Quantcast

Į Prezidentūrą neįleido ne tik V. Kuodytės: pasakė, kad mums neliko vietos

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Prezidentūroje iškilmingos ceremonijos metu buvo įteiktos Nacionalinės kultūros ir meno premijos, tačiau renginys nepraėjo be nesusipratimų – į ceremoniją nebuvo įleista premijos laureatė, aktorė Viktorija Kuodytė. Po šios nemalonios situacijos savo nuoskaudomis pasidalijo ir Lietuvos rašytojų sąjunga.

„Širdingai sveikiname rašytoją Saulių Šaltenį, kuriam vasario 13 d. įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija, bei apgailestaujame, kad to negalėjome padaryti asmeniškai, šventės metu. Mums buvo pranešta, kad teikimų ceremonijoje „nėra vietos“ ne tik rašytojams, bet ir kitų kūrybinių sąjungų atstovams“, – feisbuke penktadienį paskelbė Lietuvos rašytojų sąjunga.

Primename, kad svarbiausią kultūros srities įvertinimą gavo kino režisierius Algimantas Puipa, premiją pelnęs už kino vaizdų poetinę realybę, rašytojas Saulius Šaltenis – už daugialypę literatūrinę kūrybą ir išskirtinį stilių, kompozitorė Zita Bružaitė – už muzikos universalumą ir emocinį atvirumą, operos solistė Asmik Grigorian – už vokalinį meistriškumą ir įspūdingą artistinę įtaigą.

„Facebook“ nuotr.

Viena premija taip pat skirta Lietuvos paviljoną Venecijos bienalei kūrusioms ir „Auksiniu liūtu“ ten įvertintoms menininkėms Rugilei Barzdžiukaitei, Vaivai Grainytei ir Linai Lapelytei. Joms nacionalinė premija buvo teikiama už įkvepiantį bendradarbiavimą, kuriant aukščiausio lygio kritinį meną.

Portalas jau rašė, kad Nacionalinė premija aktorei V. Kuodytei bus įteikta pirmadienį, tačiau tikslus laikas ir renginio detalės dar derinamos kartu su laureate. Premiją įteiks prezidentas Gitanas Nausėda.

Dėl ketvirtadienį įvykusio nemalonaus incidento V. Kuodytės ir jos artimųjų atsiprašė ir prezidentas, ir jo patarėja, ir Kultūros ministerija. Tos pačios dienos vakarą kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas bei prezidento patarėja Sonata Šulcė nuvyko į V. Kuodytės spektaklį Jaunimo teatre atsiprašyti.

V. Kuodytė į ceremoniją nebuvo įleista, pasak Prezidentūros, dėl „administracinės klaidos“ – menininkė nebuvo įtraukta į svečių sąrašą.

Kultūros ministerija patikino, kad spręs dėl nuobaudos darbuotojui, kuris į Nacionalinių premijų teikimo ceremonijos svečių sąrašą neįtraukė V. Kuodytės.

„Iš sąrašą sudariusio darbuotojo ministras pareikalavo paaiškinimo, gavus jį bus sprendžiama dėl tarnybinės nuobaudos“, – teigiama Kultūros ministerijos penktadienį BNS atsiųstame komentare.

Kultūros ministerijos teigimu, už Nacionalinių kultūros ir meno premijų renginio organizavimą buvo atsakingi keturi darbuotojai, kuriems buvo pavestos skirtingos su renginio organizavimu susijusios užduotys.

„Vienas darbuotojų buvo atsakingas už sąrašo sudarymą. Sąrašas prieš renginį buvo derintas su Prezidentūra“, – rašoma komentare.

Didžiausias Lietuvos kultūrinis įvertinimas V. Kuodytei skirtas už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai ar tam buvusiai už tvarto

Tai ar tam buvusiai už tvarto portretas
Prie ko čia Kubilius ar konservatoriai?Jau tiems karbauskiniams visai suskystėjusios smegenys,nes kaip ir pačiam jų naisiniam vadukui niekaip neapsieinama be konservatorių,Lanndsbergio ar Kubiliaus.Nieko nepadarysi,jei smegenėlės nieko daugiau neišmąsto.

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Įdomu ką kalba Šaltenis dabar apie TSRS kariuomenę. Skaičiau ką rašė Lietuvos LTSR rašytojai, prie savo nuotraukos. Na, tokie laikai buvo, bet P.Cvirkai irgi tokie laikai buvo? Vienus apdovanojame, kitus trypiame?

Petras

Petras portretas
Verkiau dvi paras.Atsakingas kulturos ministras.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių