Quantcast

D. Nausėdienė Londone: lietuvių kalba – stipriausias saitas, jungiantis užsienio lietuvius su tėvyne

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė šeštadienį dalyvavo Londone vykusioje Dvikalbystės ir lituanistinio švietimo konferencijoje, kur akcentavo gimtosios kalbos ir lietuvybės išsaugojimo svarbą, pažymima Prezidentūros pranešime.

D. Nausėdienės teigimu, lietuvių kalba yra stipriausias saitas, kuris užsienio lietuvius jungia su Lietuva bei padeda jiems pasijusti pasaulio lietuvių diasporos dalimi.

Pasak pirmosios ponios, gyvenimas kitoje kultūrinėje aplinkoje ir poreikis bendrauti kita kalba nulemia natūralią dvikalbę ar net daugiakalbę kasdienybę, tačiau emigrantams iš Lietuvos gimtoji kalba visada buvo svarbi.

„Tikiu, kad lietuvių išeivių bendruomenės ir švietimo profesionalai, veikdami drauge, brandina ir toliau brandins stiprią lituanistinio švietimo tradiciją, kuri taps atspirtimi Lietuvai ir lietuvių diasporai užsienyje, ugdant skaitančią, mąstančią, atsakingą, pilietišką, Lietuvą mylinčią jaunuomenę“, – sakė pirmoji ponia.

Pasak jos, pagrindiniu pagalbininku mokant vaikus lietuvių kalbos emigracijoje tampa lituanistinės mokyklos, tačiau lemiamas vaidmuo šiame procese tenka šeimai.

„Lituanistinis ugdymas yra svarbi Lietuvos stiprybės, valstybingumo ir pilietinės galios prielaida. Didžiuojamės pasaulio lietuviais, kurie augina lietuvių kalbą mokančius ir Lietuvą mylinčius vaikus“, – teigė D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios teigimu, sprendimų priėmėjai Lietuvoje atsakingi už tai, kad jaunoji karta išlaikytų gimtosios kalbos gyvybingumą – būtina užtikrinti pakankamą lituanistinio ugdymo finansavimą iš valstybės biudžeto ir surasti būdus, kaip motyvuoti vaikus mokytis lietuvių kalbos, į šį procesą įtraukiant ir tėvus bei senelius.

Kaip informuoja Prezidentūra, konferencijoje taip pat dalyvavo Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Renatas Norkus, švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas, Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Alvija Černiauskaitė, lituanistinių mokyklų Jungtinėje Karalystėje atstovai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Po 50 metų Lietuvoj niekas nebekalbės lietuviškai. Ir jos pačios niekas nebeprisimins.

Anonimas

Anonimas portretas
Matomai nemokamai nuvyko, kad galėtų aplankyti dukras.Pavaidino eilinį kartą.

Emigr.

Emigr. portretas
Geda būtų važiuoti pas emigrantus is Lietuvos ,jie jaučia nuoskaudą savo šaliai ir jų vadams.Jie nepaprašė nieko , jokių kompensacijų , jokių pašalpų , išvyko patys savo norų ,ieškoti garbingo gyvenimo,nes nenorėjo būti runkeliais,balvonais ,šunauja. Jiems skauda širdis del to.Todel vaziuoti pas juos nereikia,jie neatleis,nesvarbu ,kad dar kolkas tyli,nereikia žaizdas judinti.Ateis laikas,kaip prabils.Skauduliu daug turi ,savo valstybės atžvilgiu.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių