Quantcast

Paskelbta, kokius metus minėsime 2020-aisiais ir 2021-aisiais

  • Teksto dydis:

Seimas 2020-uosius metus paskelbė Čiunės Sugiharos metais.

Šį sprendimą parlamentas priėmė atsižvelgdamas į tai, kad 2020 metais bus minimos Japonijos konsulo Č. Sugiharos, išdavusio Japonijos tranzitines vizas žydų tautybės žmonėms ir taip išgelbėjusio daugiau kaip 6 000 žmonių gyvybių, veiklos Kaune (1939–1940 m.) 80-osios metinės. Kartu bus paminėtos ir Č. Sugiharos 120-osios gimimo metinės.

Seimo nutarime pabrėžiama Č. Sugiharos humaniško poelgio svarba šiandienos pasauliui, taip pat tai, kad 1985 metais Č. Sugiharai buvo suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas, o Lietuvos ir Belgijos intelektualų ir verslininkų įkurta viešoji įstaiga „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę“ skatina menininkus kurti kūrinius jo atminimui įamžinti.

Priimtame dokumente akcentuojama Č. Sugiharos atminimo puoselėjimo reikšmę plečiant tarpvalstybinius, ekonominius, kultūrinius ir švietimo ryšius su Japonija, kurią Lietuva laiko savo strategine partnere Azijos regione.

Už  Seimo nutarimą dėl Č. Sugiharos metų paskelbimo ketvirtadienį vieningai balsavo 57 Seimo nariai.

2021 m. bus Archyvų metais

Siekiant pažymėti Lietuvos archyvų 100 metų jubiliejų, skatinti visuomenę domėtis valstybės praeitimi ir istorija, Seimas nutarė paskelbti 2021 metus Archyvų metais.

Priimdamas tokį nutarimą Seimas įvertino tai, kad „Lietuvos atminties institucijų vaidmuo saugant ir įprasminant tautos istorinę kultūrinę atmintį, skatinant Lietuvos Respublikos piliečių sąmoningą kultūrinės tapatybės kūrimą, ugdant pagarbą valstybei, jos istorijai, nacionalinei kultūrai yra ypač svarbus.“

2021 m. sukanka 100 metų nuo pirmojo valstybės archyvo įkūrimo Lietuvos Respublikoje.

Už nutarimą dėl Archyvų metų paskelbimo ketvirtadienį vienbalsiai balsavo 57 parlamentarai.

2021-uosius paskelbė Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais

Siekiant pažymėti Lietuvos totorių istorijos ir kultūros 700 metų jubiliejų, paminėti bendrą lietuvių ir totorių kovą su Kryžiuočių ordinu, skatinti Lietuvos visuomenę domėtis valstybės praeitimi, jos istorija ir kultūra, Seimas paskelbė 2021 metus Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais.

„Totoriai paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, dalyvavo visuose karuose ir sukilimuose, kovodami už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“, – sakoma Seimo nutarime, kuris buvo priimtas vienbalsiai 60 parlamentarų balsais.

Nutarime taip pat  pabrėžiama tai, kad Lietuvos totorių bendruomenė reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo atkūrimo, istorijos ir kultūros, ši bendruomenė savo gyvenimą susiejo su Lietuva ir yra jos istorijos dalis.

2021 m. sukanka 700 metų nuo didžiojo kunigaikščio Gedimino sąjungos su totoriais sudarymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vat

Vat portretas
Lenku ir vokečiu žydams padejo. O Litvaku nuo pogromu neišgelbejo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių