Quantcast

Festivalis „Nepatogus kinas“: kokius filmus žiūrėti?

  • Teksto dydis:

Spalio 10-ąją į kino sales sugrįžta tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis "Nepatogus kinas". Vilniuje ir dar vienuolikoje šalies miestų festivalio metu bus parodyta plati dokumentinių filmų programa, vyks susitikimai su filmų kūrėjais ir herojais, žmogaus teisių aktyvistais.

Festivalis dokumentinio kino mėgėjams pasiūlys temines "Drąsa kalbėti", "Panorama", "Sienos", "Filmai, padedantys augti", "Žalioji programa" filmų programų tematikas, kurios leis patirti virtualios realybės dokumentiką, pristatys garsaus vokiečių menininko ir kino kūrėjo Haruno Farockio filmų retrospektyvą ir konkursinius filmus. "Nepatogaus kino" programoje – daugiau nei 70 filmų, tad "Vilniaus dienos" skaitytojams kiek palengvinome pirmąjį pasirinkimą ir paruošėme kelias filmų rekomendacijas.

"Ryšys" (rež. Pawelas Ziemilskis)

Šių metų festivalio konkursinė programa pasižymi itin kūrybingų ir išradingų pradedančiųjų kūrėjų darbais. Čia rodomų filmų režisieriai gilinasi į tokias plačias problemas, kaip privataus ir viešojo pasaulio sankirta, istorinė atmintis, globalizacija, ir jie tai daro nebijodami laužyti dokumentinio kino taisyklių ir ieškoti naujų būdų papasakoti istoriją. Toks yra šioje programoje rodomas filmas "Ryšys".

Tai – jautrus filmas apie emigracijos paliesto mažo Lenkijos miestelio gyventojus. Net trečdalis Stare Juchy gyventojų emigravo į Islandiją ir ten kuria savo gyvenimus. Kontaktą su giminaičiais palaikyti nėra lengva: atstumas didelis ir kelionė brangi, todėl pagrindine ryšio palaikymo priemone tampa pokalbiai "Skype".

Režisierius Pawelas Ziemilskis filme kūrybiškai mėgina sumažinti fizinį šeimų atstumą ir, pasitelkdamas video projekciją, sujungia gimines Islandijoje ir Lenkijoje – sėdinčius prie vakarienės stalo, vaikštančius gamtoje. Subtiliai parinkti šeimų pokalbiai padeda pajusti ilgesį ir skausmą, kuris, deja, puikiai pažįstamas ir daugeliui Lietuvos šeimų, paliestų emigracijos.

"Spaudimas" (rež. Fredrikas Gerttenas)

Programos "Drąsa kalbėti" filmai kelia daug aktualių klausimų ir priverčia susimąstyti apie žiniasklaidos laisvę, darbo aplinką, artimojo savižudybę, miestų ateitį – temas, apie kurias ne visada patogu kalbėtis. Toks yra filmas "Spaudimas".

Garsus švedų dokumentinio kino kūrėjas Fredrikas Gerttenas keliauja paskui specialiąją Jungtinių Tautų pranešėją Leilani Farhą, kuri įsitikinusi, kad gyvenamasis būstas pirmiausia yra žmogaus teisė. Reporterė keliauja į Londoną, Torontą, Barseloną ir kitus megapolius, bandydama išsiaiškinti, kas slepiasi už vis augančių gyvenamojo būsto didmiesčiuose kainų. Pokalbiai su ekspertais ir miestų gyventojais atskleidžia, kaip po truputį vidurinioji klasė yra išstumiama iš miestų, madingiausi rajonai gentrifikuojami ir atitenka turtingiesiems.

Pesimistiškoje situacijoje vilties suteikia Leilani Farha nusiteikimas pakeisti pasaulį savo nenuilstamu darbu ir jos tikėjimas, kad viską galima išspręsti pokalbiu. Filmas priverčia susimąstyti: kai didieji pasaulio miestai jau yra priversti spręsti problemą, ar Lietuvoje mes bent susimąstome apie urbanistinio gyvenimo kokybę?

"Novaja" (rež. Askoldas Kurovas)

Ar kada buvo įdomu, kaip vyksta darbas dienraščio redakcijoje? Turbūt įsivaizduojate greitą darbo tempą ir stresą, kurį patiria žurnalistai: negali žinoti, kas nutiks kitą dieną, kokias naujienas reikės pranešti ir kokią istoriją narplioti. O jei tai – viena iš paskutinių nepriklausomos žiniasklaidos redakcijų Rusijoje? Tuomet dar galite tikėtis ir trukdymo dirbti, kasdienių grasinimų susidoroti, telefoninių pokalbių klausymosi ar net kolegų pagrobimų...

Režisierius Askoldas Kurovas, pusantrų metų stebėjęs ir fiksavęs "Novaja Gazeta" redakcijos darbą, dokumentiniame filme atskleidžia jos užkulisius ir įtemptą kasdienybę, kovojant už žodžio laisvę.

"Paskutinę akimirką" (rež. Chrisas Martinas)

"Panoramos" programoje žiūrovai atras kritikų pripažinimo sulaukusią dokumentiką, jau apkeliavusią Berlyno, Amsterdamo, Sandanso ir kitus svarbiausius pasaulio kino festivalius. Šioje programoje skaitytojams rekomenduojame pažiūrėti filmą "Paskutinę akimirką".

Tai – įtraukiantis ir lyg trileris, žiūrovo nepaleidžiantis dokumentinis filmas apie karo žurnalistės Marie Colvin ir fotografo Paulo Conroy’aus darbą Homso mieste Sirijos pilietinio karo metu. Vienai ryškiausių karo žurnalisčių M.Colvin buvo svarbu papasakoti nukentėjusių žmonių istorijas, nes juk žūstantys civiliai – daugiau nei statistiniai duomenys karo suvestinėje.

Kartu keliavęs jos kolega P.Conroy’us, filme pasakodamas apie Sirijos žmonių tragediją, kartu piešia M.Colvin portretą: herojės, smarkios, įžūlios moters, kuri negrįžo iš Sirijos.

"Girių laikas" (rež. François-Xavier Drouet)

Ar dar galima sustabdyti gamtos išteklių vartojimą? Ar senieji ūkininkavimo, miškininkystės būdai gali išlikti globalioje ekonomikoje? Šiandieninio žmogaus ir gamtos santykio temos analizuojamos "Žaliosios programos" filmuose, vienas iš jų – "Girių laikas". Lietuvoje 2018 m. nuskambėjęs skandalas dėl plynųjų kirtimų saugomuose miškuose nėra išskirtinis atvejis, o greičiau – pasaulinė tendencija.

Režisieriaus François-Xavier Drouet filmas pasakoja apie tai, kokio miško reikia globaliai šiandienos ekonomikai: lygiomis eilėmis susodinti vienos rūšies medžiai, paskandinti pesticidų debesyse, jokių kitų augalų, jokių gyvūnų, jokio garso. Gilindamasis, kaip miškų industrializacija sukūrė tobulą "žalią dykumą", režisierius ieško alternatyvų pramoniniam miškų apdorojimui. Atsakinga miškininkystė – ar ji dar įmanoma? "Žalia dykuma" ar "gyvas miškas" – ką mes pasirinksime?

"Nepatogus kinas" šiemet vyks 12-oje šalies miestų: spalio 10– 20 d. Vilniuje; spalio 11– 20 d. Kaune; spalio 23– 27 d. Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Ukmergėje; lapkričio 12–17 d. Utenoje, Anykščiuose, Marijampolėje, Rokiškyje, Tauragėje, Biržuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių