Quantcast

Džiazo legenda Al Jarreau: aš beveik kardiologas

Septynių "Grammy" laureatas džiazo legenda Al Jarreau trečiadienį Vilniuje "Siemens" arenoje surengs vienintelį pasirodymą Baltijos šalyse. Atlikėjas pažada – nuobodu tikrai nebus.

Daugelis pristato Jus kaip džiazmeną. Tačiau iš tiesų grojate labai skirtingų stilių muziką – Jūsų repertuare galima rasti ir pop muzikos, ir R&B dainų. Kaip Jūs pats save įvardintumėte?
– Man džiazas labai svarbu, tačiau iš tikrųjų mėgaujuosi tuo, kad galiu būti įvairiapusis – kitaip tikrai labai daug prarasčiau. Kai augau, girdėdavau tiek Elvio Preslio, tiek Igorio Stravinskio muzikos, mano tėvas labai mėgo roką. Visa tai yra manyje. Aš esu kiek išprotėjęs ir man tai patinka (juokiasi).

– Jei Jums reiktų paaiškinti mažam vaikui, kas tai yra džiazas, ką atsakytumėte?
– Tai tikrai labai laisvas, labai asmeniškas būdas išreikšti save per muziką, kuriame reikia būti profesionaliai įvaldžiusiam techniką, tobulai valdyti savo instrumentą, bet tuo pačiu turi būti taip, kad atlikdamas tą pačią dainą kelis kartus kiekvieną kartą galėtum tarsi sukurti kitą. Atrasti dainą dainoje. Bet tai turbūt tinka ir rokenrolui, ir R&B... Tiesą sakant, net nežinočiau, ką atsakyti.

– O nuo ko reiktų pradėti mokytis atlikti džiazą?
– Kaip ir bet kurią kitą muziką. Reikia susirasti atlikėjus, kurie tau patinka, klausytis jų, mėginti pakartoti, o įgudus mėginti atrasti, kas yra tavo ir ko niekas kitas nepadarys taip, kaip tu. Aš, kaip minėjau, labai mėgstu klausyti skirtingos muzikos. Man atrodo, svarbiausia mokėti perduoti klausytojams žinutę, emociją: girdėti, jausti ir sugebėti pasakyti.

– Koncerte skambės dainos iš Jūsų pirmųjų dviejų albumų. Kodėl pasirinkote būtent tokią programą?
– Todėl, kad tuos laikus vis dar reikia tinkamai atšvęsti! Pirmuosius įrašus padarėme 1975-ais metais. Prisipažinkite, kiek iš jūsų girdėjo mane tuo metu grojantį? Manau, tai svarbu žmonėms, negirdėjusioms tų laikų muzikos, jie išgirs ją su šiek tiek šių laikų dvasios.

– Ar Jums tenka girdėti kritikos apie savo muziką? Kaip į ją reaguojate?
– Aš jos neieškau, bet jei netyčia randu, pasistengiu rimtai išklausyti. Jei man tai svarbu, gal tikrai reikia atkreipti dėmesį? Galbūt tu tiesiog nesusimąstai apie kažką, ką kitas iš šalies geriau pastebi.

– Dažnai koncertuojate kartu su kitais muzikantais. Pagal ką juos atsirenkate, kas Jus labiausiai įkvepia?
– Į tai visuomet žiūriu labai atsargiai, leidybos kompanijos taip pat nepuola stačia galva. Yra daug puikių žmonių, su kuriais dainuoti smagu, bet ne su visais man tinka. Pavyzdžiui, kažin, ar būtų teisinga man dainuoti su Luciano Pavarotti... Na, nors dabar tai nebesvarbu, bet nemanau, kad būčiau to ėmęsis. Tuo tarpu su hip-hopo atlikėju – mielai. Mąstau apie tai. Gyvenime dar tiek daug noriu nuveikti, svarbu tik viskam rasti laiko (šypsosi).

– Jūsų specialybė – psichologija. Kodėl nusprendėte, kad visgi tai – ne Jums ir ryžotės tapti muzikantu?
– Taip, mokiausi psichologijos, bet tikru psichologu niekada nedirbau, tik socialiniu darbuotoju. Tai – labai sunkus darbas, kai tenka sėdėti ir šnekėtis su jaunu vaikinu, kuris neturi vienos kojos, arba niekaip neišbrenda iš narkotikų ar alkoholio liūno. Aš buvau labai prastas socialinis darbuotojas, bet visa tai mane paveikė ir, manau, kažkaip netgi atsispindi mano muzikoje. Žmonėms aš galiu geriau padėti būdamas muzikantu nei psichologu. Aš praktiškai ir kardiologas, kuriu muziką širdžiai (juokiasi).

– Vilniuje paskutinį kartą koncertavote 2002 metais. Ar dar atsimenate tą koncertą ir Lietuvą apskritai?
– Žinoma, pamenu miestą, per kurį teka upė, kartu stovinčius senus ir naujus pastatus. Bet labiausiai man visuomet įstringa šiltas publikos sutikimas. Visuomet jo meldžiuosi ir jis Vilniuje tikrai buvo. Reakcijos į mano muziką aš niekada neužmirštu.

– Jūsų rinktinių dainų albumas vadinasi "The Very Best of Al Jarreau: An Excellent Adventure". Kas Jums yra nuostabus nuotykis?
– Tai, ką patyriau per visus tuos metus, ir ką, tikiuosi, patirs visi, besiklausydami šių dainų. Gyvenimas toks, kad vieną dieną tu nukrenti, kitą pakyli ir vėl susikaupęs eini į priekį. Nesvarbu, kas tu būtum, darai, ką gali geriausio ir tai jau savaime yra puiku.


Šiame straipsnyje: Al Jarreau

NAUJAUSI KOMENTARAI

All

All portretas
Nauja profesija...kardeologas..:)))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių