Quantcast

Eteryje – TV epo „Laisvės kaina“ tęsinys „Sąjūdis“: kuo nustebins žiūrovus?

  • Teksto dydis:

Jau netrukus eteryje – ketvirtoji TV epo „Laisvės kaina“ dalis, pasakojanti apie Sąjūdžio gimimą. Pirmoji daugiaserijinio istorinio TV filmo „Laisvės kaina. Sąjūdis“ serija bus rodoma šį sekmadienį.

Sauliaus Balandžio režisuotame 12 serijų „Sąjūdyje“ vaidina Vidas Petkevičius, Vytautas Anužis, Dalia Overaitė, Adelė Šuminskaitė, Vytautas Kaniušonis, Albinas Keleris, Elijas Povilas Martynenko, Šarūnas Banevičius ir kiti garsūs aktoriai.

Pirmosiose trijose epo dalyse „Laisvės kaina. Savanoriai“, „Laisvės kaina. Partizanai“ ir „Laisvės kaina. Disidentai“ filmo kūrėjai atskleidė, kaip kūrėsi nepriklausoma Lietuva: kodėl mokytojai, valstiečiai, net menininkai paėmė ginklą į rankas ir gynė tai, kam pradžią davė Vasario 16-osios aktas. Kodėl partizanai, net aiškiai suprasdami, kad jų kova beviltiška, nesutiko padėti ginklo ir išduoti idealų. Kodėl totalios diktatūros ir visuotinio sekimo sąlygomis ginklus pakeitė pogrindinė spauda, o Laisvės žodžio nešėjai tapo kunigai ir „Amerikos balsas“.

„Ketvirtoji epo dalis „Sąjūdis” prasideda 1988-aisiais. Visi jaučia, kad kažkas artėja, tačiau dar bijo įvardinti, kas. Rodos, kad tai, apie ką buvo galima tik pasvajoti, jau po truputį tampa apčiuopiama. Žodis „laisvė“ gali virsti kūnu. Tuo nepatenkinta Maskva imasi drastiškų priemonių tam, kad užgniaužtų galvą keliančių intelektualų veiklą, iš kurios gimė Lietuvą į priekį vedęs Sąjūdis. Nujausdama apie galimą geležiniu, kruvinu kumščiu valdytos valstybės žlugimą, Maskva Lietuvon siunčia savo agentą, turintį pranešti saugumo struktūroms apie vis drąsesnių lietuvių veiklą“, – filmo siužetą pristato jo režisierius ir aktorius Saulius Balandis.

Negailestingi KGB metodai turi pakirsti lietuvių ryžtą, tačiau net ir kovoje žmonių veiksmus į priekį veda ne tik įsakymas ar pareiga, bet ir pasišventimas, tikėjimas ir meilė. Valdžios priverstas šnipinėti jaunuolis, Maskvoje palikta jo šeima, Vilniuje besirenkantys maištingi inteligentai – šiems herojams lemta dalyvauti įvykiuose, kurie galiausiai atvedė į Lietuvos laisvę: įsteigti Sąjūdžio iniciatyvinę grupę, „Bananų baliuje“ ir kituose mitinguose burti tautą.

Šių įvykių įkvėptame seriale jo herojai ne tik sprendžia Lietuvos ateitį, bet ir siekia šiame istoriniame verpete rasti laimę, ramybę ir meilę. „Laisvės kaina. Sąjūdis“ – nuo birželio 9 d. sekmadieniais 21 val. per LRT TELEVIZIJĄ ir LRT.LT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė  portretas
Super filmas., laukiu tęsinio!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių