Quantcast

Etnologė V. Povilionienė: netikinčių žmonių nėra

Ilgai gyvensi, jeigu nepyksi, nepavargsi ir niekada neklausi, kodėl. Taip sako lietuvių folkloro dainininkė, etnologė Veronika Povilionienė.

LRT Kultūros laidoje „Stambiu planu“ kalbinama moteris, ką tik sulaukusi septyniasdešimto jubiliejaus, pripažįsta vis dar svajojanti, tačiau dažniau – ne apie save, o kitus.

„Artėja adventas, ypatingas laikas, kai reikia svajoti. Sako, kad tada iš visur parskrenda mūsų protėvių dvaselės, jos susirenka ir ateina pažiūrėti, kaip mes gyvenam, ar viskas gerai ten, kur jos viską paliko. [...] manau, kad dabar labai svarbus laikotarpis nepalikti tų vietų, kur mes gimėm, kur augom, ypač jauniems žmonėms“, – svarsto lietuvių folkloro dainininkė.

Moteris tvirtina, kad netikinčių žmonių nėra. „Žmogaus protas vis tiek neapima visko. Tu niekaip nesuvoki daugelio dalykų ir galvoji, kad už to yra kažkas, kas daugelį dalykų padėjo, sukūrė. Yra daug nežinomų dalykų, kurių nesuvoki, ir aš galvoju, kad virš jų stovi nepaprasta jėga ir išmintis, ir tai aš vadinu Dievu, kiti tai vadina Mahometu, pranašu. Yra skirtingi tikėjimai, bet visi jie iš esmės vienodi“, – mano etnologė.

V. Povilionienė sako, kad visi žmonės tiki meile, ištikimybe ir padorumu. „Yra daug vertybių, kurias į vieną sudėjus, gali to nevadinti Dievu, gali tai vadinti gyvenimu, bet be tikėjimo nepažįstu nei vieno žmogaus“, – tikina ji.

Visas pokalbis su V. Povilioniene – LRT Kultūros laidoje „Stambiu planu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių