Quantcast

Būsimasis kultūros ministras: palikime istorinius paminklus ramybėje

Būsimasis kultūros ministras Arūnas Gelūnas pasisako už tai, kad sostinėje stovinčios Žaliojo tilto skulptūros, vaizduojančios sovietinius kareivius ir darbininkus, liktų savo vietoje.

“Daugelyje kitų valstybių egzistuoja kultūros paminklai, kurie primena apie ne pačius maloniausius istorijos faktus, akivaizdu, kad tokių paminklų esama ir Lietuvoje. Manyčiau turėtume drąsiai pažvelgti istoriniai tiesai į akis, kurti šiuolaikinę kultūrą ir palikti istorinius paminklus ramybėje”, - delfi.lt konferencijoje kalbėjo A.Gelūnas.

Kiek anksčiau sostinės meras Vilius Navickas partijos kolegoms yra žadėjęs nugriauti Žaliojo tilto skulptūras, jeigu tik jos būtų išbrauktos iš saugotinų objektų sąrašo.

Delfi.lt konferencijoje viešėjęs A.Gelūnas sulaukė klausimų ir dėl Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOB) finansinių reikalų ir galimų pažeidimų. Būsimasis ministras šiuo klausimu žadėjo elgtis adekvačiai, tačiau planuojamų imtis priemonių neįvardino.

“Esu ne kartą viešai sakęs, jog sieksiu maksimalaus viešųjų finansų kultūros srityje skaidrumo. Pažadu dėmesingai susipažinti su Valstybės kontrolės pateiktomis išvadomis dėl LNOB finansinių veikų ir elgtis adekvačiai. Dar kartą pabrėžiu, kad gyvename teisinėje valstybėje, todėl Valstybės kontrolės ir prokurorų tyrimų išvadomis būtina vadovautis”, - kalbėjo būsimasis ministras.

Kalbėdamas apie galimą švietimo ir kultūros bendradarbiavimą, jis tvirtino, jog  šioje srityje dar daug ką galima nuveikti.

“Lietuvoje esama milžiniškų neišnaudotų švietimo ir kultūros bendradarbiavimo galimybių, pradedant mokyklų kultūrinio švietimo infrastruktūros tvirtinimu ir baigiant suaugusiųjų kultūrinio užimtumo modelio tobulinimu”, - kalbėjo A.Gelūnas.

Jis tikino, jog kultūros administravimo srityje Lietuva galėtų pasimokyti iš Japonijos. Pasak būsimo ministro, lietuviams kol kas trūksta japoniško patriotizmo savo kultūrai.

“Japonijoje man nuostabą kėlė nepaprasta visos visuomenės pagarba kultūrai ir visos visuomenės masinis įsitraukimas į įvairias jos praktikavimo formas. Kai kalbėjau apie polifunkcinių centrų steigimą regionuose, turėjau galvoje ir Japonijos pavyzdį, kur tokie centrai sėkmingai funkcionuoja. Tikra svajonė būtų, jei Lietuvos visuomenėje taip pat atsirastų kiek daugiau japoniško patriotizmo ir meilės savo kultūrai", - kalbėjo portalo delfi.lt svečias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių