Quantcast

„Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimams nominuoti 75 menininkai (sąrašas)

  • Teksto dydis:

„Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimams už reikšmingiausius pastarųjų metų darbus nominuoti 75 menininkai, pirmadienį pranešė Kultūros ministerija.

Geriausio režisieriaus kategorijoje nominuoti Antanas Obcarskas už spektaklius „Alisa“ ir „Batsiuviai“, Krystianas Lupa (Kristijanas Lupa) už spektaklį „Austerlicas“ ir Dalius Abaris už operos „Skrajojantis olandas“ pastatymą.

Už geriausią moters vaidmenį į apdovanojimus pretenduoja Aistė Zabotkaitė už Alisos vaidmenį spektaklyje „Alisa“, Danutė Kuodytė už auklės Veros vaidmenį spektaklyje „Austerlicas“ ir Viktorija Kuodytė už Svetos Salmanovos vaidmenį spektaklyje „Žmogus iš žuvies“.

Vyro vaidmens kategorijoje nominuoti Vytautas Anužis už Franko Bertono vaidmenį spektaklyje „Alisa“, Matas Dirginčius už Benua vaidmenį spektaklyje „Žmogus iš žuvies“ ir Maksimiliano Austerlico vaidmenį spektaklyje „Austerlicas“, taip pat Sergejus Ivanovas už Žako Austerlico vaidmenį spektaklyje „Austerlicas“.

Geriausiu aktorių ansambliu tapti pretenduoja aktoriai, vaidinę spektakliuose „Irano konferencija“, „Kvėpuojame drauge“ ir „Respublika“.

Scenografijos kategorijoje į apdovanojimą pretenduoja Lauryna Liepaitė už scenografiją spektakliams „Alisa“ ir „Batsiuviai“, Fabienas Lede už scenografiją spektakliui „Respublika“, taip pat Sigita Šimkūnaitė ir Dalius Abaris už scenografiją operai „Skrajojantis olandas“.

Vaizdo projekcijų kategorijoje apdovanoti siūlomi Mikas Žukauskas  už vaizdo projekcijas spektakliui „Austerlicas“, Adomas Gustainis ir Karolis Rakowskis (Karolis Rakovskis) – už vaizdo sprendimus spektakliui „Respublika“ bei Gediminas Vansevičius, Dinas Marcinkevičius ir Paulius Oficerovas – už vaizdo sprendimus spektakliui „Už geresnį pasaulį“.

Muzikos spektakliui kategorijoje Arturas Bumšteinas nominuotas už muziką spektakliams „Austerlicas“ ir „Urbančičiaus metodas“. Antanas Jasenka – už muziką šokio spektakliui „Begalybės“, Andrius Šiurys – už muziką vizualiniam gyvos muzikos spektakliui „Kafka Insomnia“.

Geriausia soliste tapti pretenduoja Anos Bolein vaidmenį operoje „Ana Bolena“ suvaidinusi Joana Gedmintaitė, Asmik Grigorian – už Polinos vaidmenį operoje „Lošėjas“, Inesa Linaburgytė – už Bobulytės vaidmenį operoje „Lošėjas“.

Vyro solisto kategorijoje nominuotas už Generolo vaidmenį operoje „Lošėjas“ nominuotas Vladimiras Prudnikovas, už Dalando vaidmenį operoje „Skrajojantis olandas“ ir Henriko vaidmenį operoje „Ana Bolena“  – Tadas Girininkas, taip pat Almas švilpa – už Olando vaidmenį operoje „Skrajojantis olandas“.

Choreografijos kategorijoje nominuoti Erika Vizbaraitė – už choreografiją tiriamajam šokio spektakliui „Apnea“, Maciejus Kužminskis – už choreografiją šiuolaikinio šokio spektakliui „i (aš)“ ir Robertas Bondara – už choreografiją šokio spektakliui „Faustas“.

Geriausia šokėja už vaidmenį šokio spektaklyje „Klajojančios kopos“ pretenduoja tapti Marija Ivaškevičiūtė, Oleksandra Borodina – už Margaritos vaidmenį šokio spektaklyje „Faustas“ ir Kristina Gudžiūnaitė už Žizel vaidmenį balete „Žizel“.

Vyro šokėjo kategorijoje nominuoti Nielsas Claesas (Nilsas Klaesas) už vaidmenis šiuolaikinio šokio spektakliuose „i (aš)“ ir „Klajojančios kopos“, Romanas Semenenko – už Fausto vaidmenį šokio spektaklyje „Faustas“ bei Genadijus Žukovskis – už Alberto vaidmenį balete „Žizel“.

Jaunojo menininko ar menininkės kategorijoje nominuotas Laurynas Adomaitis už dramaturgiją spektakliui „Alisa“. Operos solistas Paulius Prasauskas – už Lordo Rošforo vaidmenį operoje „Ana Bolena“, Režisierė Eglė Švedkauskaitė –  už spektaklio „Žmogus iš žuvies“ režisūrą.

Spektaklio vaikams ir jaunimui kategorijoje nominuoti režisieriaus Zvi Saharo darbas „Didysis sprogimas“, Andrius Žiurausko „MŠ“ ir Birutės Banevičiūtės „Pasaulėliai“.

Naujoje kategorijoje „Pandemijai atsparus teatras“ varžosi Nauberto Jasinsko teatrinė instaliacija „fabrica“, Žilvino Vingelio internetinė (anti)utopija „#PROTESTAS“ bei Gedimino Šeduikio opera „Tarnaitė ponia“.

Premijos bus teikiamos kovo 27-ąją, Tarptautinę teatro dieną, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Kaip ir kasmet, bus skiriama ne daugiau kaip 17 premijų.

Be „Auksinių senos kryžių“  už naujų sceninės išraiškos formų paieškas vienam menininkui taip pat bus įteiktas atminimo ženklas –  „Boriso Dauguviečio auskaras“.

Siūlymus skirti premijas vertino iš devynių teatro, šokio, dailės ir muzikos ekspertų susidedanti komisija: Margarita Alper, Silvija Čižaitė-Rudokienė, Monika Jašinskaitė, Lina Klusaitė, Rasa Murauskaitė, Martynas Petrikas, Jevgenija Šermeneva, Janina Stankevičienė ir Birutė Ukrinaitė-Garbačiauskienė.

Teatro veikla pastaruosius metus buvo apsunkinta dėl pirmojo ir antrojo karantino suvaržymų, žiūrovai turėjo mažai galimybių stebėti spektaklius gyvai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
o kazkaip lietuvisku pavardziu mazoka,vien arabai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių