Quantcast

Festivalis „Šiaulių naktys“: kodėl šiemet verta atvykti?

  • Teksto dydis:

Tradicinės, šiauliečių laukiamos ir netikėtų renginių įvairove traukiančios „Šiaulių naktys“ šiemet vyks rugpjūčio 19-25 dienomis, todėl renginio organizatoriai pataria gerai išsimiegoti ir ypač gerai planuoti laiką, nes pamatyti tikrai bus ką.

„Neatsisakome ankstesnių idėjų, Pietinis vis dar yra visur, tik šiemet savo programą plečiame robotų tematika ir nauju šūkiu – „Kai ką roboc“. Robotizacija vyksta kiekvieno iš mūsų gyvenime, ji ypač įdomi jaunimui, todėl šią temą būtina aktualizuoti ir renginiuose“, – sako „Šiaulių naktų“ organizatorius Remigijus Ruokis.

„Programa tikrai nėra galutinė, ji vis pildoma naujais renginiais ar naujomis formomis, deriname laikus ir lokacijas, tačiau preliminarią programą norime prisistatyti dabar, o svarbiausia – kad žmonės planuotųsi laiką, ir buvę ar esami šiauliečiai būtinai tą savaitę ar bent savaitgalį grįžtų į Šiaulius, nes tokių renginių ir reginių praleisti nevalia. O ir gimtąjį miestą aplankyti reikia“, – tęsia renginio koordinatorė Diana Kuprytė.

Festivalio „Šiaulių naktys“ nuotr.

„Jokiais būdais nepraleiskite „Šiauliai Jazz’19“ koncertų. Šiemet pakvietėme daug įdomių, muzika pulsuojančių ir žmones pritraukiančių džiazo atlikėjų tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio. Juos išgirsti tikrai verta. Klausytojus stebins ir jungtiniai lietuvių ir užsienio muzikantų pasirodymai“, – pasakoja R. Ruokis.

Šiemet šiauliečiai išvys nebe vieną, o keletą filmų įvairiose miesto vietose, prieš peržiūras vyks susitikimai su kino kūrėjais. „Naktų kinas“ rodys Mindaugo Survilo „Sengirę“, Olego Šurajevo „Grąžinti nepriklausomybę“, šiauliečiai išvys ir festivalio „Nepatogus kinas“ filmo peržiūrą.

Pernai startavęs projektas „Kilowac“, tęsis ir šiemet. Jame menininkai kurs šviečiančius objektus, kurie vėliau bus perduoti įvairioms socialinėms įstaigoms. „Šis meninis-socialinis projektas įdomus menininkams, jie noriai jungiasi, dalyvauja ir šiemet išvysime net trylika kuriančių autorių iš visos Lietuvos“, – apie dirbtuves  pasakoja jo kuratorė Evelina Liaugaudaitė.

Anot organizatorių, šiemet „Šiaulių naktys“ pasikvietė keletą užsienio projektų, kurie tikrai nepaliks abejingų. Performansas „Trophee“ – vizualiai įspūdingas reginys, lydimas būgnų garsų ir kalbantis apie erdvės užkariavimą bei norą riboti, valdyti, sutramdyti ir išnaudoti. Šokio ir muzikos pasirodymas „Darwisho košmaras“ – nedidaktinis kūrinys apie įmanomą supratingumą ir akivaizdžią brolystę, kuriame jungiamas breiko šokis ir tradicinė, klasikinė bei džiazo muzika. „Juos būtina pamatyti ir tą galima padaryti tik „Šiaulių naktyse“, nepraleiskite progos“, –  sako R. Ruokis. 

Kaip visuomet, „Šiaulių naktų“ savitumą kurs menininkų pasirodymai įvairiose miesto vietose. Jau ne pirmus metus „Šiaulių naktyse“ dalyvaujantis menininkas Adomas Žudys kurs kampinį grafitį. Kūrėjas Aivaras Gontis kvies patirti ir sudalyvauti performanse su judančiu šešėliu. Šiaulių plaukimo mokyklos baseine „Delfinas“, kuriame vanduo vasarą būna išleistas, vyks vienos nakties Laimos Beržinytės-Gulbinienės fotografijų  paroda. Pasirodymą pristatys ir VU kinetinė trupė, vadovaujama Andriaus Pulkaunyko. 

Festivalio „Šiaulių naktys“ nuotr.

Organizatoriai tik užsimena apie žadamus „Kalbančio paminklo“ ir „Kalbančios galvos“ performansus. „Jei jie pavyks – kalbanti galva prabils lietuviškais keiksmažodžiais, tad galėsime pasimokyti keiktis kultūringai“,  – džiaugiasi D. Kuprytė.

„Šiaulių naktų“ naujiena – naktinės robotų ir dronų varžybos. „Šie renginiai turėtų sudominti naujausių technologijų entuziastus. Ir robotai, ir dronai varžysis, ir bus išrinkti patys geriausi. Dronų varžybos bus tarptautinės, sulauksime dalyvių iš kaimyninių šalių“, – renginį pristato varžybų koordinatorius Tomas Sobutas.

Naktinėtojai galės skaityti tik per „Šiaulių naktis“ leidžiamą laikraštį „Pietinia Momenc“, šiemet pasirodys jau trečiasis jo numeris. Mieste taip pat vyks DJ festivalis, aukštakulnių varžybos, naktinio tinklinio, futbolo varžybos, bulvare tradiciškai vaišintis ir linksmintis kvies Šiaulių „Bočių“ ir jų draugų palapinė.

Šiemet vėl bus renkami du Šiaulių šviesuoliai, kurie savo darbais, veikla nušvietė ar vis dar šviečia visam Šiaulių miestui. Ir, be abejo, kokios „Šiaulių naktys“ be šviečiančios eisenos nuo Kaštonų alėjos iki Auksinio berniuko. Organizatoriai į šią eiseną, kuri pabaigs visą renginių maratoną, kviečia visus norinčius – įmones, klubus, pavienius asmenis – svarbiausia, pasipuošusius šviečiančia atributika, dalyvauti šioje eisenoje. Kaip visuomet, įspūdingiausi, kūrybingiausi bus apdovanoti rėmėjų prizais. Po eisenos žiūrovai išvys šviečiančių aitvarų performansą, kuriam vadovaus Marius Aleksandravičius Neboisia.

„Šiaulių naktys“ visuomet reaguoja į tai, kas vyksta pasaulyje. Mes už ekologiją ir švaresnę aplinką. Visus naktinėtojus raginame įsigyti daugkartinius „Šiaulių naktų“ bokalus, kad šiukšlių po renginių būtų kuo mažiau, o mūsų vartojimas – tvaresnis. Šį bokalą galėsite naudoti ir savo kasdienybėje, prisimindami „Šiaulių naktų“ siautulį“, – sako R. Ruokis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių