Quantcast

Į gimtąją žemę sugrįžo išeivių rašytojo B. Railos ir jo žmonos palaikai

  • Teksto dydis:

Penktadienį Kauno Petrašiūnų kapinėse, po daugiau nei dešimtmečio, palaidotas išeivių žurnalistas, rašytojas, literatūrologas Bronys Raila ir jo žmona Daneta. Rašytojo dukros Neringa ir Undinė pasirūpino, kad tėvų valia – atgulti amžino poilsio į gimtąją žemę – būtų įvykdyta. Neringa ir Undinė Railaitės atskraidino iš Jungtinių Amerikos valstijų urnas su tėvų palaikais.

„Lietuva neteko unikalaus rašytojo, daugybės puikių knygų autoriaus, mylimo skaitytojų ir vertinamo kritikų. Bronio Railos talentas jį vedė sudėtingiausių ir originaliausių temų kryptimi, rašytojas sugebėjo savitai apmąstyti valstybės likimą, istorijos ir kultūros sankirtas. Jis buvo ideologas, skatinantis visuomenę mąstyti kritiškai“, – teigė mero pavaduotojas Simonas Kairys.

Maironio lietuvių literatūros muziejuje saugoma dalis žurnalisto, rašytojo B. Railos archyvo. Medžiaga tvarkoma, tyrinėjama. Šiai liūdnai progai atminti parengta paroda „Dialogas su lietuviais“, kurioje atskleistas žurnalisto, rašytojo B. Railos gyvenimo ir kūrybos kelias. Jis pasiaukojančiai dirbo lietuviško žodžio tarnystei. „Niekad nepavargau skirti savo laiką ir darbą kultūros primato dėsniui ryškinti ir sąmonėje ugdyti. Ir toliau tikiu, kad tai pats kiečiausias pamatas ir stipriausias ginklas mūsų tautai išlikti, savitumą išlaikyti, valstybinę nepriklausomybę ir laisvę atrungti“, – rašė B. Raila 1990 metais išleistoje knygoje „Egzodo biografijos“.

B. Raila savo darbus sudėjo į atskiras knygas, kurių išėjo per dvidešimt. Maironio literatūros muziejaus parodoje lankytojai pamatys visas jo išleistas knygas, redaguotus žurnalus, originalius dokumentus, unikalias nuotraukas, rankraščius, laiškus. Originalūs eksponatai suteiks galimybę prisiliesti prie jo gyvenimo ir kūrybos akimirkų Lietuvoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Amerikoje.

B. Raila gimė 1909 03 23 Plaučiškiuose (Pakruojo r.), mirė 1997 04 13 Los Andžele (JAV). Žurnalistas, literatūrologas, rašytojas, poetas, vertėjas. Mokėsi Rozalimo vidurinėje mokykloje, baigė Panevėžio gimnaziją. Mokėsi Lietuvos Vytauto Didžiojo universitete ir Kauno konservatorijoje. Buvo vienas Lietuvos aktyvistų fronto (LAF) steigėjų, LAF propagandos komisijos pirmininkas. Kauno valstybės radiofono spaudos apžvalgos redaktorius ir pranešėjas, „Lietuvos aidas“ korespondentas Paryžiuje ir Vakarų Europoje. Žurnalo „Vairas“ redakcijos sekretorius. Dirbo radijo stotyse „Laisvė“ ir „Laisvoji Europa“ komentatoriumi. Apdovanotas LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Matyt pas mus kirmelės geresnės

nesuprantu tu

nesuprantu tu portretas
kurie savo kaulus čia parveža,geresnio gyvenimo ieško svetur,o po keliu dešimtmečiu puvenas parveža i Lietuva,ar ne vistiek kur ju kunai palaidoti? niekaip nesuprantu tokiu žmoniu,jei myletu savo šali ,kaip daugumas LIETUVIU,vargo kente ir gyveno ,o čia pabegeliai ,nesvarbu dek kokiu priežasčiu jie spruko,mano asmenine nuomone tai bailia del savo užpakalio saugumo išbildeje,po to rekia,kad jie mylejo Lietuva,kas mylejo tas liko ir kovojo>)kam tas savo liekanas tempia i musu šali?kuo jie prie šalies geroves prisidejo?

gryzkit cia gyvent

gryzkit cia gyvent portretas
gryzkit is uzsienio gyvent i lietuva,su savo gerom pensijom gyvenkit cia dziaukites lietuva.bet palaikus cia gabent negerai.kur gyvenai ten laidokis.gyvenai uzsienyje iki mirties reiskia tau nereikejo nenorejai gyvent lietuvoj.kad mylejai lietuva tai gerai.laidokis ten kur gyvenai iki mirties.cia visiems uzsienio lietuviams rasau.tukstanciai gyvena uzsienyje lietuviu ten jiems gerai.jei cia visus ves laidot tai lietuva taps didziausiu kapinynu.negalima taip pagalvokit lietuviai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių