Quantcast

Buvusio diktatoriaus S. Husseino rūmai virs moderniu meno muziejumi

Buvusio Irako diktatoriaus Saddamo Husseino rezidencija Basroje vėl atvers duris rugsėjį, tik dabar – kaip meno muziejus.

Tai bus pirmasis kultūros centras Irake nuo karo šioje šalyje pradžios 2003-aisiais. Žurnalo „National Geographic“ žiniomis, buvę S. Husseino rūmai bus paversti senovės vertybių ir islamo meno muziejumi. Toks kultūros probrėkšmis – itin svarbus Irakui, siekiančiam atverti naują puslapį ir atgaivinti turizmą bei šalies ekonomiką, nors šiaurinė šalies dalis kenčia nuo Islamo Valstybės (Daesh) priespaudos.

Dėl pastarosios priežasties meno muziejaus idėja iki šiol atrodė utopinė. Visgi Irako valstybinei senovės vertybių ir paveldo tarybai pavyko įgyvendinti projektą. Jos direktorius  Qahtanas al-Abeedas sakė tikslu laikąs sukurti modernų muziejų, kuriame bus ne tik nuolatinės istorinių vertybių ekspozicijos, bet ir kuris suteiks lankytojams džiaugsmo pasigrožėti įvairiausiais menais bei kultūrinėmis veiklomis. Diktatoriaus rezidencijos transformacijai į muziejų reikėjo apie 3,5 mln. dolerių, kuriuos skyrė valstybė ir D. Britanijoje įkurta labdaros organizacija. 

2016-ųjų rugsėjį atidaromame muziejuje bus įkurtos keturios erdvės, kuriose planuojama eksponuoti apie 4 tūkst. senovės vertybių, atkeliavusių iš Bagdade esančio Nacionalinio muziejaus. Jis atidarytas pernai po 12 metų trukusios pertraukos. Nuvertus S. Husseino režimą irakiečiai apiplėšė Nacionalinį muziejų, daugybė neįkainojamų vertybių buvo suniokota. Iš viso dingo apie 15 tūkst. muziejaus vertybių, iš kurių pavyko atgauti tik apie 6 tūkst.

Naujajam meno muziejui Basroje, kaip ir Nacionaliniam Irako muziejui, dabar ypatingų saugumo priemonių reikia imtis dėl Islamo valstybe pasivadinusios grupuotės išpuolių. Šios nariai viena savo užduočių laiko senovės meno sunaikinimą – esą, taip naikina stabų garbinimo tradiciją. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių