Quantcast

A. Bumblauskas ir L. Mažylis: Mindaugas buvo kietas

  • Teksto dydis:

Didžiausio šių metų miuziklo „Mindaugas Karalius“ premjera jau lapkričio 10 d. – Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje; 16 d. – Vilniuje, „Siemens“ arenoje; 25 d. – Kaune, „Žalgirio“ arenoje;  gruodžio 27 d. – Panevėžyje, „Cido“ arenoje.

Ta proga apie karalių Mindaugą ir miuziklą pasakoja du visiems gerai žinomi ir mylimi profesoriai, Lietuvos istorijos ekspertai, Alfredas Bumblauskas ir Liudas Mažylis.

„Mažas, kūdas, su nelabai augančia barzda… Šiais laikais gal net pasakytum: bjaurus tipelis... Bet šiaip, jis buvo kietas. Tokie ir įeina į istoriją“, – paprašytas papasakoti, kaip jis įsivaizduoja vienintelį Lietuvos karalių Mindaugą, sakė profesorius Alfredas Bumblauskas.

Jam antrino ir kolega, profesorius Liudas Mažylis: „Veiksmo žmogus, įžvalgus, kietas valdovas“. Jis teigė, kad Mindaugas turėjo numatyti daug ėjimų į priekį,  priimti daug ryžtingų sprendimų ir, kaip matome šiandien, jis viską darė teisingai.

„Mes turime sukurtą valstybę. O valstybės sukūrimas yra didelis civilizacinis rezultatas. Mindaugas yra Lietuvos valstybės kūrėjas. Pirmas ir vienintelis Lietuvos karalius. Ir to tikrai pakanka“, – sakė ir A. Bumblauskas.

Profesorius A. Bumblauskas linkėjo sėkmės kuriant miuziklą „Mindaugas Karalius“ ir pripažino, kad laukia nelengva užduotis, nes apie Mindaugo laikų Lietuvą istorinių žinių išlikę nedaug. Yra žinoma, kad jo žmona tikrai buvo vardu Morta ir kad jai, taip pat kaip ir jos vyrui, Rygoje buvo gaminama karūna. Tačiau tuo patikimos žinios ir baigiasi. Iki šiol nėra žinoma Mindaugo karūnavimo vieta. O datą, kurią mes švenčiame, Liepos 6-ąją,  Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, atmetimo būdu išskaičiavo kitas garsus mokslininkas – profesorius Edvardas Gudavičius. Vaizdo įraše A.Bumblauskas paaiškina, kaip jis tai padarė.

 

 

L. Mažylis, paklaustas apie Mindaugo ir jo žmonos santykius, pabandė įsivaizduoti. „Ar Mindaugą ir Mortą siejo meilė? Na… Kodėl mes turime galvoti kitaip? Ji jo žmona, jo vaikų motina. Galvoti, kad guolyje tarp jų gulėjo kardas, būtų nenatūralu“.

Miuziklo „Mindaugas Karalius“ kūrėjams režisierei-choreografei Anželikai Cholinai, kompozitoriui Kiprui Mašanauskui, libreto autoriui Romui Lileikiui, scenografui Marijui Jacovskiui ir kostiumų dizainerei Olgai Filatovai teko nelengva užduotis didingame  dviejų valandų kūrinyje pavaizduoti vieną lemtingiausių Lietuvos istorijos puslapių: XIII amžių. Mindaugo karūnavimą ir krikštą. Įtemptas derybas su kryžiuočiais. Karaliaus diplomatinę įžvalgą ir norą apsaugoti šalį. Krikšto nepalaikytojų intrigas ir bandymus, kartais pačiais žiauriausiais būdais, užgrobti valdžią. Sukrečiančią asmeninę Mindaugo šeimos dramą – mirštančią ištikimąją karalienę Mortą, priprašančią valdovu pasirūpinti savo seserį, kuri – likimo ironija, yra ir didžiausio jo priešo žmona.

Miuziklo aktoriai buvo patvirtinti po ilgų ir sudėtingų atrankų. Mindaugo vaidmuo atiteko šios scenos profesionalui Jeronimui Miliui. Laukta žinia – į  didžiąją sceną po pertraukos grįžta aktorius Kostas Smoriginas, miuzikle tapsiantis Popiežiumi. Dvi Mindaugo gyvenimo moteris –  žmoną Mortą ir jos seserį, įkūnys talentingos dainininkės – Jurga Šeduikytė (Morta) ir Karina Krysko (Mortos sesuo).  Lietuvos krikšto istorijoje svarbų vaidmenį atlikusio Livonijos ordino krašto magistro Andriaus Štirlando sudėtingą charakterį patikėta atskleisti Česlovui Gabaliui. Didžiojo kunigaikščio Treniotos vaidmuo skirtas operos solistui Rokui Spalinskui, Daumanto – Edgarui Petruliui (grupės „Makchu Pikchu“ lyderiui). Vismantą vaidins Povilas Meškėla. Kunigaikštis Tautvilas – Tadas Juodsnukis, Mindaugo sūnus Vaišvilkas –  Nojus Bartaška, Rygos vyskupas Mikalojus – Dainotas Varnas. Šoka – Anželikos Cholinos šokio teatras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių