Quantcast

Garsiausias pasaulio vargonininkas koncertuos Vilniuje

Po 30 metų pertraukos į Lietuvą koncertuoti grįžta garsiausias šiuo metu pasaulyje vargonininkas - Guy Bovet iš Šveicarijos.

Antradienį, birželio 23 d. 19 val. „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“ klausytojus kviečia į šio iškilaus vargonininko, vargonų eksperto ir tyrinėtojo, kompozitoriaus, improvizatoriaus, pedagogo, kurio nuopelnai muzikiniame pasaulyje gali būti lyginami su M.Rostropovičiaus ar J.Menuhino, vienintelį koncertą Vilniuje.

Koncertą Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje G.Bovet pradės trimis ispanų baroko kompozitoriaus Francisco Correa de Arauxo tiento. Tiento - tai ispaniška fugos versija, kurioje imitaciniai temų pasirodymai derinami su virtuoziškais pasažais, taip pridėdami šiems egzotiškiems kūriniams karšto ispaniško temperamento. Vargonų muzikos mėgėjai taip pat bus maloniai nustebinti amžinai naujai skambančia J.S.Bacho Tokata, Adagio ir fuga C-dur bei choralu Wir glauben all' an einem Gott. Šiems vargonams itin tiks ir F.Mendelsono Tema ir variacijos D-dur. Koncertą užbaigs 6 įspūdingos bei nuotaikingos Gloria eilutės, kurias parašė G.Verdi bendraamžis Vicenzo Petrali.

G.Bovet yra nepaprastai palankiai vertinamas pasaulio spaudos. Kaip rašo „The New Yourk Times“, „G.Bovet yra spalvingas, teatrališkas vargonininkas, jame telpa ir rimtas Bachas, kaip buvo girdėti iš galingos Pasakalijos ir fugos c-moll. [...] Be to, jis gali groti su lengva, kuklia elegancija, kaip kad subtilioje G-dur fugoje. [...] Tačiau ilgam atmintyje išlieka būtent jo spalvingas sąmojis ir šmaikštumas.“

Nors ir garbaus amžiaus, G.Bovet kaip joks kitas atlikėjas pasaulyje yra graibstomas garsiausių muzikos festivalių. Per metus jis sugroja apie 60 koncertų, ir su koncertais net kelis kartus apkeliauja Žemės rutulį. Didysis vargonų maestro, garsėjantis savo erudicija ir originalumu, yra išleidęs daugiau nei 50 kompaktinių plokštelių, kuriose skamba muzika įrašyta Šveicarijos, Prancūzijos, Ispanijos, Lotynų Amerikos ir Japonijos vargonais. Keletas jo įrašų buvo įvertinti prestižiniais „Laser d'or“ ir „Grammi“ apdovanojimais.

 G.Bovet koncertai, ko gero, labiausiai tokie įsimintini dėl jo nuostabaus humoro jausmo. Anot „The Plain Deale“ (Klyvlendas, JAV), „G.Bovet instrumentų karalių pavertė kunkuliuojančiu muzikinio šampano šaltiniu. [...] Šveicarų vargonininko grojimas buvo aiškus ir žėrintis. Kiekvieną frazę jis pripildė ritmine gyvybe ir pavertė kiekvieną šios programos kūrinį drama. O visų geriausia - jis tryško žavingu humoru, kas yra labai reta tarp vargonininkų.“

G.Bovet su didžiausiais Lietuvoje VU Šv. Jonų bažnyčios vargonais yra susijęs pakankamai stipriais saitais. Prieš 30 metų, paskutinės maestro viešnagės Lietuvoje metu, jis paskatino vargonų meistrą Rimantą Gučą šioje bažnyčioje stovėjusių vargonų liekanas rekonstruoti remiantis daugiau ar mažiau istoriniais principais, o ne pagal tuo metu madingas, bet vėliau atgyvenusias technologijas. Rezultatas išėjo puikus - didingas ir savitas instrumentas, kuris žavi ir tokius istorinių vargonų ekspertus, kaip G.Bovet.

„Į Vilnių anuomet atvykau dėl premjeros. Tai buvo vargonų koncertas su orkestru, kurį parašiau Leopoldui Digriui“, - senus laikus prisiminė G.Bovet. „Nesu tikras, ar aš pasiūliau ponui Gučui pastatyti mechaninį instrumentą, nes kiek prisimenu, jis jau buvo pastatęs vieną ar du instrumentus. Jis jau buvo ypatingai susidomėjęs istoriniais vargonais, prieš man atvykstant. Tačiau, žinoma, aš jį paskatinau: argi galėjau pasielgti kaip nors kitaip?“ - šypsojosi legendinis vargonininkas.

Šis garsiausio pasaulio vargonininko iš Šveicarijos koncertas taps VU Kultūros centro jau antrus metus rengiamo koncertų ciklo, skirto Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) paminėti, kulminacija.

 


Šiame straipsnyje: Guy Bovetvargonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių