Quantcast

Aukštadvario parke – naujovės

Beveik šeštadalį Lietuvos teritorijos užima saugomos teritorijos. Kad kuo daugiau žmonių galėtų susipažinti su jų gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis, skatinamas pažintinis turizmas.

 Aukštadavario regioninis parkas šį sezoną kviečia lankytojus apžiūrėti vieną iš aukščiausių Lietuvoje eglę, atnaujintus rekreacinius statinius prie garsiosios Velnio duobės ir kitus objektus.

Išlaki Lauzgenių eglė, pasistiebusi aukštyn beveik 44 metrus, prilygsta 16 aukštų namui. Milžinės kamieno skersmuo – daugiau kaip metras.

Ši netoli Aukštadavario neseniai miškininkų atrasta eglė vos pusmetriu žemesnė už aukščiausią Lietuvoje Dzirniškių eglę, augančią Alytaus rajone.

„Ji palyginus brandi, bet dar galėtų ilgokai augti“, – įsitikinęs Trakų miškų urėdas Vygantas Mierkis.

Pasak miškininkų šią įspūdingą eglę apjuos tvorelė. Greta nemažai eglynų, drėgnų vietų, tad pagal gamtotvarkos projektą dalis Spindžiaus miško,jį prašviesinus, turėtų tapti taiga.  

„Numatyta suformuoti taigos buveinę, tikimasi, kad tai paskatins atsirasti daugiau augalų. Aplink ežerai – Spindžiukas, Spindis – daug pažintinių takų. Ir įgriuvos yra pažintinis takas. Greta bus pažymėta ir eglė, kaip eksponatas, kad lankytojai galėtų į ją pasižiūrėti“, – pasakojo V. Mierkis.

Plačiašakį Nikronių ąžuolą dvynį su dviem persipynusiais kamienais vietos bendruomenė prašo pripažinti gamtos paminklu.

„Ąžuolas buvo didžiausias kaimo orientyras. Aš gimiau 1953 m. – jis buvo toks pats. Mano seneliai sakė, kad rado šį ąžuolą, tai manau, 200 metų kaip jis toks, o ką jis dar ten turi uodegoje. Tai specialistų reikalas“, – sakė  Jadvyga Avižienienė, Trakų rajono Nikronių kaimo gyventoja.

Atkreipti dėmesį į miško kraštovaizdį ir bendrom jėgom jį saugoti regioninio parko vadovybė kvietė Aukštadvario bendruomenės atstovus ir kaimo turizmo sodybų šeimininkus.

„Turizmas yra vienas iš prioritetų, bet turizmas tam tikra prasme gali tarnauti ir kaip tam tikras aplinkosaugos garantas. Tie žmonės organizuoti, jie supranta parko gamtos vertybių naudą ir vertę, žino, kad atvažiavę žmonės neužsisėdi kieme, kad jie eina lankyti objektų, jie tikrai mums pritaria ir padeda“, – kalbėjo Vaclovas Plegevičius, Aukštadvario regioninio parko direktorius.

Šią vasarą Aukštadavario regioniniame parke prie garsiosios Velnio duobės atsiras naujų takelių, kitų rekreacinių objektų, kad šį gamtos paminklą galėtų apžiūrėti kuo daugiau žmonių.Taip pat bus sutvarkytas ir Gedanonių pilakalnis, ant jo iškils apžvalgos bokštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių