Quantcast

Dirigento mostas naujoms programoms

Kauno simfoninis orkestras rengiasi gimtadieniui

Kauno simfoninis orkestras rengiasi gimtadieniui

Prieš trejus metus gimė šis kolektyvas. Lygiai prieš dvejus jam pradėjo vadovauti dirigentas Modestas Pitrėnas – jaunas, talentingas, veržlus ir neįtikimai darbštus maestro.

Skamba už miesto ribų

Per tuos dvejus metus, kai M. Pitrėnas stojo prie Kauno simfoninio orkestro pulto, parengta per 30 simfoninės muzikos programų. Šiuo metu Kauno orkestre griežia 51 muzikantas, gerokai ūgtelėjusiu kolektyvo lygiu neabejoja ne tik mūsų miesto, bet ir sostinės melomanai. M.Pitrėnas kažkokiu jam težinomu būdu verčia net ir vidutinių gabumų muzikantą veikti bendram kūrinio labui. Kiekvienas jų čia žino savo tikslią vietą, atliekamą funkciją, geba prisitaikyti prie partnerių.

Pačios reikšmingiausios programos (beje, parengtos per neįtikimai trumpą laiką) nepadarytų gėdos net ir žymiai didesnėms, negu mūsų Kultūros rūmai, koncertų salėms. Publika dar ir šiandien puikiai prisimena pirmąjį koncertą, kai priešais orkestrą stovėjo M.Pitrėnas, o skambėjo Antonino Dvořįko IX simfonija („Iš Naujojo pasaulio“), Georges Bizet operos „Karmen“ ištraukos, atliktos drauge su soliste Liora Grodnikaite.

Pernai kolektyvas su tikru artistiniu užmoju nuostabiai pagriežė Ludwigo van Beethoveno VI ir VII simfonijas, Koncertą smuikui (solistas – Pavelas Bermanas), Franzo Schuberto VIII („Nebaigtąją“) simfoniją. O kur dar pasirodymai Pažaislio, šiuolaikinės muzikos „Iš arti“, Jaunųjų muzikų festivaliuose ir dešimtys juose atliktų premjerų! Ar kas nors iš girdėjusiųjų galėtų pamiršti Wolfgango Amadeus Mozarto koncertų fortepijonui interpretacijas su legendiniais prancūzų muzikais „Jacques Loussier trio“?

Dirigentui artimiausia muzika

Dvi dirigavimo (chorinio bei simfoninio) specialybes baigęs maestro sako, kad jį labiausiai ir traukia didieji vokalinės ir simfoninės muzikos jungties kūriniai: operos, mišios, oratorijos, kantatos.

„Šiuo metu daug diriguoju Lietuvos operos teatre – esu parengęs dvi labai sudėtingas operas: Richardo Wagnerio „Valkiriją“ bei Richardo Strausso „Salomėją“. Publika, ypač vaikai, džiaugiasi matydami Rachel Portman „Mažąjį princą“. Taip pat diriguoju du lankomiausius baletus – „Graiką Zorbą“ ir „Raudonąją Žizel“, – vardija dirigentas.

Šį mėnesį M.Pitrėnas gavo pakvietimą diriguoti Rygos nacionaliniame operos teatre. „Laukia darbas su R.Wagnerio muzika – šįsyk vadovausiu operos „Skrajojantis olandas“ muzikiniam veiksmui. Myliu Rygos operos teatrą, kaip ir didžio vokiečių reformatoriaus muziką. Ilgai maniau, kad jaunam dirigentui ji – uždraustas vaisius. Matyt, jau peržengiau brandos pirmąją pakopą, – pasakoja M. Pitrėnas.

Ar toks intensyvus darbas ir aistra operai nenurungs meilės Kauno orkestrui ir simfoninei muzikai?

„Kol kas tikrai ne. Labai mėgstu dirbti su Kauno muzikantais. Be to, ir Kauno filharmonijos vadovybė palaiko mūsų kolektyvą. Už tai jiems esu dėkingas. Kauno orkestrantai yra neišpuikę ir malonūs žmonės, jų, dirbdamas sostinėje, visada labai pasiilgstu“, – tikina M.Pitrėnas.

Sukaktį paminės koncertu

Su Kauno simfoniniu orkestru yra pasirodę dešimtys solistų.

„Itin vertinu smuikininką Vilhelmą Čepinskį, jo perfekcionizmą ir tobulumo siekį. Iš Operos teatro solistų ypač mėgstu Sigutę Stonytę, deja, labai retai koncertuojančią Kaune, ir Vytautą Juozapaitį. Iš pianistų gildijos išskirčiau jauną prancūzą, tarptautinių konkursų laureatą Philippe Giusiano. Su juo turėsime laimės muzikuoti drauge Kauno publikai vasario 29 dieną.“

Tą vakarą klausytojai taip pat išgirs Fryderyko Chopino ir Aleksandro Skriabino fortepijoninių kūrinių su orkestru interpretacijas. Nuskambės naujas kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio veikalas W.A.Mozarto „Lacrimosa“ tema. Orkestras pagrieš ir šio austrų klasiko „Jupiterio“ simfoniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių