Quantcast

Festivalis „Nepatogus kinas“ užsibrėžęs pasiekti kiekvieną šalies gyventoją

  • Teksto dydis:

Penkioliktasis tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ šį rudenį vėl keliaus per Lietuvą. Jo rengėjai žada, kad kruopščiai iš viso pasaulio atrinkta filmų programa šiemet šalies gyventojams bus dar lengviau pasiekiama. Spalio 14–31 d. visus festivalio filmus bus galima žiūrėti kino teatruose, namuose, miestų ir miestelių bibliotekose, atitinkamai pasirenkant kiekvienam žiūrovui palankiausią bilieto kainą.

„Kasmet atrenkame ryškiausius dokumentinius filmus iš svarbiausių kino festivalių ir būtų gaila, jei juos galėtų pamatyti tik didžiųjų miestų kino teatrų lankytojai. Tad, norėdami filmus parodyti kuo platesniam žiūrovų ratui, praėjusiais metais ne tik atvėrėme šiemet ir vėl veiksiančią virtualią kino salę www.nepatoguskinas.lt, bet ir žengėme kitą didžiulį žingsnį dėl tų žiūrovų, kurie turi mažiau technologinių ir finansinių galimybių – užmezgėme ryšius su šalies bibliotekomis, kuriose sudarėme sąlygas jų lankytojams nemokamai žiūrėti festivalio filmus. Šiemet partnerių prisijungė dar daugiau, tad šį spalį nepatogūs filmai bus prieinami ne tik didžiųjų miestų kino teatruose ar kiekvienuose namuose, bet ir net 190–yje šalies bibliotekų“, – pasakoja „Nepatogaus kino“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

Nuo pat festivalio įkūrimo „Nepatogus kinas“ siekė į akiratį praplečiančios dokumentikos repertuarą įtraukti kuo didesnę auditoriją, tad pirmiausiai stengėsi mažinti finansinius apribojimus – kino teatrų kasose žiūrovai už bilietus turi galimybę mokėti tiek, kiek patys nusprendžia. Šią tradiciją festivalis tęsia iki šiol ir, sugrįžus galimybei filmus vėl rodyti kino teatruose, seansų vietose žiūrovai galės rinktis laisvos kainos bilietą.

„Užsienyje tai žinoma kaip „solidarity ticket“, kuomet vienų žiūrovų sąmoninga parama padeda atverti renginio duris tiems, kam finansiškai renginys būtų mažiau prieinamas. Lietuviško atitikmens šiai koncepcijai dar vis neturėjome, todėl šiemet paprašėme Valstybinės lietuvių kalbos komisijos sugalvoti terminą šiai „moki, kiek gali ir nori“ kainodarai. Taigi nuo šiol oficialiai tai – laisvos kainos bilietas“, – šypsosi G. Andriukaitis. Tokius bilietus žiūrovai galės įsigyti tik prieš pat filmo seansą kino teatro kasoje, o perkant bilietus iš anksto bei žiūrint filmą internetu, rengėjai taiko fiksuotą bilieto kainą, tačiau visuomet stengiasi, kad jį būtų kuo draugiškesnė žiūrovams.

„Nepatogus kinas“ taip pat tęsia tradiciją dalį programos pritaikyti klausos negalią turintiems žiūrovams – šiemet šeši filmai bus rodomi su specialiais subtitrais kurtiesiems ir neprigirdintiems (SKN), kuomet pateikiami ne tik dialogai, bet ir aprašomi filme skambantys foniniai garsai ar muzika. Šie filmai festivalio svetainėje pažymėti specialia žyma.

Festivalio rengėjai šiemet taip pat itin džiaugiasi galėdami pakviesti prisijungti žiūrovus su regos negalia – atsivėrus kino teatrams, „Nepatogus kinas“ pagaliau turės galimybę surengti filmo „Labas, robote“ garsinio vaizdavimo peržiūrą. Ji vyks spalio 22 d. 15 val. kino teatre „Pasaka“ – žiūrovai su regos negalia turės galimybę ausinėse klausytis specialiai paruošto filmo garsinio takelio. Šis filmas taip pat turės SKN subtitrus.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

STOP

STOP portretas
LGBT
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių