Quantcast

G. Žickytės filmas Varšuvoje pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą

  • Teksto dydis:

Tarptautiniame A klasės Varšuvos kino festivalyje režisierės Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ pelnė geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą. Lietuvių režisierės filmas buvo pristatytas konkursinėje dokumentinių filmų programoje su 15 kitų režisierių filmais iš viso pasaulio.

Pačią Giedrę džiugi žinia pasiekė Romos kino festivalyje, kur šiuo metu režisierė pristato savo filmą „Šuolis“.

„Nepaprastai džiaugiuosi jau vien tuo, kad filmas buvo atrinktas į šį festivalį, kad šiuo, sudėtingu metu, turėjau galimybę parodyti filmą dideliame ekrane, susitikti su kitos šalies auditorija. Žinia, kad filmas gavo geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą nepaprastai džiugina. Ir tai nėra tik asmeninis džiaugsmas. Man be galo smagu, kad lietuviškas kinas yra įvertintas, kad lietuviška istorija yra įvertinta, kad tai atkreips tarptautinės bendruomenės dėmesį tiek į filmą, tiek į mūsų kiną, tiek į mūsų šalį“, – sako G. Žickytė.

Dar prieš Varšuvos kino festivalio atidarymą, festivalio direktoriaus Stefan Laudyn apie lietuvių režisierės filmą yra sakęs, kad įdomi, modernia kino kalba papasakota, jaudinanti istorija, nepaliks abejingų žiūrovų. „Pamatęs „Šuolį“, pagalvojau – kokia tai istorija! Koks herojus!” – sakė S. Laudyn.

Dokumentinėje kino juostoje „Šuolis“ G. Žickytė pasakoja unikalią, plačiai pasaulyje nuskambėjusią istoriją apie lietuvio jūreivio desperatišką šuolį į laisvę. 1970 m. Lietuvos jūreivis Simas Kudirka, peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, paprašė politinio prieglobsčio, tačiau, savo siaubui, netrukus buvo grąžintas sovietams. Jo drąsus šuolis į laisvę Šaltojo karo metu sukėlė vieną didžiausių politinių sąmyšių JAV ir Sovietų Sąjungoje.

Režisierės G. Žickytės kurtas filmas „Šuolis“, tai Lietuvos, Prancūzijos ir Latvijos bendros gamybos projektas.

Filmo „Šuolis“ premjera Lietuvoje įvyks jau kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių