Quantcast

G. Januševičius iki savo jubiliejaus siekia sugroti visus S. Rachmaninovo kūrinius

Kauno valstybinėje filharmonijoje – kamerinės muzikos vakaras. Programą pristato retai Lietuvoje koncertuojantis pianistas Gintaras Januševičius.

Muzikos mokytis G. Januševičius pradėjo vos ketverių. Iki šiol sako gerai prisimenantis ir pirmąjį koncertą – jam tebuvo šešeri metai. Pirmuosius laurus pianistų konkurse Estijoje nuskynė dar po dešimties metų. Ketvirtadienį trečiąją dešimtį skaičiuojantis muzikas daug koncertuoja, tačiau Lietuvos koncertų salėse pasirodo retai.

„Groju solines programas, groju su orkestrais, labai mėgstu kamerinį žanrą. Taip pat daug organizuoju – turiu festivalių, neseniai yra sukurtas konkursas, kurio vadovas ir muzikinis prodiuseris taip pat esu aš, taip pat organizuoju begalę kitų koncertų, kuriuose groja ir kiti muzikai“, – sako pianistas.

Dažniausiai jis atlieka romantikų kūrinius. Šiemet didžiąją jo repertuaro dalį sudaro Sergejaus Rachmaninovo fortepijoniniai opusai. Muzikas iki savo 30-ojo jubiliejaus norėtų pagroti visus šio kompozitoriaus kūrinius. To siekdamas sukūrė specialią programą – rekonstravo prieš 100 metų vykusį S. Rachmaninovo koncertinį turą. Jį sudaro 30 koncertų: 4 iš jų vyko Didžiojoje Britanijoje, kiti – buvusios Rusijos imperijos teritorijoje. Sumanymą įgyvendinti padėjo Šveicarijoje gyvenantys S. Rachmaninovo palikuoniai.

„Nors nesu labai pasauly žymus muzikantas ir tuo labiau nesu S. Rachmaninovo muzikos ambasadorius, bet jie man patikėjo šitą mažą misiją ir siekį kuo didesnei publikai pristatyti šią programą. Jie man siuntė skirtingą informaciją, kurią surasdavo archyvuose, t. y. skanuotus dokumentus, jo koncertinės programos afišas. Taip pat perskaičiau visus jo laiškus“, – pasakoja G. Januševičius.

Gabrielio Faure, Johaneso Bramso ir kitų kompozitorių kūrinius pagrindinėje Kauno scenoje ketvirtadį pianistas Gintaras Januševičius atliko drauge su muzikų trio: Svetlana Maigiene, Jurijumi Rezničenko ir Andriumi Puplauskiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių