Quantcast

Gimtadienis – ne tik šventė

Prieš šimtus metų teisę švęsti savo gimimo dieną turėjo tik valdovai arba įtakingi aukštesniosios klasės atstovai. Būtent toks modelis galiojo XIX a. ir anksčiau Jungtinėse Amerikos Valstijose – gimtadieniai buvo skirti turtingiesiems, nacionaliniams didvyriams ar kitiems įtakingiems asmenims, bet ne paprastiems piliečiams.

Pavyzdžiui, amerikiečiai kasmet švęsdavo prezidento George’o Washingtono gimtadienį, bet visiems kitiems gimtadienis, jei žmonės apskritai žinojo savo gimimo datą, buvo eilinė diena. Tik XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje situacija ėmė keistis.

XIX a., paplitus laikrodžių gamybai, amerikiečiai visad žinojo, kiek yra valandų. Taip pat vis daugiau žmonių sekė fabrikų, tramvajų ir traukinių tvarkaraščius.

Kai amerikiečiai ėmė geriau pažinti laiką, daugiau dėmesio kreipė ir į tai, kaip laikas bėga jų pačių gyvenime.

Dėmesys amžiui atsirado daugelyje institucijų: mokyklose į amžių pradėta kreipti dėmesį skirstant mokinius į klases, gydytojai pradėjo kreipti į jį dėmesį vertindami žmonių sveikatą ir raidą. Tad neatsitiktinai šiuo laikotarpiu žmonės pradėjo žymėti ir savo gimtadienius.

Tikėtina, kad tortas atsirado dar senovės romėnų gimtadienių apeigose. Manoma, kad žvakutės atkeliavo iš aristokratiškų vokiškų gimtadienių švenčių mažiausiai prieš kelis šimtus metų.

O tai, kad per gimtadienius dovanojamos supakuotos dovanos, esą yra vakarietiško vartotojiškumo padarinys.

XIX a. pabaigoje žmonės pradėjo pardavinėti ir gimtadienio atvirukus.

Tais dešimtmečiais, kol gimtadienis dar buvo nauja šventė, buvo žmonių, kurie jai priešinosi. Kai kurie manė, kad šios šventės yra egocentriškos ir materialistinės, atitraukia dėmesį nuo Dievo ir paverčia vaikus neklaužadomis.

Anot mokslininkų, nepritariantieji buvo iš dalies teisūs, nes gimtadieniai išties turi tamsiąją pusę: jie kelia nerimą, nes kasmet tą pačią dieną pasibaigia vienas ir prasideda kitas gyvenimo etapas, kuriame apstu ne tik svajonių išsipildymo, bet ir daugybės iššūkių, baimių ar ligų.


Šiame straipsnyje: gimtadienisšventėistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių