Quantcast

A.Puipos darbų parodą Palangoje papildys knyga apie autorių

  • Teksto dydis:

Penktadienį Palangos „Ramybės“ galerija rengia Audriaus Puipos (1960–1997) akvarelės ir grafikos darbų vernisažą bei Ramutės Rachlevičiūtės monografijos „Audrius Puipa: gyvenimo ir meno virtuozas“ pristatymą.

Pasak menotyrininkės R.Rachlevičiūtės, mūsų laikais nedaug yra menininkų, dėl kurių ir plačiosios, ir meninės visuomenės opinija sutaptų. Retai pasitaiko, kad žiūrovai ekspozicijų salėse praleistų po kelias valandas. Kur slypi šio menininko ypatingo populiarumo paslaptis?..

A.Puipa nesivaikė nei naujų technologijų, nei naujoviškų meno formų ar žanrų vien jų pačių dėlei, jis laikėsi realizmo, svarbu pabrėžti – ne anonimiško, beveidžio, provincialaus, neryžtingo, anachronistiško, o sąmojingo ir kūrybingo realizmo - principų. A.Puipos tekstai, piešiniai, akvarelės, knygų iliustracijos stulbina neblėstančiu gyvenimo džiaugsmu (joie de vivre), galinga ir dosnia menine išmone. Dailininkas turėjo itin subtilų humoro jausmą - ne įžeidžiantį, ne pašiepiantį, o atjaučiantį ir skleidžiantį džiaugsmą. Nors buvo piešėjas par excellence, puikus Vilniaus dailės akademijos Piešimo katedros dėstytojas, jis, viena vertus, nesilaikė nusistovėjusių kanonų, antra vertus, nekreipė dėmesio į svarstymus apie pakitusias piešinio funkcijas ir svarbą, į neva nuvertėjusį akademinio piešimo metodą ir piešė iš natūros, gilinosi į modelių studijas. „Neteisingas“ kūrybos metodas, kaip matome, davė puikių rezultatų. A.Puipai pavyko autentiškai ir prasmingai sujungti šiuolaikinio menininko polėkį su amatininko kruopštumu (pvz., popierių subtiliai tonuodavo kaštonų nuoviru ir panašiai). Todėl jo kūriniai ne tik nepaseno, bet tapo dar įspūdingesni, atraktyvesni. Detalios, mėnesių mėnesiais dokumentiškai pieštos, akvarele lietos figūrinės kompozicijos interjeruose neturi sau lygių ne tik ir ne tiek dėl stulbinamo perfekcionizmo, kiek dėl autentiškos meninės vizijos.

Galime tik spėlioti, kur dar A.Puipą būtų nukreipusi audringa jo fantazija, jei ne tokia ankstyva mirtis. Tačiau viena neabejotina: A.Puipa meną artino prie gyvenimo, o pats priartėjo prie Lietuvos dailės klasikų.

Šio menininko kūrybos gerbėjus su jo darbais bei  monografija „Audrius Puipa: gyvenimo ir meno virtuozas“ supažindins knygos autorė menotyrininkė R.Rachlevičiūtė. Parodos atidaryme dalyvaus menininko žmona dailininkė Lilija Puipienė.

Parodos ir knygos pristatymas – rugsėjo 6 d. 18 val. „Ramybės“ galerijoje Palangoje (Vytauto g. 35), kur A.Puipos darbus bus galima apžiūrėti iki rugsėjo 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių