Quantcast

Džiazo muzikantas V. Tarasovas Dailės muziejui padovanojo meno kolekciją

  • Teksto dydis:

 Žinomas džiazo muzikantas Vladimiras Tarasovas Lietuvos dailės muziejui padovanojo savo sukauptą nonkonformistinio meno kolekciją.

Joje – apie 500 meno kūrinių: tapybos, grafikos, skulptūros darbų, meninių fotografijų, piešinių, autorinių leidinių.

Geografiniu požiūriu didžiausią kolekcijos dalį sudaro buvusių SSRS respublikų –(Rusijos, Ukrainos, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir kitų – dailininkų darbai, juos papildo ir kitų valstybių (Prancūzijos, Vokietijos, JAV ir kt.) menininkų dovanoti kūriniai, pranešė muziejus.

„Kolekcijos branduolį sudarantys kūriniai atveria Lietuvoje iki šiol fragmentiškai pristatytą Sovietų Sąjungos nonkonformistinį meną – nuo oficialiosios dailės nutolusių ir jai oponavusių kūrėjų darbus“, – teigiama pranešime.

Nonkonformistinio meno kryptys formavosi XX amžiaus 7–9 dešimtmečiais, vadinamuoju atšilimo laikotarpiu, kaip atsakas į tuo metu dailėje privalomą socialistinį realizmą. Menininkai jungė iš Vakarų pasiekusias šiuolaikinio meno formas su sovietinėmis politikos, kultūros, visuomenės ir buities aktualijomis. 

Alternatyvios meninės idėjos tuomet sklandė nedidelėse menininkų bendruomenėse, trumpalaikes parodas kūrėjai rengdavo vieni kitų butuose, tekstus platindavo nelegalios, pogrindinės savilaidos (rus. samizdat) leidiniais.

Šiai neoficialiojo meno krypčiai kolekcijoje atstovauja pasaulyje pripažintų menininkų – Iljos Kabakovo, Viktoro Pivovarovo, Eriko Bulatovo, Ivano Čiuikovo, Igorio ir Svetlanos Kopystianskių, Pavelo Peperšteino ir daugelio kitų – kūriniai.

Greta jų ir kiek mažiau žinomų, bet ne mažiau įdomių menininkų kūryba, praplečianti neoficialiosios sovietmečio dailės panoramą.

Kolekcijoje taip pat yra daugiau kaip 30 Lietuvos autorių kūriniai. Tai tapytojų Valentino Antanavičiaus, Vinco Kisarausko, Algimanto Jono Kuro, Leono Lino Katino, Eugenijaus Cukermano, Raimundo Sližio, Marijos Teresės Rožanskaitės ir kitų autorių kūryba – tapyba, grafika, asambliažai.

Anot muziejaus, kolekciją muzikantas sukaupė ne tikslingai pirkdamas meno kūrinius  – visi joje esantys kūriniai dovanoti V. Tarasovui.

Pasak Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus Arūno Gelūno, „Vladimiro Tarasovo Lietuvos dailės muziejui dovanojama unikali kolekcija jau yra atkreipusi ne vieno garsaus pasaulio muziejaus kuratoriaus dėmesį, o dabar sukėlusi ir didelį pavydą, jog šis, pasaulyje analogų neturintis, nonkonformistinio meno „muziejus muziejuje“ atitenka ne Prancūzijai, JAV ar Rusijai, o Lietuvai.“

„Mano giliu įsitikinimu, garsas apie šią išskirtinę kolekciją netruks pasklisti tarp meno žinovų ir muziejus sulauks lankytojų ne tik iš kaimyninių valstybių, bet ir iš tokių pasaulinio masto meno centrų kaip Berlynas ar Londonas“, – teigė A. Gelūnas.

Pirmąją parodą, kai bus galima pamatyti kolekcijos kūrinius, planuojama surengti šių metų gegužę Radvilų rūmų dailės muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių