Quantcast

Britų bibliotekoje – viso pasaulio įmanomi garsai

Skaitmeniniai archyvai, galerijos, bibliotekos, begalė nuotraukų siūlo kosminio dydžio pasiūlą žinių, vaizdų ir garsų. Tačiau jums vis dar kažko trūksta? Galbūt Tibeto lamų kriauklės instrumentų skleidžiamų garsų, Tongos genčių švilpynės ar garso, kaip medgraužė lerva gręžia lango rėmą tylioje naktyje? Tai ne bėda. Britų biblioteka visa tai ir daug daugiau siūlo visiems interneto lankytojams.

Nuo 2009 m. pradėjusi skaitmeninimo projektą, biblioteka sukaupė apie 80 tūkst. pasaulio tradicinės muzikos ir įvairiausių garsų archyvą. Apie 2 tūkst. valandų yra skirtos dainoms, riksmams, maldoms, įvairiems dzingtelėjimas ir trakštelėjimams, pačių primityviausių pučiamųjų ir mušamųjų garsams, archyve taip pat  saugomi interviu, koncertai, pasirodymai, gamtos garsai. Daugelis teigia, kad šiame archyve saugomi ir dabar jau suskaitmeninti, todėl daugeliui lengvai prieinami viso pasaulio įmanomi garsai.

Kadangi archyve garsų tikriausiai daugiau negu įmanoma perklausyti per visą savo gyvenimą, orientuotis padeda skirtingos sekcijos. Pasaulio ir tradicinės muzikos skiltyje rasite visų pasaulio šalių genčių tradicinių dainų ir ritmų bei įvairių dešimtmečių populiariosios muzikos lobynų. Pavyzdžiui, galite pasiklausyti 8 tūkst. Afrikos popmuzikos iš Gvinėjos, kuri buvo įrašyta 1954–1984 m. O seniausiam įrašui – daugiau nei 100 metų, tai britų antropologo įrašyti dainuojantys Australijos aborigenai.

Kategorijoje „Garsų žemėlapis“ galima atrasti įvairių kalbų dialektų,  laukinės gamtos garsų, Ugandos folkloro muzikos, o klausydamiesi galite ekrane pamatyti žemėlapį, kuriame parodyta šalis ir vieta, iš kur kilo muzika.  Čia taip pat surinkti Holokaustą išgyvenusiųjų interviu.

Nors jau dabar garsų kolekcija protu sunkiai suvokiama, Britų biblioteka toliau kuria ambicingus planus, o skaitmeninimo procesas vyksta nuolatos, nes vis dėlto dar ne visi įmanomi pasaulio garsai sudėti į internetą. Siekiama  surinkti daugiau nei 40 mln. svarų, kurie reikalingi norint suskaitmeninti Didžiosios Britanijos garso įrašų kolekciją.

Apie 2 mln. fonografų cilindrų, vinilų, juostinių magnetofonų kasečių įrašų yra labai pažeidžiami, todėl skaitmeninant reikia išskirtinių sąlygų ir kruopštumo. Didelę dalį sudaro radijo laidų, koncertų, spektaklių įrašai, taip pat saugomi anglų kalbos akcentų įrašai, kai kurie jų labai seni ir padedantys atkurti anglų kalbos evoliucijos kelią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių