Quantcast

Deivis išteisintas dėl plagijavimo

LTV „Dainų dainos“ antrąjį atrankos turą laimėjęs Deivis sulaukė kaltinimų, kad jo daina „Lietuva“ - britų grupės „The La's“ dainos „There She Goes“ plagiatas. Po pakartotinės ekspertizės LATGA-A (Lietuvos autorių teisių asociacijos agentūra) specialistai įtarimus paneigė, tačiau konkurse Deiviui rekomendavo dalyvauti tik pataisius dainą.

Skandalas kilo pirmadienį, kai „Dainų dainos“ organizatoriai gavo pranešimų apie galimą plagijavimo atvejį. Pirminės LATGA-A ekspertizės išvados Deiviui buvo nepalankios. LATGA-A generalinis direktorius Edmundas Vaitiekūnas net pareiškė, kad jo daina „Lietuva“ negali būti atliekama viešai, juolab dalyvauti konkursuose ir gauti kokius nors apdovanojimus. Dėl to dainininkas paprašė pakartotinės specialistų ekspertizės.

Šiandien galimą plagijavimo atvejį komisija, kurią sudarė kompozitorius Mindaugas Urbaitis, kompozitorius, aranžuotojas ir prodiuseris Raigardas Tautkus, muzikos ekspertas Valdas Bytautas, kompozitorius ir prodiuseris Deivydas Zvonkus bei muzikologas Darius Užkuraitis, nagrinėjo ilgiau nei valandą. Moraliai palaikyti Deivį atvyko ir jo draugė Renata Voitechovskaja.

Išklausius Deivio ir „The LA's“ dainas, padaryta išvada, kad jos yra du skirtingi muzikos kūriniai. Komisija konstatavo, kad:

1. Minėtos dainos yra du skirtingi muzikos kūriniai, todėl plagijavimo nėra.

2. Abiejų dainų priedainiuose yra akivaizdus motyvinis sutapimas, tačiau ekspertų komisijos nuomone, šis sutapimas yra atsitiktinis - toks gali atsirasti kūrybinio proceso metu.

3. Ekspertų komisija rekomenduoja dainą „Lietuva“ kompoziciškai pakeisti, kad minėtų motyvinių sutapimų būtų išvengta.

4. Komisija siūlo autoriui pateikti naują dainos versiją pakartotiniam ekspertų vertinimui iki š.m. sausio 28 d. 10 val.

Deivis neslėpė pasitenkinimo šiomis išvadomis. Paklaustas, kad vis dėlto kaltas dėl nesusipratimo, jis gūžtelėjo pečiais: „Niekas čia nekaltas. Nutiko kaip nutiko. Atsitiktinis dalykas - per paprasta daina tikriausiai buvo. Jei man nors vienas žmogus iki mano pirmojo pasirodymo būtų pasakęs, kad ji kažką primena, būtų parodęs tą dainą, be jokios abejonės iškart būčiau pakeitęs. Man tai nebūtų sudarę jokių problemų. Juolab kad pats būčiau norėjęs išvengti to, kas nutiko dabar.“

Komisijos narys D.Užkuraitis Deivį irgi gynė, aiškindamas, kad kiekvieno žmogaus galvoje sukasi milijonai melodijų, o ypač kūrėjui sunku suprasti, iš kur jos kyla. Muzikologas tvirtino, kad tokių kūrybinių sutapimų muzikos pasaulyje, ypač Lietuvoje, yra gausybė. 

Konkurso „Dainų daina“ koordinatoriai neskuba paskelbti, kad uždega Deiviui „žalią šviesą“ dalyvauti pusfinalyje, į kurį jis pateko užėmęs pirmą vietą savo atrankos ture. Galutinį sprendimą dėl dainos „Lietuva“ LRT žada priimti tik po dar vieno ekspertų komisijos vertinimo sausio 28 d. - kai/jei jis pateiks LATGA-A pataisytą kūrinį. 

Dėl galimybės toliau dalyvauti „Dainų dainoje“ neapsisprendęs ir pats Deivis. „Apie tai aš dar pagalvosiu. Svarbiausias dalykas - tai, kad man atmestas kaltinimas plagijavimu, nes aš jaučiu atsakomybę prieš žmones, kurie už mane balsavo ir mane palaikė. Bet pirmiausia man reikia suguldyti visas mintis. Pastarosios dienos buvo nesmagios. Nelinkėčiau to net savo priešams“, - „Vilniaus dienos“ portalui kalbėjo atlikėjas. 

Dainininkas patikino tvirtai žinąs, kur slypi skandalo šaknys, tačiau pagiežos jį pradėjusiems ir suinteresuotiems asmenims nejaučia. Bet pacitavo patarlę, kad lazda visada turi du galus ir kartais antrasis daug stipriau trenkia. Skandalo kurstytojui (-ams) Deivis juokaudamas palinkėjo sėkmės tolesnėje muzikinėje veikloje, tačiau patarė prisiminti, kad tokiais metodais toli nenuvažiuojama.


Šiame straipsnyje: Dainų dainaDeivisplagijavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių