Quantcast

Fotografijose - pabėgėlių gyvenimas Lietuvoje

Į Kauną atkeliauja fotografijų paroda, atskleidžianti pabėgėlių kasdienybę Lietuvoje. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje  gruodžio 9 d. 17 val. atidaroma fotografijų paroda „Susipažinkime“, kurioje bus eksponuojami geriausi to pateis pavadinimo fotografijų konkurso darbai.

Fotografijose užfiksuotos Lietuvoje gyvenančių pabėgėlių gyvenimo akimirkos. Ši paroda - Lietuvos vartotojų instituto ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projekto „Pažinkime vieni kitus“, vykdomo įgyvendinant Europos pabėgėlių fondo Lietuvoje 2008 m. programą, dalis. Fotografijų konkursas „Susipažinkime” sulaukė didelio susidomėjimo: jam buvo pateikta beveik 400 fotografijų, darytų tiek profesionalių fotografų, tiek mėgėjų. Fotografijas parodai atrinko konkurso komisija: Skirmantas Valiulis, Stanislovas Žvirgždas, Jonas Staselis, Dainius Labutis ir Andrius Petrulevičius.

Pasak vienos iš projekto organizatorių Zitos Čeponytės, profesionalų ir mėgėjų fotografijos atskleidžia požiūrius, kurie yra labai panašūs. Todėl, jos nuomone, fotografija gali suartinti skirtingų kultūrų ir patirčių žmones. Anot Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus, fotografija - tai bene vienintelė galimybė  pažiūrėti vieniems į kitus, į savo aplinką. Svarbus parodos akcentas - vaikai, kuriems tarsi neegzistuoja kultūrų skirtumai, jie lengvai įsilieja į naują aplinką.

Pirmąją vietą konkurse laimėjo Sauliaus Žiūros fotografijų ciklas „Taikos, duonos, darbo - tokių paprastų, bet brangių dalykų Lietuvoje ieškojo pabėgėliai iš Eritrėjos. Vienos dienos istorija.“

Nuotraukose užfiksuota šeima iš Maltos. Prieš trejetą metų šeima tarpvalstybiniu susitarimu buvo  perkelta iš Maltos. Kadangi Maltoje tuo metu buvo daug pabėgėlių, atstovai iš Migracijos departamento šią ir kitą šeimą, perkėlė iš Maltos į Lietuvą. Šeima stengiasi sėkmingai integruotis ir įsitvirtinti Lietuvoje.

Jemil gyvendamas Rukloje baigė metalo suvirintojo, pjaustytojo elektra ir dujomis kursus. Beveik visą laiką be ilgesnių pertraukų nuo atvykimo į Lietuvą dirbo, tačiau šiuo metu, šaliai išgyvenant krizę,  vyras darbo neturi. Salam nuo dirba „McDonadls“ restorane. Atvykusi į Lietuvą, moteris nemokėjo ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbos. Tačiau nepraėjo nei dveji metai, o Salam jau kalba abiem kalbomis. Poros sūnus trimetis Aymen su didžiausiu džiaugsmu lanko lietuvių vaikų darželį. Berniukui sunku priprasti prie mūsų šalies klimato, todėl šaltuoju metų laiku dažnai serga peršalimo ligomis. Tiek Jemil, tiek Salam šiuo metu mokosi lietuvių kalbos ir ruošiasi laikyti valstybinį lietuvių kalbos egzaminą.

Paroda Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė) veiks iki gruodžio 23 d. Įėjimas nemokamas. Visi apsilankiusieji parodos atidaryme bus apdovanoti fotografijų albumais „Susipažinkime“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių