Quantcast

BALTO leidybos namai pristato: knygų naujienos

  • Teksto dydis:

BALTO leidybos namai pristato dvi naujas knygas. 

David Frye „Sienos: civilizacijos istorija per kraują ir plytas“

Su istoriku Davidu Frye keliaujame atgal į laikus, kai neegzistavo jokie barjerai iš plytų ar akmenų, į erą, kai klajoklių gentys varžėsi dėl menkų išteklių, o kiekvienas vyras buvo ruošiamas sunkumų kupinam gyvenimui. Tačiau tie patys klajokliai sukurs užtvaras iš dumblo, plytų, akmenų ir sėkmingai padalys žmoniją: vienoje pusėje atsidurs tie, kuriuos sienos saugo, o kitoje – kurių neįleidžia. Šio pasakojimo žvaigždės yra pačios sienos, kylančios senovinėse ir egzotiškose vietose: Mesopotamijoje, Babilone, senovės Graikijoje, Kinijoje, Romos imperijoje, Mongolijoje, Afganistane, Misisipės žemupyje ir net Centrinėje Amerikoje. Keliaudami per laiką ir erdvę, atrandame tūkstančio mylių ilgio sieną Azijos stepėse, sužinome apie keistus spartiečių ritualus, stebime mongolų karo vadus, vedančius savo mylių ilgumo ordas, tampame legendinės Konstantinopolio apgulties liudininkais, drebame dėl prancūzų tyrinėtojų likimų, stebimės Mažino linijos kvailybe, įsitempiame, kai Šaltojo karo laikų Berlyne bręsta krizė, žiovaujame nuo aptvertos Holivudo prabangos ir apmąstome šiuolaikinę sienų maniją.

Darian Leader „Kodėl mes nemiegame?“

Ši knyga – įtraukiantis gidas po žmonijos miego istoriją ir šiuolaikinės nemigos priežastis. Kada ir kodėl žmonės atsisakė dvifazio miego, o miego „pertrauką“ naktį ėmė laikyti sutrikimu? Kaip natūralų miego ciklą sutrikdė dirbtinė šviesa ir pramonės revoliucija? Ar reikia mokytis miegoti? Ir kaip grįžti prie natūralaus miego ritmo, kai gyvename nuolatinio budėjimo režimu?

Žmonijos istorijos tėkmėje kintantis požiūris į miegą atskleidžia vis naujų įžvalgų į asmens ir visuomenės psichologiją. Pramonės perversmas ir pirmieji bandymai aiškinti sapnus, melsva telefonų ekranų šviesa ir modernios Freudo teorijos rodo, kad miegas yra neatsiejamas nuo platesnio masto socialinių reiškinių, kintančių normų ir lūkesčių. Analizuodamas kultūrinių, socialinių, ekonominių ir psichoanalitinių procesų įtaką miegui, garsus britų psichoanalitikas Darianas Leaderis aiškinasi šių dienų žmoniją užvaldančios nemigos esmę.

balto.lt 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių