Quantcast

Galerija Italijoje pažymės Dantės mirties metines virtualia vertingų iliustracijų paroda

Florencijoje esanti Ufizių (Uffizi) galerija suteiks galimybę visiems norintiems internete išvysti 88 itin retai demonstruotas Dante Alighieri (Dantės Aligjerio) „Dieviškosios komedijos“ (Divina Commedia) iliustracijas, taip pažymėdama garsiojo Italijos poeto 700-ąsias mirties metines 2021 metais.

Virtuali didelės raiškos XVI amžiaus renesanso menininko Federico Zuccari (Federiko Dzukario) kūrinių paroda bus prieinama nuo penktadienio „nemokamai, bet kuriuo dienos metu, visiems“, pranešė galerijos direktorius Eike Schmidtas (Eikė Šmitas).

Piešiniai iliustruoja Dantės šedevrą „Dieviškoji komedija“ – epinę trijų dalių poemą, pasakojančių apie piligrimo keliones per pragarą, skaistyklą ir rojų.

Dante Alighieri yra laikomas italų kalbos tėvu. Pagal kilmę toskanietis, poetas mirė ir buvo palaidotas Ravenoje – Emilijos-Romanijos regione įsikūrusiame mieste, kuris senovėje tris kartus buvo sostinė.

Pieštuku ir rašalu atlikti piešiniai pasižymi kontrastingais juodos ir raudonos spalvų atspalviais. Jie buvo baigti F. Zuccari viešnagės Ispanijoje metu nuo 1586 iki 1588 metų, o į Uficių kolekciją pateko 1738 metais.

Labai trapios iliustracijos prieš tai viešai buvo demonstruojamos tik du kartus, o vėliau būdavo rodomos tik kelios jų: Florencijoje – 1865 metais, minint 600-ąsias Dantės gimimo metines, sutapusias su Italijos kaip valstybės suvienijimu, bei per Abrucuose 1993 metais organizuotą specializuotą parodą apie Dantę .

Iš pradžių iliustracijos buvo įrištos į tomą ir kiekviena jų buvo vaizduojama prie atitinkamos Dantės poemos dalies.

Parodos, pavadintos „A riveder le stelle“ („Ir pagaliau vėl atsivėrė žvaigždės“) – tai nuoroda į paskutinę Dantės „Pragaro“ eilutę – metu bus demonstruojamas ir tekstas bei mokslininkų komentarai.

E. Schmidtas teigė, kad iliustracijos yra „puikus šaltinis“ Dantės darbus tyrinėjantiems mokslininkams ir studentams, taip pat „visiems, kuriuos įkvepia Dantės žinių ir dorybės siekis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių