Quantcast

Egiptui iš JAV sugrąžintas pagrobtas senovinis sarkofagas

Hjustono gamtos mokslų muziejuje eksponuotas senovinis medinis sarkofagas buvo sugrąžintas Egiptui, JAV pareigūnams išsiaiškinus, kad jis prieš daug metų buvo pagrobtas, pirmadienį pranešė egiptiečių pareigūnai.

Eksponatas sugrąžintas Egipto vyriausybei stengiantis sustabdyti pavogtų šios šalies vertybių kontrabandą. 2021 metais Kairo pareigūnams pavyko susigrąžinti iš viso pasaulio 5,3 tūkst. pavogtų eksponatų.

Egipto aukščiausiosios senienų tarybos vadovas Mostafa Waziri (Mostafa Vaziris) sakė, kad sarkofagas yra iš senovės Egipto vėlyvojo periodo, kai valdė paskutiniai faraonai. Šis periodas prasidėjo 664 metais pr. m. e., o baigėsi su Aleksandro Makedoniečio kampanija 332 metais prieš mūsų erą.

Beveik 3 m ilgio, ryškiomis spalvomis ištapytas sarkofagas galėjo priklausyti žyniui vardu Anchenmaatas, nors dalis įrašų yra nusitrynę, sakė M. Waziri.

Sarkofagą pirmadienį  per ceremoniją Kaire simboliškai perdavė JAV reikalų patikėtinis Egipte Danielis Rubinsteinas (Danielis Rubinšteinas).

Daugiau nei prieš tris mėnesius Manhatano apygardos prokuratūra nustatė, kad šis sarkofagas buvo pagrobtas iš Abu Siro nekropolio, esančio į šiaurę nuo Kairo. Sarkofagas 2008 metais slapta, per Vokietiją, buvo išvežtas į JAV, sakė Manhatano apygardos prokuroras Alvinas Braggas (Alvinas Bragas).

„Šį stulbinantį karstą kontrabanda vežė gerai organizuotas tinklas, pagrobęs nesuskaičiuojamai daug senienų iš šio regiono, – tuomet sakė A. Braggas. – Džiaugiamės, kad šis objektas bus sugrąžintas Egiptui, kuriam teisėtai priklauso.“

Pasak A. Braggo, tas pats tinklas kontrabanda išvežė iš Egipto paauksuotą karstą, eksponuotą Niujorko Metropolitano muziejuje. Šis eksponatą nusipirko 2017 metais iš vieno Paryžiaus prekiautojo menu, už maždaug 4 mln. dolerių (3,75 mln. eurų). Karstas Egiptui buvo sugrąžintas 2019 metais.

 


Šiame straipsnyje: EgiptasJAVsenovinis sarkofagas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Medzio gabalas

Medzio gabalas portretas
Pagamintas pries 300-400 metu,nes egiptas pudrina smegenis senai,nes ju metinis biudzetas yra net 70% is turizmo,tad seke seka ir ilgai seks pasakas,apie betonines piramides pagamintas is 'akmens'.

Zita

Zita portretas
Tai va iš kur tiek pasaulį užpuolė visos. Nelaimės nereikėjo liesti dabar visi kentesimikiislikimo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių