Quantcast

Broliai pranciškonai skelbia antrąjį nacionalinį prakartėlių konkursą

  • Teksto dydis:

Mažesnieji broliai pranciškonai skelbia antrąjį nacionalinį prakartėlių konkursą „Pasitikim kūdikėlį Jėzų su šv. Pranciškumi“ ir kviečia lapkričio 15 – gruodžio 15 d. pristatyti konkursines prakartėles į organizatorių nurodytas vietas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje, Pakutuvėnuose (Plungės raj.), Šiaulių Kryžių kalne, Panevėžyje ir Marijampolėje.

„Mūsų skubančioje visuomenėje būtent laikas yra brangiausia dovana artimiesiems, – teigia konkurso iniciatorius, Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijos ministras br. Algirdas Malakauskis. – Pranciškoniškų prakartėlių konkurso tikslas – per adventinį laikotarpį suburti šeimą kartu apmąstyti Dievo įsikūnijimą ir gimimą Betliejaus tvartelyje bei padrąsinti pasigaminti prakartėlę patiems“.

Akimirkai sustoti, pabendrauti ir konstruoti prakartėlę kartu taip pat kviečiamos įvairios bendruomenės, mokinių klasės, darbuotojų kolektyvai, dienos centrai, senelių globos namų gyventojai ir kiekvienas žmogus, kuriam yra brangi Kalėdų žinia.

Pranciškoniškų prakartėlių konkurso tikslas – per adventinį laikotarpį suburti šeimą kartu apmąstyti Dievo įsikūnijimą ir gimimą Betliejaus tvartelyje bei padrąsinti pasigaminti prakartėlę patiems.

Nuo gruodžio 17 d. iki šv. Kalėdų konkursinės prakartėlės bus eksponuojamos vietinėse bendruomenėse ir parapijose, kur vyks rinkimai ir bus išrenkamos trys gražiausios prakartėlės. Prakartėlės laureatės keliaus į Vilniaus „Ozo“ prekybos centrą, kur gruodžio 30 d. bus atidaryta gražiausiųjų konkursinių prakartėlių paroda. Paroda veiks iki apdovanojimų ceremonijos, kuri vyks sausio 7 dieną, minint Trijų Karalių iškilmę.

Šv. Kalėdų simbolį – gyvą prakartėlę – pirmą kartą 1223 m. sugalvojo šv. Pranciškus Asyžietis. Ruošdamasis švęsti Kalėdas Grečio miestelyje (Italija), jis paprašė, kad šalia Grečio užtiktoje oloje būtų atkartota Jėzaus gimimo scena – padėta šieno, pastatytos ėdžios, atvesti jautis ir asilas – ir ten būtų aukojamos šv. Mišios. Ši nauja prakartėlių tradicija greitai išplito po Italiją, o bėgant šimtmečiams – ir po visą pasaulį. Ilgainiui prakartėlės persikėlė iš bažnytinės erdvės ir į žmonių namus. Broliai pranciškonai iki šiol platina prakartėlių tradiciją, o Vilniuje jau yra pagarsėjusi Bernardinų parapijoje per šv. Kalėdas įrengiama gyva prakartėlė.

Pernai pirmą kartą organizuotas pranciškoniškas prakartėlių konkursas iš karto sulaukė aktyvaus žmonių atsako ­– iš viso konkurse dalyvavo net 73 darbai iš visos Lietuvos. Dalyviai parodė savo išradingumą: prakartėlės buvo konstruojamos iš medžio, žolynų, vilnos, vaško, skalbinių segtukų, „Lego“ detalių, popieriaus, siūlų, jūros nugludintų akmenų ir šakų bei kitų medžiagų. Ne vienoje prakartėlėje šalia Šventosios Šeimos figūrėlių kūdikėlį Jėzų pagerbia ir broliai pranciškonai. Organizatoriai tikisi dar gausesnio žmonių dalyvavimo antrajame konkurse, į kurį jau įsijungė ir Panevėžio bei Marijampolės miestai.

Daugiau informacijos apie konkursą ir jo nuostatus galima rasti „Facebook puslapyje“ ir interneto puslapyje ofm.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių