Quantcast

Atvira Italijos perlo aktorės S. Loren autobiografija – jau Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Visame pasaulyje gerai žinoma aktorė Sofija Loren niekada nekūrė apie save istorijų – jos gimdavo ir sklisdavo žmonių lūpomis pačios. Tačiau visa gausybė apdovanojimų, kuriais garsi aktorė apdovanota, buvo užsitarnauti iki šiol neišdildomais Sofijos Loren talentais bei grožiu. Kaip prasidėjo jos kelionė į kino Everesto viršūnę? Koks jausmas dirbti su Marlonu Brando ar Čarliu Čaplinu? Ar tokio lygio žvaigždės irgi verkia? Atsakymai į šiuos klausimus pačios S. Loren lūpomis atsakyti atviroje ir vienintelėje jos autobiografinėje knygoje „Vakar, šiandien, rytoj. Mano gyvenimas“, kurią Lietuvoje išleido leidykla „Alma littera“.

Šiandien S. Loren – virš aštuoniasdešimt, bet ji vis dar nuostabiai graži, sulaukia garsių režisierių skambučių ir gauna apdovanojimus už nuopelnus kine. Tuo metu namuose aktorė dengia stalą net 17 artimiausių žmonių būriui. Kita vertus, nors didelė dalis Sofijos gyvenimo faktų yra plačiai žinomi – pergalė grožio konkurse, atvėrusi kelią į šou pasaulį, meilė ir komplikuotos vedybos su gyvenimo vyru Carlo Ponti, nėštumai bei persileidimai – knygoje visa tai pateikiama pačios aktorės lūpomis.

„Vakar, šiandien, rytoj. Mano gyvenimas“ – tai iki šiol neskelbtų S. Loren prisiminimų, įdomių istorijų ir nedidelių paslapčių, kurias ji ryžosi atskleisti, rinkinys. Kiekvienas knygos skyrius pradedamas fotografija, laiško faksimile ar aktorei brangaus daikto nuotrauka.

„Kodėl kai kurių žmonių autobiografinės knygos patenka į skaitomiausių knygų sąrašus? Todėl, kad tie žmonės yra daug pasiekę, jų gyvenime būta ir šilto,  ir šalto. Iš tokių žmonių mes mokomės, jų pavyzdžiai mus įkvepia nugalėti iškilusias kliūtis, siekti užsibrėžtų tikslų, nebijoti svajonių paversti tikrove. Sofijos Loren gyvenimas primena aštraus siužeto filmą, kurio pagrindinė herojė stebina ir skatina džiaugtis gyvenimu“, – teigia leidyklos vadovė Danguolė Viliūnienė.

Be prabangą spinduliuojančių vakarėlių, dviejų laimėtų „Oskarų“ bei kelionių po visą pasaulį, S. Loren gyvenimas turėjo ir kitą pusę, apie kurią mažai kas žino. Aktorė, dar būdama maža, patyrė, ką reiškia badas, ką gali karo bombos ir kokie skaudūs yra žodžiai „tavo veidas – per trumpas, burna – per plati, o nosis – per ilga“. Savo knygoje Sofija Loren apie viską – net apie skaudžius, asmeniškus ir intymius dalykus – pasakoja lengva ranka ir su elegantiška maniera. Skaitant apie S. Loren nueitą kelią nuo lopšio iki visų laikų garsiausios Italijos aktorės, apima tyli pagarba ir įkvėpimas nepasiduodant siekti savo tikslų.

Autobiografinės knygos „Vakar, šiandien, rytoj“ autorė S. Loren – garsiausia italų kino žvaigždė ir viena žinomiausių aktorių pasaulyje. Per savo karjerą ji suvaidino daugiau nei šimte filmų, laimėjo devynias Donatelo „Dovydo“ statulėles, du Italijos „Auksinius gaublius“, „Volpi“ taurę, Venecijos „Auksinį liūtą“ už gyvenimo nuopelnus, penkis Holivudo „Auksinius gaublius“, „Baftos“ premiją, Kanų festivalio prizą kaip geriausia aktorė, o svarbiausia – „Oskarą“ už geriausią moters vaidmenį 1960 m. filme „Čiočara“ bei „Oskarą“ už gyvenimo nuopelnus 1991 metais.


Šiame straipsnyje: Sofijos Lorenbiografijaknyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių