Quantcast

Festivalis-konkursas „Begasas“ suburs neįgaliųjų teatrus ir trupes iš viso pasaulio

  • Teksto dydis:

Šiandien prasideda jau vienuoliktą kartą Lietuvos žmonių su negalia sąjungos (LŽNS) organizuojamas tarptautinis ypatingų teatrų festivalis-konkursas "Begasas". Kaip ir kasmet, renginys suburs neįgaliųjų teatrus ir trupes iš viso pasaulio, tik spektakliai vyks netradiciniu, virtualiuoju, būdu.

Kartu su teatro profesionalais sukurtuose spektakliuose nagrinėjamos socialinės ir žmogiškosios sielos polėkio temos, festivalio tikslas – skatinti žmones su negalia atskleisti savo meninius sugebėjimus, mąstymo būdą, kūrybines galias ir sudaryti tinkamas sąlygas neįgalių žmonių meninei saviraiškai.

LŽNS prezidentė Rasa Kavaliauskaitė džiaugiasi tradicija tapusiu renginiu. Anot jos, kūrybinė saviraiška neįgaliam žmogui tampa ir socializacijos veikla, ir emocine atrama gyvenime. "Neįgaliems žmonėms svarbu būti pastebėtiems, pripažintiems, reikalingiems. Gera publikos reakcija pakylėja neįgaliuosius, kurie nemažai laiko gyvena uždarą gyvenimą. Meno kolektyvas neįgaliam žmogui tampa tarsi antra šeima, kurioje jis gauna didžiulę gerų emocijų puokštę", – sakė R.Kavaliauskaitė.

Anot viena iš festivalio įkūrėjų, jo meno vadovės kompozitorės Snieguolės Dikčiūtės, šiuo renginiu siekiama ne tik mažinti socialinę atskirtį, bet kartu kelti neįgaliųjų teatrų profesionalumo lygį, plėsti teatro teritorijos ribas. Todėl kasmet geriausi spektakliai apdovanojami specialiu prizu – keramiko Eugenijaus Paukštės kurta "Begaso" – Pegaso sparnais apdovanoto begemoto – statulėle.

Spektaklius vertina tarptautinė žiuri, kurioje šiemet režisierius iš Ukrainos Vitalіjus Lubota (pirmininkas), lektorius, kūno raiškos ir judesio terapijos specialistas iš Lenkijos Januszas Szymańskis, latvių režisierius Viesturas Rozinis, teatro kritikas ir kultūros analitikas Vaidas Jauniškis, režisierė ir aktorė Saulė Degutytė bei S.Dikčiūtė.

Gegužės 28–birželio 1 d. vyksiančio renginio spektaklius stebėti ir dalyvauti pokalbiuose su kūrėjais galima virtualiojoje erdvėje "Zoom"  platformoje ir portale voxart.lt.

Šiais metais festivalyje pasirodys Taškento (Uzbekija) judesio teatras "Likas", pristatysiantis tikrais įvykiais paremtą spektaklį "Pašaukęs iš gelmių tave". Kaune įsikūręs Nepriklausomas plastinės dramos teatriukas pristatys audiovizualinį spektaklį "Gimimo mitas". Kelco (Lenkija) teatro "Šypsena" judesio spektaklyje "Sename kine" pantomimos ir šokių inscenizacija susipynusi su nespalvoto nebylaus kino tradicija. Vilniaus dienos centro "Šviesa" teatro studija TTT taip pat pristato judesio spektaklį "Akmens sriuba".

Muzikinę misteriją "Skambantis miestas" parodys Lietuvos žmonių su negalia sąjungos muzikinio teatro trupė MTT ir "Stalo teatras". Žiūrovai turės galimybę išvysti ir Tbilisyje įsikūrusio integracinio teatro "Azdako sodas" muzikinį spektaklį "Vieno grašio opera" pagal Bertoldą Brechtą, taip pat Sopoto (Lenkija) Vargšo ryšių teatro spektaklį "Jis ir Ji – be moralo".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių