Quantcast

Dvarų kultūros atspindžiai vilioja į Suvalkiją

  • Teksto dydis:

„Lietuvos muziejų kelias“, aplankęs tris regionus, atvingiavo į Suvalkiją, kur į spalvingus renginius kviečia penki muziejai: Zanavykų, Vilkaviškio krašto, Marijampolės kraštotyros, Prienų krašto ir Jono Basanavičiaus gimtinės.

Renginių programą Suvalkijoje pradeda Zanavykų muziejus, paruošęs dvarišką popietę, leisiančią ne tik žvilgsniu, bet ir lengvais šokio žingsneliais prisiliesti prie meniškųjų dvarų kultūros formų. Didingos praeities jausmus artimiausiu metu žadins ir Jono Basanavičiaus gimtinėje atidaroma dailės paroda, kurioje sužibs klestėjusios kultūros žiburiai.

Renginiai dvarų kultūros tema Suvalkijoje vyks iki rugsėjo 11 d.

Rugpjūčio 26 d. 15 val.

Zanavykų muziejus, Beržų g. 3, Tubelių k., Lukšių sen., tel. (8 345) 45 635, 8 650 85 035.

Zanavykų muziejus įsikūręs gražioje Zyplių dvaro teritorijoje, vežiminės pastate. Šakių rajone šis dvaras yra vienas aktyviausiai lankomų objektų. Muziejuje nuolat vyksta įvairūs renginiai bei įgyvendinami edukaciniai užsiėmimai, orientuoti į zanavykišką kultūrą, kurios istorijos dalimi yra ir dvarai.

Rugpjūčio 26 d. muziejuje atidaroma paroda „Mykolas Kleopas Oginskis. Sugrįžimas (1765–1833)“. Parodoje išsamiai pasakojama apie M. K. Oginskio asmenybę, jo šeimą, giminę, diplomato ir valstybės veikėjo kelią, rašytinį ir muzikinį palikimą, ryšius su Vilniumi ir Rietavu bei atminimo įamžinimą Lietuvoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Italijoje.

Parodą parengė Lietuvos dailės muziejus ir VO „Regionų kultūrinių iniciatyvų centras“. Parodos autorė ir kuratorė – Danutė Mukienė, dailininkė – Loreta Uzdraitė. Pagrindinis parodos rėmėjas – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Parodos pristatymą nuspalvins Suvalkijos krašte esančių Kidulių ir Gelgaudiškio dvarų šokių kolektyvų pasirodymai.

Ant Nemuno kranto puikuojasi vienas gražiausių Lietuvos paveldo objektų – Gelgaudiškio dvaro rūmai, kurio šokių kolektyvas susirinkusiems dovanos programą „XIX a. pabaigos – XX a. pradžios dvaro šokiai“. 2013 m. naujai atgimė ir svečius pakvietė Kidulių dvaro rūmai. Visa dvaro veikla orientuojama į XIX a. dvarų kultūrą. Vienas iš užsiėmimų – šokių popietės, kurias veda senovinių šokių studija „Saltare Festum“. Parodos atidarymo dalyviai išvys šio kolektyvo pasirodymą „XIX a. pradžios dvaro šokiai“.

Paroda veiks iki rugsėjo 22 d.

Rugsėjo 2 d. 13 val.

Jono Basanavičiaus gimtinė, Gimtinės g. 17, Ožkabalių k., Bartnininkų sen., Vilkaviškio r., tel. (8 612) 66 426.

„Lietuvos muziejų kelias“ Suvalkijoje įsipins į kasmetinį, jau antrą dešimtmetį organizuojamą, mėgėjų teatrų festivalį „Atžalynas“. Jo metu Jono Basanavičiaus gimtinėje bus atidaryta architekto Arūno Eduardo Paslaičio paveikslų paroda, bendru pavadinimu „Lietuvos dvarai“. Daugiau nei keturis dešimtmečius fiksuotų ir spalvų potėpiais įamžintų dvarų kolekcijoje atsispindi vis dar esantys ir jau išnykę Suvalkijos bei Lietuvos dvarai.

Menininkas ne tik fiksuoja dvarų būklę, bet ir renka apie juos informaciją knygose, archyvuose, bendraudamas su vietiniais gyventojais. Ir nors visi dvarai skiriasi savo architektūra, istorija bei likimu, anot menininko, juos vienija bendras didingumas, dvarų griuvėsiuose atsispindintys turtingos ir klestinčios praeities žiburiai.

Romantiška ir užburianti Arūno Eduardo Paslaičio piešinių scenografija sukuria melancholišką, bet jaukią atmosferą. Jo piešiniai yra tarp architektūros ir kūrybos, kuriuose atspindėta realybė, kad kokia ji būtų. Menininkas atlieka svarbų ir vertingą darbą, nes dalis nupieštų objektų sparčiai nyksta, o kai kurių jau nebėra.

Paroda veiks iki spalio 2 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

suduvis

suduvis portretas
Tai nera “suvalkija” ,kaip kad po 1863 metu sukilimo si krasta pavadino rusai ,o vis dar ta pati Suduva. Prasau su tuo skaitytis ! Rusai po sukilimo iszute -iskore didele dali sukileliu , o del to,kad rusu valdzios centru, buvo paskirtas Suvalku miestas dabartineje Lenkijoje, okupantai rusai musu krasta pervadino “suvalkija” .. Iki to tai buvo LDK teritorija. Manau yra butina atsikratyti kruvinu ir suodinu pavadinimu “suvalkija”. Slove Suduvai – krastui ,apie kuri ir Ptolomejus (Ptolemy-Ptolmeus) rase pries beveik 2000 metu !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių