Quantcast

Ar žinojote: Ivano Žiauriojo motina buvo Lietuvos didiko duktė

Maskvos valdovai nuo seno giminiavosi su Lietuvos didžiaisiais kunigaikščiais. Už Maskvos kunigaikščio ištekėjusi Vytauto duktė Sofija jam pagimdė sūnų, kurio tiesioginiai palikuonys Rusiją valdė iki XVI a. pabaigos. Tačiau tai nebuvo vienintelė Maskvos monarchų giminystė su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gyventojais.

1508 m. totorių kilmės Lietuvos kunigaikštis Mykolas Glinskis prieš Lenkijos ir Lietuvos valdovą Žygimantą Jogailaitį surengė maištą, kuriam nepavykus turėjo bėgti į Maskvą. Su juo kartu pasitraukė ir artimi giminaičiai, tarp jų – brolis Vasilijus. 1526 m. jo grožiu garsėjusią dukterį Eleną vedė tuometinis Maskvos valdovas Vasilijus III.

Norint pabrėžti aukštą jaunosios kilmę, buvo sukurta genealoginė legenda apie Lietuvos totorių Glinskių kilmę iš Čingischano giminės. Po kelerių metų Vasilijui III mirus, Elena tapo dviejų mažamečių sūnų globėja. Ši išsilavinusi ir ambicijų nestokojusi moteris pasižymėjo aktyvia veikla ir nepaisė neigiamo Rusijos visuomenės požiūrio į „moterį soste“.

O vienas iš tų jos sūnų buvo vėliau liūdnai pagarsėjęs Ivanas IV Žiaurusis. Beje, dėl savo giminiškų ryšių su Lietuvos valdovais jis netgi pretendavo į išmirusių Jogailaičių paliktą sostą, tiesa, nesėkmingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ZITA

ZITA portretas
\kur klaida:anksciau buvo Ivanas Rustusis,kas ir kada liepe vadinti Ziauriuoju?Juk GROZNYJ reiskia rustus,o ziaurus yra ZESTOKIJ.

AAAAA

AAAAA portretas
JEKATERINOS DIDŽIOSIOS MEILUŽIS PONIATOVSKIS TAPO PASKUTINIU ŽEČPOSPOLITOS VALDOVU. O KĄ JEKATERINA PADARĖ IŠ PADALINTOS ŽEČPOSPOLITOS SOSTO - NIEKAIP NEATSPĖSIT.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių