Quantcast

Atsigręžus į vienišus senolius: skirtingas kartas vienys bendra kūryba

  • Teksto dydis:

Kas trečias vyresnis nei 65 metų žmogus gyvena vienas, o kai kurie seneliai neišeina iš namų ištisus metus. Psichologai pastebi, kad vienišumą išgyvenantys žmonės daug dažniau suserga depresija, jaučiasi neįdomūs ir užmiršti.

Atsigręžti į senolių atskirties temą ir ieškoti sąlyčio taškų tarp skirtingų kartų ryžosi rinkodaros specialistė Ermita Kirdeikytė, pradėjusi įgyvendinti socialinį projektą „Šiandien yra vakar“. Pasak iniciatyvos autorės, unikalus projektas bendrai kūrybinei veiklai sujungs vienišus senjorus ir menininkus.

Atskirtis virsta užburtu ratu

Mokslininkų teigimu, didžiausi iššūkiai, su kuriais susiduria senyvo amžiaus žmonės, yra socialinė atskirtis, savirealizacijos trūkumas.

Dažniausios priežastys, kodėl aktyvų gyvenimą gyvenę žmonės senatvėje tampa vieniši – tai suprastėjusi sveikata, asmeninės nuostatos bei socialiniai ryšiai.

Anot mokslininkų, socialinė atskirtis ir vienatvė turi didžiausią įtaką žmogaus psichologinei gerovei, sveikatai ir gyvenimo kokybei. Tad susidaro užburtas ratas, iš kurio išeiti senoliams dažnai prireikia pagalbos.

Kūryba – būdas sujungti kartas

Sociologės Indrės Česnauskaitės teigimu, reikėtų ieškoti sąlyčio taškų tarp senjorų ir jaunimo. Buvimas kartu, bendra veikla – tai tarsi vaistas, gydantis ir leidžiantis užpildyti atsiradusią tuštumą.

JAV knygos „Creativity Matters the Arts and Aging Toolkit“ autorė Johanna Misey Boyer pasakoja, kad ženkliai pagerinti gyvenimo kokybę gali menas ir kūryba.

Būtent menas suteikia galimybę efektyviai bendrauti įvairių kartų atstovams. Ir čia svarbiausias dalykas ne meniniai sugebėjimai, o dėmesys bendravimui, galimybė kartu leisti laiką ir dalintis patirtimi.

„Šiandien yra vakar“

Socialinės iniciatyvos „Šiandien yra vakar“ autorė E. Kirdeikytė kviečia per bendrą kūrybą ieškoti sąlyčio taškų tarp skirtingų kartų.

„Pagrindinis projekto tikslas – skirtingų kartų draugystė, iš kurios, tikiu, gims nuostabūs kūriniai.  Menininkai turės galimybę pasisemti įkvėpimo ir idėjų nepelnytai pamirštoje, bet vis dar gyvoje praeityje, o mūsų močiutės sulauks įvertinimo, pripažinimo. Jos galės realizuoti save, įamžinti ir įprasminti savo gyvenimo patirtį“, – sako E. Kirdeikytė.

Dalyvauti projekte kviečiami visi Lietuvos senoliai, mėgstantys siuvinėti.

Specialiai projektui išsiuvinėti jų darbai keliaus į mados dizainerių rankas ir taps stilingais krepšiais. Prie iniciatyvos jau prisijungė keletas dailininkų, kurių kūryba taip pat atsispindės senjorų siuviniuose.

Bendra senolių ir menininkų kūryba bus pristatyta parodoje, kuri rudenį bus atidaryta Vilniuje.

Žmonės turės galimybę įsigyti šiuos darbus, o surinktos lėšos bus skirtos senolių vienišumo problemoms spręsti.

Pasak E. Kirdeikytės, tai yra ir naujas požiūris į paramą senjorams, nes šis projektas neskatina aukoti.

„Šiame projekte visi kartu mes kuriame vertę nešantį pokytį. Ne tik siuvinėjančioms močiutėms, tačiau ir visiems tiems, kuriems labiausiai reikalingas dėmesys“, – teigia iniciatyvos „Šiandien yra vakar“ autorė.

Pasak jos, net ir pačios jautriausios problemos gali būti sprendžiamos pozityviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokiu būdu kviečiamiems senoliams sužinoti apie projekta, kad galėtų prisijungt? facebook netinka

Šiandien yra vakar

Šiandien yra vakar  portretas
Šventa teisybė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių