt virtų pupelių, šiek tiek sezamų sėklų su medumi, daržovių sultinys ir keli griežinėliai arbūzo ir buteliukas chlorofilo kraujui valyti.

Vakarienei – vietinis vaisius (kriaušės ir obuolio hibridas), trys gabalėliai graikinio riešuto, trys datulės, kelios dygliuotųjų ožerškių uogos, aštuonios pinijos ir nedidelis džiovintų vaisių rutuliukas su kiniškomis žolelėmis, kurios organizmą valo nuo toksinų.

"Seminaro metu geriami natūralūs papildai nuo parazitų, vakarais – arbata su senos lapais – taip valomas organizmas, – teigė Edita. – Valgant minimaliai mažai maisto, žarnynas beveik neveikia, todėl tuo metu rekomenduojama valyti toksinus. – Beje, kasdienybėje nesu obuolio kramčiusi pusvalandį. Kramtyti patariama ilgai, neskubant, mėgaujantis kiekvienu kąsneliu."

Paprastai visi keldavosi 7 val., išgerdavo detoksikuojančios arbatos, atlikdavo mankštą, po to pusryčiaudavo ir iki 13 val. medituodavo su meistru M.Chia.

Po pietų iki 18 val. – laisvas laikas, o po vakarienės – vėl dvi valandos praktikoms: daosių jogai ir meditacijai.

"Pernai per visas penkias paras kasdien miegodavau po 12–15 val. Šįkart pailsėti užteko pirmų trijų parų – miegodavau po 14 val., – prisipažino Edita. – Paprastai ketvirtą ar penktą parą, praleistą tamsoje, smogia tau emociškai. Praėjusiais metais atsikračiau stiprios emocijos iš vaikystės – verkiau. Šįkart pojūčiai buvo lengvesni – mano vidus tampa daug švaresnis ir stabilesnis. Kartais žmogus praktikų metu užmiega, tačiau meistras kartoja: norite miegoti – miegokite, klausykite savo vidaus."

Tarsi kompiuterio perkrovimas

Neįpratę prie tamsos ir pirmą kartą išbandantys tokią praktiką naujokai kartais pasiklysta ar net užmiega ne savo kambarėlyje.

"Palietus ranką vienai juodaodei iš Airijos, rodžiau kelią jos pirštu, nes žodžiai "ten", "kairė" ar "dešinė" tamsoje yra visiškai neaiškūs", – šypsojosi Edita.

"Prieš tamsos seminarą primigtinai rekomenduojama įvaldyti pagrindines daosių praktikas, nes jei iškart nersi į tamsą –  neatsikratęs negatyvių emocijų, neapsivalęs, emocijos gali labai sutirštėti, žmogus gali patirti stiprių emocinių sutrikimų, – aiškino Vytas. – Tiesa, visada gali prašyti meistro pagalbos, be to, gali nutraukti praktikas ir bet kada išeiti iš tamsos seminaro. Per penkerius ar šešerius metus išėjo tik vienas vaikinas, kuris tiesiog nebuvo pasirengęs aukštesnio lygio praktikoms."

Pasak Editos, badavimas ir praktikos pagal M.Chios sistemą žmogui – tarsi kompiuterio perkrovimas, o praktika tamsoje turi dar kelis kartus didesnį efektą.

Pradeda matyti tamsoje

"Po kelių dienų tamsoje jau matai šešėlius, kur stovi lova, šviesą – kartą net sakiau: išjunk šviestuvą, – juokėsi Edita. – Užsimerkęs pradedi matyti kontūrus. Suvoki, kad šviesa sklinda lyg iš už tavo galvos. Atsimerki – tamsu. Užsimerki – vėl šviečia."

M.Chia tai aiškino moksliškai sudėtingomis formulėmis.

"Tokios praktikos gali pažadinti aiškiaregystę, – aiškino Vytas. – Žmonės mato praėjusius gyvenimus, ateities vizijas. Tačiau iš jų reikia išsivaduoti, nes vizijos išeikvoja energiją, nuo to pavargsti, o tamsos praktikų tikslas įgyti daugiau energijos ir suformuoti energinį kūną, susigrąžinti sveikatą."

Transformavęs seksualinę energiją į gyvybinę, ją sukaupęs žmogus pradeda maitinti sielą ir dvasią. "Pagrindinis daosių praktikų tikslas ir yra užauginti sielą ir dvasią, kurios kaip kūdikis turi užaugti", – paaiškino Vytas.

"Naudodami tam tikras praktikas atkuriame originalią kūno funkcionavimo sistemą. Ji tampa tokia kaip kūdikių. Tai tarsi gimimo procesas ir nieko stebuklingo tame nėra, – šyptelėjo Vytas Lu. – Meistras sako, kad pirma, kas nutiks praktikuojant dao, – užmiršite savo gydytojo telefono numerį. Antra, jūs pamiršite, kaip atrodo gydytojas."

Laikas niekur nedingo

Iš tamsos praktikų žmonės išleidžiami šeštos paros vakare. Ir būtinai su saulės akiniais, nors lauke jau tamsu, – akys pernelyg jautrios bet kokiam šviesos šaltiniui.

"Tik išėjusi iš tamsos jutau stresą, pirmą akimirką ištiko šokas – atrodė labai šviesu, kaip gimimas, – juokėsi Edita. – Nesuvokiau atstumo, daiktų, erdvės, delnuose atsivėrė nauji kanalai. Buvo lengviau eiti užsimerkus. Tiesa, per kelias valandas pripranti, srautai normalizuojasi ir tarsi grįžti į įprastinį pasaulį. Po ilgo buvimo tamsoje suvoki, kokią nuostabią dovaną gauname, – matyti pasaulį, spalvas."

Praeina dešimt, dvidešimt, trisdešimt metų lėkimo, atsigręžiame ir klausiame savęs: kur skubėjome, ko vaikėmės, kodėl tik kalėme pinigus, nesirūpinome savimi ir negyvenome.

Ar laikas būnant tamsoje sustoja?

"Suvoki, kad esi tik čia ir dabar, darai tai, ką darai. Kasdienybėje lekiame, skubame, nekantraujame. Ir labai daug prarandame. Esame išorėje, o praktikos padeda grįžti į savo vidų, atrasti ramybę, palaimą, – sako Vytas. – Kai esame savo viduje, nesureikšminame išorės. Bėgimas tampa toks, koks būtinas. Nesiverti per galvą, nesivaikai, ko nereikia. Diena tampa tokia ilga kaip vaikystėje."

Mes turime laiko. Labai daug. Jis niekur nedingo. Praeina dešimt, dvidešimt, trisdešimt metų lėkimo, atsigręžiame ir klausiame savęs: kur skubėjome, ko vaikėmės, kodėl tik kalėme pinigus, nesirūpinome savimi ir negyvenome.

Sunku pavadinti senuku

Kinų kilmės M.Chia gimė 1944 m. balandžio 24 d. Tailande.

Garsus daoizmo mokytojas, ciguno ir daosių seksualinių praktikų meistras, daosių jogos ir Gydomojo tao sistemos kūrėjas, daugiau kaip 50 knygų apie ciguną, meditacijas ir seksualines praktikas autorius ir bendraautoris, Vakaruose išgarsėjęs kaip daosių seksualinių praktikų mokytojas.

"Dvasiniu keliu jis pradėjo eiti nuo šešerių metų, o dao – nuo paauglystės, – pasakojo Vytas su Edita. – Kinijoje mokėsi pas keturis garsius meistrus, jų žinias ir praktikas sujungė į savo sistemą."

Dar mokydamasis pradinėje mokykloje M.Chia mokėsi Tailando bokso, vėliau taiči, aikido ir jogos.

Po kelerių metų, mokydamasis Honkonge, jis susipažino su savo pirmuoju ezoterikos ir daoizmo mokytoju, meistru Yi Eng. Taip prasidėjo M.Chios daoizmo kelias. Singapūre mokėsi kundalini, daosių jogos ir Budos delno technikos.

Netrukus išmoko pašalinti energinius blokus iš savo kūno.  Skleisdamas gyvybinę energiją per delnus pradėjo gydyti žmones. Iš daktaro Mui Yimwattanos Tailande meistras M.Chia išmoko garsiojo organų masažo – Chi Nei Tsang.

1979 m. išvyko į JAV, kur atidarė Visatos gydomojo tao centrą.

1994 m. M.Chia sugrįžo į Tailandą ir įkūrė Gydomojo tao centrą netoli didmiesčio Čiangmajaus šalies šiaurėje ir pavadino jį Dao sodu (angl. Tao Garden).

"Ten pastatytas įspūdingas valgomasis ant vandens, kur galima išsirinkti patiekalus iš švediško stalo. Vaisiai ir daržovės gaunamos iš ūkininkų arba auginamos ten pat. Galima rasti ekologiškų vegetariškų patiekalų, paukštienos, labai skaniai ruošiamos žuvys, krevetės. Maistas visada šviežias ir labai skanus – Tailando virtuvė išsiskiria sveikų patiekalų gausa", – teigė Edita.

1996 m. Taikomosios biokibernetikos ir grįžtamojo ryšio tyrimų institute buvo tiriama M.Chios smegenų veikla, jam pasinėrus į meditaciją (vidinės šypsenos meditaciją, mikrokosminę orbitą). Jo smegenų pajėgumai pasirodė daug didesni nei visų kada nors šiame centre tirtų žmonių.

"Netrukus jam sukaks 73-eji, bet šį nuoširdų žmogų liežuvis neapsiverčia pavadinti senuku, – juokėsi M.Chios sistemos instruktoriai Edita ir Vytas. – Itin energingas, linksmas. Kai per nuo ryto iki vakaro vystančias praktikas kiti pavargsta, nori miego, jis išlieka gyvybingas ir kupinas jėgų."

Religinė ir filosofinė sistema

Daoizmas – religinė ir filosofinė sistema, susiformavusi Kinijoje apie V a. pr. m. e., nors jos ištakos siekia maždaug 3000 m. pr. m. e.

Daoizme pabrėžiama gamtos ir žmogaus darna, kosmoso ir žmonijos sąveika bei in ir jang dėsnis – viskas keičiasi bendroje ir darnioje erdvėje.

Su daoizmu susiję daug kinų alchemijos, astrologijos, kovos menų, tradicinės medicinos, fengšui, ciguno ir kt. aspektų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nedao

nedao portretas
idiotizmas...

Mukas

Mukas portretas
stipru ir gilu, Jei visi bent dalele prisiliestume prie tokiu dalyku, butu maziau tamsos ir blogio mumyse
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių