Quantcast

Britų vyriausybė ruošiasi pertvarkyti nacionalinį transliuotoją

  • Teksto dydis:

Britanijos vyriausybė ketvirtadienį ėmėsi didžiulio nacionalinio transliuotojo BBC pertvarkymo, žadėdama padėti jam suklestėti šiame skaitmeniniame amžiuje, nors tokios pasaulinio garso žvaigždės kaip Danielis Craige'as (Danielis Kreigas) prašo nemažinti finansavimo transliuotojui.

Dėl didelio populiarumo britų tarpe praeityje „tetulės“ pravardę gavusi korporacija nepritariai premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) vyriausybės siūlomai reformai ir perspėja, kad tai bus „blogai Britanijai“.

Šiuo metu BBC yra finansuojama iš metinio licencijos mokesčio, kuris siekia 145,5 svarų sterlingų (210 eurų) ir kurį moka visi televizorius turintys namų ūkiai. Per metus iš šio mokesčio surenkama 3,7 mlrd. svarų.

Tačiau vyriausybė ketvirtadienį visuomenės vertinimui pateikė jos paruoštą dokumentą dėl BBC ateities, kuriame siūloma pakeisti dabartinę transliuotojo padėtį prieš numatomą jam suteiktos karališkosios privilegijos atnaujinimą, kuris numatytas kitais metais.

BBC taip pat gali būti priverstas radikaliai peržiūrėti savo plataus spektro programą, į kurią įeina beveik viskas nuo televizijos serialo „Šerlokas“ (Sherlockas) iki realybės šou, dokumentinių serialų ir naujienų.

„BBC yra nacionalinė institucija, kuriai moka visuomenė“, – sakė kultūros ministras Johnas Whittingdale'as (Džonas Vitingdeilas), vyriausybei pateikus dokumentą.

„Per visą jai suteiktos privilegijos laikotarpį ji bus išleidusi daugiau nei 30 mlrd. svarų visuomenės lėšų. Kiekvienas turi turėti galimybę pareikšti, ar gerai tie pinigai buvo išleisti“, – kalbėjo jis.

Pasak ministro, šiame „YouTube“, „Facebook“ tinklų ir išmaniųjų telefonų amžiuje BBC reikės atsakyti į naujus klausimus, susijusius su jos dydžiu ir tikslais.

Vyriausybės pateiktame dokumente abejojama, ar BBC turėtų kurti tokias komercines programas kaip dainuojančių talentų šou „Balsas“ (The Voice), turėti popmuziką transliuojančią radijo stotį „Radio One“, ar jai vertėtų būti išrankesnei.

Į vyriausybės pateiktą dokumentą BBC atsakė pareiškimu, kuriame nurodoma, kad siūlomi pakeitimai reikštų „labiau nusilpusį ir mažiau populiarų BBC“.

„Tai būtų blogai Britanijai ir tai nebebūtų tas BBC (transliuotojas), kurį visuomenė žinojo ir mylėjo daugiau nei 90 metų“, – nurodoma pareiškime.

D.Camerono centro kairiosios konservatorių partijos ir BBC santykiai jau seniai yra įtempti. Kai kurie parlamentarai kaltina transliuotoją šališkumu kairiesiems, tačiau šiuos kaltinimus BBC neigia.

Anksčiau šį mėnesį BBC pranešė, kad mažindamas išlaidas naikina daugiau nei 1 tūkstantį etatų.

Šią savaitę aktorius Danielis Craigas, „Hario Poterio“ (Harry Potter) autorė J.K.Rowling (Dž.K.Rouling), aktorė Judi Dench (Džudi Denč) ir kitos garsenybės pasirašė atvirą laišką britų premjerui D.Cameronui, kuriame sako, kad „nusilpęs BBC (transliuotojas) paprasčiausiai reikštų nusilpusią Britaniją“.

Nerimą dėl pokyčių BBC išreiškė ir kai kurie įtakingi konservatorių partijos nariai.

Chrisas Pattenas (Krisas Patnas), buvęs BBC valdančiosios institucijos „BBC Trust“ vadovas, antradienį Lordų rūmuose sakė, kad J. Whittingdale sudarė pagalbininkų duobkasių komandą, matyt tam, kad palaidotų mūsų mylimą BBC“.

Po visuomenės diskusijų kitais metais šiuo klausimu turėtų būti paruoštas atitinkamas įstatymo projektas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių